Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec

Zpoždění nepřijatelné. Viceprezident IBU se obul do vyšetřování ruského dopingu

Druhý muž světového biatlonu Max Cobb kritizoval zdlouhavé vyšetřování ruského dopingu, na kterém pracují dvě komise Mezinárodního olympijského výboru. Viceprezident Mezinárodní biatlonové unie pro sport je přesvědčen, že mohlo být hotovo už před půl rokem.

Štafeta biatlonistů na MS v Hochfilzenu
zdroj: Reuters

"Můj osobní názor je, že zpoždění je pro naše sportovce naprosto nepřijatelné. Není pochyb, že špičkoví forenzní experti mohli mít práci hotovou před šesti měsíci. Zvýšilo by to důvěru mezi sportovci," řekl Cobb.

Ani jedna komise zatím k žádným konkrétním závěrům nedospěla. Minulý týden to už kritizoval výkonný ředitel olympijského výboru Spojených států amerických Scott Blackmun, podle něhož opožděná spravedlnost nemá smysl.

Posudky komisí, které prověřují údajnou manipulaci s dopingovými vzorky při ZOH v Soči 2014 a systematický doping v Rusku, budou klíčové pro rozhodování o účasti ruských sportovců na únorové zimní olympiádě v Pchjongčchangu.

Dokud Oswaldova a Schmidova komise nevynesou své závěry, nebude MOV vzhledem k olympiádě nikterak jednat.

Na loňských Hrách v Riu de Janeiro závisela účast ruských sportovců na rozhodnutí jednotlivých sportovních federací. MOV nedal na doporučení WADA k plošnému vyloučení a řada ruských sportovců směla startovat. Výjimkou byli zejména atleti, jejichž kolektivní zákaz účasti na mezinárodních akcích platí dosud. Federace IAAF pouze povoluje závodění Rusů jako neutrálních sportovců, pokud prokážou, že nejsou napojeni na ruský systém.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články