Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Zlato zůstane v Anterselvě. Radost Itálii zařídila ve stíhačce Wiererová

Ještě nikdy v domácím prostředí neslavila Itálie individuální cenný kov z mistrovství světa. Až do neděle. O triumf ve stíhacím závodu v Anterselvě se postarala Dorothea Wiererová. Stříbro brala obhájkyně zlata Němka Denise Herrmannová, bronzová skončila Norka Marte Olsbu Röiselandová. Češky střelecky nezářily, nejlepší byla 25. Markéta Davidová. Přímé přenosy a zpravodajství z MS v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Röiselandová, Wiererová, Herrmanová - tři nejlepší ze stíhačky MS
zdroj: ČTK/AP

Tři položky čisté, jedna s třemi chybami. Co se v případě páté nejrychlejší ženy závodu Markéty Davidové na první stojce stalo?

"Málem jsem se rozbrečela, když jsem odtud odjížděla. Jsem prostě úplně blbá, že jsem to takhle spustila. Beru to všechno na sebe. Nevím, co se to děje," přiznala v cíli.

"Za ty tři nuly jsem ráda, i když při poslední mi spadl totální kalibr. Ze 37. místa musíte dávat nuly, abyste se někam pošoupli," dodala Davidová.

"Markéta bojovala na trati do poslední chvíle. To je to, co ji může posunout dál. Musí umět závod analyzovat," dodal sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih stíhačky žen na MS

Co se dělo na trati?

Stříbrná ze sprintu Dunkleeová využila chyby Röiselandové a po čisté první střelbě šla do čela závodu. Nepřesnosti se vyvarovala domácí Wiererová, která přímo v Anterselvě žije, a zařadila se na třetí pozici.

A zatímco Lucie Charvátová kazila rovnou třikrát a Eva Kristejn Puskarčíková po dvou chybách, Markéta Davidová si ze 37. místa polepšila o 11 pozic.

"Tlak tam na Lucii byl, ona s výškou laboruje. Vesměs ty rány byly špatný. Na druhou střelbu si možná blbě lehla," řekl trenér Jiří Holubec.

Wiererová i na další položce vleže střelecky přesvědčila, Röiselandová se zařadila za ni, boj o medaili ani v nejmenším nevzdala vyhlášená německá superběžkyně Herrmannová.

Charvátová zaváhání napravila nejrychlejší palbou za 25 sekund, Davidová pokračovala v ostrostřelbě a po druhé ležce poskočila na 19. místo. Stoprocentní byla i Puskarčíková.

Dorothea Wiererová stíhána Marte Olsbu Röiselandovou
zdroj: ČTK/AP

Na první položku vestoje přijížděly Italka a Norka společně a společně také odjížděly. Zaváhání Herrmannové mohla využít Hanna Öbergová ze Švédska, jenže její dva výstřely přesné nebyly.

Ani jedna z Češek nemířila dobře: jednu z nejlepších běžkyň závodu Davidovou čekala tři trestná kola, Charvátovou a Puskarčíkovou po jednom. Propad pořadím byl nevyhnutelný.

Drama pokračovalo. Wiererová za jedna, Röiselandová za dvě. Počty byly jasné. Pokud Herrmannová zastřílí čistě, pojede si téměř jistě pro zlato.

Jenže poslední ranou minula, na trati však Norku i tak předčila a dojela o 9,5 vteřin za novopečenou mistryní světa z Itálie. Ta ještě navýšila v pořadí Světového poháru bodový náskok na Norku Tiril Eckhoffovou.

Davidová si s poslední pěticí poradila a skončila 25., na rozdíl od Charvátové, kterou čekala tři trestná kola a 42. místo.

"Na první položce jsem s tím bojovala. Špatně jsem si nastřelila, celou položku jsem měla dole. Na poslední jsem zbytečně moc spěchala. Mrzí mě to, ani běžecky jsem na to neměla. V tom sprintu jsem se vydala natolik, že to dopadlo takhle," přiznala Charvátová.

Chybovala i Puskarčíková, která dojela o dvě místa hůře než její bronzová kolegyně ze sprintu.

"Bylo to strašně těžký, bohužel jsem to odstřelila už na první položce. Pokud to pak nedáváte za nula, nemáte šanci se posunout. Byla jsem docela tuhoň," prohlásila Kristejn Puskarčíková.

Ženy - stíhací závod (10 km):

1. Wiererová (It.) 29:22,0 (1 tr. okruh), 2. Hermannová (Něm.) -9,5 (3), 3. Röiselandová (Nor.) -13,8 (3), 4. Öbergová (Švéd.) -22,3 (2), 5. Hinzová (Něm.) -26,8 (1), 6. I. Fialková (SR) -35,7 (2), 7. Preussová (Něm.) -40,6 (2), 8. Hauserová (Rak.) -51,4 (1), 9. Bendikaová (Lot.) -1:03,2 (2), 10. Gasparinová (Švýc.) -1:07,4 (1), ...25. Davidová -1:53,2 (3), 42. Charvátová -3:07,4 (7), 44. Kristejn Puskarčíková (všechny ČR) -3:12,8 (4).

Průběžné pořadí SP (po 15 z 24 závodů): 1. Wiererová 605 b., 2. Eckhoffová (Nor.) 545, 3. Öbergová 522, 4. Hermannová 513, 5. Röiselandová 489, 6. Tandrevoldová (Nor.) 411, ...16. Davidová 280, 25. Charvátová 209, 34. Kristejn Puskarčíková 161, 61. Jislová (ČR) 40.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články