Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Čeští bobisté mají další umístění v elitní desítce, tentokrát byli osmí

Světový pohár bobistů pokračoval druhým závodním dnem v německém Winterbergu. Na první vystoupení povedeně navázala česká posádka čtyřbobu ve složení Dominik Dvořák, Jaroslav Kopřiva, Jan Šindelář a Jakub Nosek, která si po senzačním sobotním sedmém místě připsala osmou příčku. Na vítěznou posádku Německa v čele s Francescem Friedrichem ztratila přesně vteřinu.

"Je to pecka! Všichni soupeři to dost vnímají a je příjemné, že Češi vystrkují růžky. Můžeme se rovnat s nejlepšími," radoval se Dvořák. "V minulé sezoně jsme nedoufali, že bychom mohli takové místo zvládnout. Hodně jsme makali přes léto, fyzicky jsme na tom dobře a věříme, že to může být ještě lepší."

Nejrychlejší byl na domácí dráze olympijský vítěz a mistr světa Friedrich. Ve dvojbobech vstoupil Friedrich do SP před týdnem v Siguldě dvěma výhrami, v sobotu ovšem v prvním závodu čtyřbobů prohrál o sedm setin s krajanem Nicem Waltherem.

Walther tentokrát dojel třetí, avšak na neporazitelnosti všech tří německých posádek se nic nezměnilo. Druhý se ztrátou 36 setin skončil Johannes Lochner.

Dvořák byl po první jízdě sedmý, ve druhé jízdě si ve sněžení pohoršil. "Doufal jsem v lepší výsledek, měli jsme na to předvést minimálně šestku, ale nepovedly se nám starty, protože nám prasklo pravé roztlačovací křídlo. Tlačili jsem druhou jízdu skoro ve třech, což bylo složitější, a proto se start moc nepodařil," popsal Dvořák.

Čeští bobisté dostali před sezonou od Olympu nový čtyřbob německé výroby a hned s ním zajeli sedmé a osmé místo. Přitom si stále zvykají na novou techniku a třeba v prvním tréninku ve Winterbergu bob překlopili a jejich pád bavil internet. "Už jsem seděl a nechápal jsem, proč se bob najednou v první zatáčce překlopil," řekl Dvořák.

Později zjistil, že se posádka nezvládla do bobu naskládat. Kopřivovi podklouzla noha, ostatní na něj čekali a v bobu stáli. "Bylo vysoko těžiště a jak jsme najeli do pravé zatáčky, tak se bob převážil a otočil," popsal Dvořák.

V závodech už všechno klapalo, ale český pilot si stále zvyká na nové řízení. "Každou jízdou to je lepší a lepší, ale je hrozně těžké se s tím sžít a nastavit si to, jak chci. To ještě potrvá, než to bude stoprocentní," zakončil Dvořák.

SP v jízdě na bobech ve Winterbergu (Německo):

Čtyřboby: 1. Německo I (Friedrich, Bauer, Grothkopp, Margis) 1:48,57 (54,37+54,20), 2. Německo II (Lochner, Rademacher, Weber, Rasp) -0,36 (54,39+54,54), 3. Německo III (Walther, Hübenbecker, Rödiger, Franke) -0,46 (54,52+54,51), ...8. ČR (Dvořák, Kopřiva, Šindelář, Nosek) -1,00 (54,68+54,89).

Průběžné pořadí SP (po 2 závodech): 1. Friedrich 435, 2. Walther 425, 3. Lochner 410, ...8. Dvořák 328.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články