Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Pilot Dvořák jde do SP bobistů s novými parťáky: Jsem jako jejich táta

S novou partou jde do akce pilot českého čtyřbobu Dominik Dvořák. Ten se o víkendu v německém Winterbergu poprvé ve Světovém poháru představí ve čtyřbobu se třemi nováčky. Vzhledem k věkovému rozdílu a mnohem větším zkušenostem si někdy připadá jako jejich táta. Závody můžete o víkendu sledovat v přímých přenosech na ČT sport Plus.

Dvořákův čtyřbob
zdroj: ČT Sport

Dvořákův čtyřbob v minulé sezoně opustili Dominik Suchý, Jakub Nosek i Jan Šindelář. Na pozici brzdaře se přesunul Dominik Záleský, který už seděl ve čtyřbobu na loňských zimních olympijských hrách v Pekingu, a k němu se přidal Jáchym Procházka a donedávna ragbista David Bureš. To je pravděpodobné složení posádky pro Světový pohár ve Winterbergu, které se ale ještě může změnit.

V širším týmu jsou další nováčci, kteří potřebovali nasbírat zkušenosti. "Možná to bude znít vtipně, ale ono to není jen o tom vzít bob, roztlačit ho a naskočit do něj. Je to spousta věcí kolem, které se nováčci musejí naučit. Úplný základ je vzít bob a otočit ho na kozu, abychom na něm mohli pracovat, jak správně nasadit nože, jak bob otočit zpátky, jak ho naložit do auta. Běžný člověk, který náš sport nezná, neví, co bobování obnáší," uvedl Dvořák.

Nová posádka proto začínala v Evropském poháru, kde byl v listopadu a prosinci Dvořákův čtyřbob nejlépe pátý. "Jsem rád, že na nich byla vidět práce, každý závod, jak byli lepší a lepší. A vlastně to asi docela nakopávalo i mě – jak jsou kluci do bobování zapálení. Baví mě, jak je to baví," ocenil zkušený pilot.

Ve třiceti letech je v úplně jiné pozici, než byl donedávna. Poslední čtyři roky pomýšlel na přední umístění a řešil s kolegy ve čtyřbobu detaily. "Teď jsem sestoupil na úplný základ, kdy zaučuju nové kluky. Není to pro mě vůbec jednoduché. Kdyby přišel jeden nový kluk do naučeného týmu, do zajeté posádky, tak se zaškolí sám, okouká to od zkušených. Jak mám úplně celý nový tým, tak se posádka učí věci komplet znovu. Jsem takový jejich táta, i proto, že jsou kluci téměř o deset let mladší než já," líčil Dvořák.

Do elitního seriálu proto vstupuje bez větších ambicí. "Vždycky na začátku sezony říkám, že první závody ukážou, jak na tom jsme, jak na tom budeme. Na Evropském poháru bylo vidět, že jsme na tom každý závod byli lépe a lépe. Věřím, že stejné tendence to bude mít i ve Světovém poháru," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články