Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

S novým bobem už myslí na olympiádu. Je jako lamborghini, pochvalují si reprezentanti

Po letech trápení vstoupili čeští bobisté do sezony s konkurenceschopným materiálem. Jejich nový čtyřbob patří k nejrychlejším na světě, ve Světovém poháru si posádka Dominika Dvořáka hned zajela nejlepší výsledky v kariéře a s nadějí už myslí i na olympiádu v Pekingu v roce 2022.

Čeští bobisté
zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

I když čeští reprezentanti dostali čtyřbob německé značky Wallner, který jim za zhruba tři miliony korun pořídil Olymp - Centrum sportu ministerstva vnitra, těsně před sezonou, ve Winterbergu v SP dojeli sedmí a osmí. O tom se jim dříve ani nesnilo. "Je jako lamborghini, patří ke třem nejrychlejším na světě," řekl předseda Českého svazu bobistů a skeletonistů Martin Bohman.

"Prostě nejlepší," uvedl pilot Dvořák a jeho levé křídlo Dominik Suchý dodal: "Formule jedna." Nový čtyřbob mají Češi po třinácti letech, ale tehdy se nekupovalo tak špičkové vybavení jako nyní. "Teď máme díky Olympu konečně špičkový stroj a jsem rád, že kluci hned kvalitu zúročili. Je vidět, že stačí relativně malá kapka a okamžitě se posouváme o několik tříd výš. Je to fantastický," radoval se Bohman.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští bobisté se dočkali nového stroje

Bobisté přirovnávají změnu k situaci, kdy si člověk koupí nové auto. S bobem se zatím sžívají. Dvořák si nastavuje řízení, aby dokázal jet v ledovém korytu ideální stopu. "Třeba gumy od výrobce byly tuhé, tak jsem si tam dal ty ze starého a hned jsem měl větší cit. Jízdy byly čistší a projevilo se to na času," řekl Dvořák.

Nové věci se učí i jeho posádka. Bob se lépe roztlačuje a trochu jinak se do něho naskakuje a rovná. "Kastle je trošku širší a rám je jinak posazený. Nohy dávám podél pilota, což jsem předtím nemohl," uvedl Suchý. Zároveň má bob jinak tvarované úchyty na roztlačování. "Lépe předáme bobu energii," řekl Suchý.

Zatím stihli v novém bobu jen dvacet jízd, proto doufají, že se ještě mohou zlepšovat. Už nyní si vysloužili pozornost soupeřů, pro které dříve "neexistovali". "Němci nás na dráze taky občas pozdraví, už o nás vědí," smál se Jan Šindelář. V sezoně by rádi byli ve čtyřbobech v SP i na mistrovství Evropy do šestého místa.

"A na mistrovství světa bych byl rád, kdyby klapla desítka," řekl Bohman k březnovému šampionátu v kanadském Whistleru. Polský šéftrenér české reprezentace Dawid Kupczyk uvedl, že za vzestup nemůže jen nový bob. Zmínil stále se lepšící kondici, sílu i vytrvalost a psychiku svých svěřenců. "Jsme na dobré cestě a může to jít ještě líp," míní kouč s tím, že Dvořák je stále ještě mladý pilot a dráhy nemá naježděné. "Myslím, že to trefíme na čínskou olympiádu," řekl Kupczyk.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články