Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jedli studené jídlo a mrzli v autobuse. Bobisty ale olympijský areál nadchl a sní o nejlepší šestce

Sezona s vrcholem v podobě olympijských her klepe na dveře a čeští bobisté do ní nevstupují s malými cíli. Ve Světovém poháru by rádi jezdili pravidelně do desátého místa a pro Hry v Pekingu míří ještě výš, do nejlepší šestky. Areál v Jen-čchingu si nedávno stihli otestovat v rámci předolympijského kempu a pochvalovali si ho. Opatření kvůli covidu a další místní speciality jim ale udělaly výrazně menší radost.

Je nám líto, video expirovalo.
Bobisté po testování olympijské dráhy. Je záludná a těžká na sjetí bez chyby, řekl Dvořák

Do zimy vstoupí posádka s pilotem Dominikem Dvořákem a ve hře o pozice v dvojbobu i čtyřbobu jsou Jakub Nosek, Jan Šindelář, Jáchym Procházka a sprinter Dominik Záleský, který letos vyrovnal český rekord v běhu na 100 metrů. Kvůli problémům s achilovkami vypadl Dominik Suchý.

"Bude se testovat složení. Kluci se protočí, protože na olympiádě chceme dát dohromady posádku, která bude stoprocentní pro co nejlepší výsledek," řekl Dvořák.

Cílem sezony a na olympijských hrách je jezdit stabilně v elitní desítce. "To by nás uspokojilo," uvedl Nosek. "Určitě nás už soupeři berou jako konkurenci. Zapadli jsme do skupiny top týmů a na desítku reálně máme," přitakal Dvořák, na dvojbobu v SP nejlépe čtvrtý a ve čtyřbobu pátý.

Oba se shodli, že snem by bylo umístění mezi šestkou nejlepších posádek. "Když se všechno sejde, je to reálné," řekl Nosek. "Všechno by muselo vyjít ideálně," přidal Dvořák.

Před týdnem se bobisté vrátili z třítýdenního kempu na budoucí olympijské dráze. Zcela nové zastřešené ledové koryto je nadchlo. "Areál je úplně famózní," řekl Dvořák. Dráhu označil za technickou. "Jsou tam nezvykle tři úseky do kopce, takové hupy, které nebývají. Je to kombinace prvků ze všech různých drah z celýho světa. Je jednoduchá na to ji sjet dolů bez toho, aniž by někdo šel na držku, ale je těžká na to ji sjet rychle a přesně," konstatoval Dvořák.

Při testovacích závodech na závěr kempu se české posádce moc nedařilo. Ve dvojbobech Dvořák pokazil start a ve čtyřbobech mu nevyšla jízda. "V trénincích jsme jezdili dobré časy a závody jdou za mnou. Beru to jako nakopnutí. Je lepší, že se to stalo teďka, a ne v únoru," řekl.

Během kempu se bobisté museli vypořádat s protikoronavirovými opatřeními. Na místě měli omezený pohyb a při komunikaci na hotelu používali na recepci mobil, který překládal z angličtiny do čínštiny a obráceně. Problém byl s jídlem. "Dvaadvacet dnů bylo špatný. Bylo studený a nebylo dobrý. Snažili se vařit v evropském stylu, což jim nešlo. Možná měli vařit, jak jsou zvyklí," uvedl Šindelář.

Všude se masivně dezinfikovalo a nepříjemná byla i tři čtvrtěhodinová cesta autobusem z hotelu na dráhu. "Aby se nešířil covid na řidiče za plexisklem, tak nefungovala klimatizace a topení. V autobusu tak bylo třeba šest stupňů," přiblížil Šindelář. "První den nás to překvapilo, pak už jsme na to byli připraveni a jezdili jsme v oteplovačkách a v bundě," doplnil Dvořák.

Převoz bobů do Číny dopadl dobře, ale zkomplikoval se jejich návrat. Celníci údajně objevili v bednách nepovolené věci. "Nesmějí tam být žádné spreje, lepidla a hořlavý věci. Vybrali si pět beden a něco našli, takže otvírají bedny všech týmů," řekl Šindelář. Bobisté tak nevědí, jestli budou mít svůj materiál příští týden na závěrečný trénink před SP v Altenbergu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články