Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Fernstädtová zářila v ledovém korytě, v Königssee skončila druhá

Nejlepšího výsledku ve Světovém poháru v kariéře dosáhla v Königssee skeletonistka Anna Fernstädtová. V německém zimním středisku totiž po konzistentních dvou kolech obsadila 2. místo, čímž stanovila i nové české maximum v elitním seriálu. Zvítězila domácí Jacqueline Löllingová.

Anna Fernstädtová
zdroj: AP autor: Roman Koksarov

Čtyřiadvacetiletá Fernstädtová vylepšila o dvě pozice nejlepší český výsledek, který zajela na úvod letošního SP v Siguldě. Jejím maximem v seriálu bylo 3. místo, jež obsadila dvakrát ještě v barvách Německa.

"Mám velkou radost. Je to první medaile za Česko, takže úplně skvělý," radovala se Fernstädtová.

V ledovém korytě v Königssee se skeletonem začínala poté, co se s rodinou přestěhovala ze Stuttgartu do Berchtesgadenu. Proto považuje dráhu za svou domácí. "Znamená to pro mě hodně, protože tady jsem se naučila jezdit. Proto je to hodně hezký," doplnila.

Je nám líto, video expirovalo.
Jízda Fernstädtové v 1. kole SP v Königssee

Po první jízdě figurovala Fernstädtová na 5. pozici. Druhou zajela víceméně stejně dobře, o setinu rychleji, a v součtu obou kol se ujala vedení. Vše nasvědčovalo tomu, že skončí pátá, stupně vítězů nečekala. "Musím říct, že ani ne, ale tím líp, že to ještě vyšlo."

Vzápětí chybovala vedoucí žena SP Janine Flocková z Rakouska, ale Löllingová českou reprezentantku porazila o 47 setin.

Druhou jízdu poté nečekaně nezvládly ani dvě nejrychlejší závodnice z úvodního kola. Mistryně Evropy Ruska Jelena Nikitinová málem vyletěla ze saní a skončila pátá, úřadující světová šampionka Tina Hermannová z Německa měla podobně namále a klesla z 1. místa až na desáté.

"Všechny jsme udělaly stejnou chybu, po Kreiselu jsme vpravo trošku ťukly. Mně to jen tak tak vyšlo, jim ne. Nic se jim nestalo, což je dobrý. Byl to tentokrát Kreisel," jmenovala Fernstädtová kritické místo, kterým je zatáčka o 320 stupňů.

Trojnásobná juniorská mistryně světa, která za Česko jezdí od sezony 2018/19, se posunula na 4. místo v průběžném hodnocení Světového poháru, jenž vyvrcholí za týden v Innsbrucku. "Čtvrtý místo je super a bylo by fajn to udržet, ale uvidíme, jak to vyjde po Innsbrucku, kde to je pro mě těžší," dodala.

V únoru bude mistrovství světa v německém Altenbergu, kam bylo přesunuto z Lake Placid.

SP v jízdě na skeletonu v Königssee (Německo):

1. Löllingová (Něm.) 1:42,30 (51,23+51,07), 2. Fernstädtová (ČR) -0,47 (51,39+51,38), 3. Flocková (Rak.) -0,63 (51,25+51,68) a Channellová (Kan.) -0,63 (51,69+51,24).

Průběžné pořadí SP (po 7 z 8 závodů): 1. Flocková 1485 b., 2. Hermannová (Něm.) 1339, 3. Löllingová 1321, 4. Fernstädtová 1186.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články