Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bureš o premiéře v bobu: Jenom se modlíte, abyste dojel dolů a že to bude po kudlách, a ne po hlavě

Bývalý ragbista a nejnovější člen posádky českého čtyřbobu David Bureš si jízdy ledovým korytem užívá. Jak říká, má rád horské dráhy, v bobu ale neví, co se děje kolem něj, a spíš doufá, aby se dolů dostal v pořádku. V elitní posádce bude usedat hned za pilotem Dominikem Dvořákem, aby nemusel roztlačovat bob tak daleko.

Nová posila čtyřbobu David Bureš
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Svoboda

Bureš má za sebou pestrou sportovní historii. Do patnácti let byl badmintonista. "Hrál jsem ho celkem dlouho, pět let, ale řekl jsem si, že to chce asi něco trochu tvrdšího pro mě, takže jsem přeskočil do ragby," vyprávěl novinářům na tiskové konferenci. Ragby odešel už v šestnácti letech hrát do Francie. Působil v týmech Macon a Limoges v tamní třetí nejvyšší soutěži, ze které se dostal i do české reprezentace.

Tam mu dělal kondičního kouče bývalý bobista Jan Kobián, což bylo osudové setkání. "Říkal, že až mě ragby přestane bavit, tak se mám vrátit do Česka a skočit do bobu," vzpomínal Bureš. Po šesti letech měl zahraniční štace dost. "Odešel jsem celkem brzo, byl jsem daleko a dlouhou dobu od rodiny," svěřil se.

Je nám líto, video expirovalo.
Do elitního čtyřbobu usedne bývalý ragbista

Skončila mu smlouva, vrátil se domů a všiml si, že bobisté dělají nábor. "Sešlo se to tak super, že kluci dělali nábory asi týden po tom, co jsem se vrátil z Francie," pochvaloval si. Byl úspěšný především v silových testech. "Po silové stránce si myslím, že jsem na to připraven celkem dobře na můj věk, je mi 22 let. Nejvíc jsem hořel na těch sprintech. Kvůli tomu taky budu naskakovat na druhém místě, protože neběžím tak daleko," vyprávěl.

Na rozdíl od jiných nováčků ho první jízda v bobu nadchla. "Odmalinka jsem měl rád horské dráhy, takže jsem doufal, že se mi neudělá blbě. Jak mě Dominik dovezl dolů, tak jsem z toho byl úplně nadšený. Byla to spoušť adrenalinu, bylo to úžasné," řekl. Na rozdíl od horských drah ale nemá přehled o tom, co se děje kolem něj. "Jenom se modlíte, abyste dojel dolů, a doufáte, že to bude po kudlách, a ne po hlavě," popsal své pocity.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články