Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Olympijská sezona bobisty Dvořáka: Za dráhou do Německa a trénovat, co to dá

Pilot českých reprezentačních bobů Dominik Dvořák naskočil do olympijské sezony i s vyhlídkou slušného umístění ve Světovém poháru. Na jeho první zastávku do amerického Lake Placid se ale s týmem kvůli finančním potížím nedostal. Trénuje v německém Altenbergu. Pro přípravu je to ale možná ta nejlepší varianta. Tamní dráha totiž patří mezi nejnáročnější v Evropě.

Český dvojbob
zdroj: Lukas Wagneter/Red Bull Media House

Čeští bobisté mají přípravu o to těžší, že v tuzemsku žádnou dráhu nenajdete. Nejbližší je právě až v Altenbergu. "Komplikuje nám to bobovej život v porovnání s ostatními týmy relativně dost. Ale Altenberg není daleko. Navíc kamkoli potom přijedete, dráhy tam jsou lehčí," komentuje to česká jednička Dvořák. V Česku může s týmem trénovat jen rozjíždění a naskakování na trenažéru v Liberci.

Dráha je dle jeho slov tvrdá, nájezdy do zatáček rychlé, totéž i přechody mezi zatáčkami. "A je hodně technická, přetížení v zatáčkách je i 6,5G. Tam to hodně zatlačí,“ směje se Dvořák.

V Altenbergu svezl i akrobatického pilota Martina Šonku. Čistě pro porovnání mezi letadlem a bobem. "Když z toho vylezl, byl hodně překvapený. On je zvyklý na větší géčka, ale ten pocit je něco jiného. Člověka to hodně zmáčkne."

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Příprava českých bobistů na olympijskou sezonu

Dvořákova letní příprava byla hodně na fyzičku. "Posouvali jsme se v silových trénicích, i rychlostní příprava šla hodně nahoru," říká Dvořák. Je zvědav, jak se to projeví v samotných závodech a doufá, že výkony půjdou výš a výš.

O víkendu vstoupil do olympijské sezony, když absolvoval dva závody Evropského poháru v norském Lillehammeru. "Bylo to čtvrté a sedmé místo, to je dobrý vstup do sezony. Uvidíme, jak to půjde v Altenbergu, pojedeme závod čtyřbobů a dvojbobů. Pak ještě závod Evropského poháru v německém Königssee," vysvětluje Dvořák. Následně ho už bude čekat Světový pohár. "A tam se budeme srovnávat s tou nejlepší konkurencí," dodává.

SP přitom už odstartoval závody v Lake Placid. Do Spojených států ale čeští bobisté neodletěli. "Nestartovali jsme tam kvůli finanční situaci. Ale i tohle je pro nás příprava, i v Evropě se dá bojovat s konkurencí," tvrdí Dvořák, který právě jako pilot načíná svou čtvrtou sezonu. Původně ale dělal brzdaře.

Věčným tématem je pro reprezentaci materiál. "Mít lepší bob, nože," vypočítává Dvořák. A právě lepší bob mají Češi od loňské sezony. "Koupili jsme nový dvojbob, to nejlepší, co se dá pořídit."

Dominik Dvořák a Jakub Nosek
zdroj: AP autor: Kerstin Joensson

Loni skončil ve Světovém poháru šestý a vyzkoušel si, že může konkurovat nejlepším. "Na bednu mi chybělo pár setinek," říká pyšně Dvořák s tím, že důležitý je především start. "Ten dělá hodně. Jinak se výkon dělí na třetiny. První je start, pak jak řídí pilot a jaký máme materiál."

V únoru ho čekají olympijské hry. V Koreji je podle Dvořáka od začátku rychlá dráha. "Od druhé zatáčky to padá dolů a kroutí se to. Každá dráha má své technické náročné pasáže. Trenér říká, že je tam pár zatáček, které v náročnosti nejsou až tak těžké," popisuje.´

Do Pchojngčchangu se samozřejmě velmi těší. "Je to vrcholná soutěž, na kterou se můžeme připravit. Musíme tam podat co nejlepší výkon a doufat, že to dopadne dobře," říká Dvořák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články