Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Zlatá tečka, bramborová pohádka i dopingová pachuť. Svátek skončil, zapomenout nelze

Nové Město na Moravě – Víkend štědrý na biatlonové zážitky v luxusním balení. Na čtyři dny ožil areál uprostřed Vysočiny, více než 120 tisíc diváků a závodníci z celého světa oslavili výjimečný svátek. I kdyby ho Gabriela Koukalová neozdobila velkým triumfem v posledním závodě, bylo by na co vzpomínat.

Závodníkům mnohdy chyběla správná slova, aby dokázali popsat atmosféru. "To je skoro fanatismus. Když jsem jel poslední kolo, neslyšel jsem nic, snad jen vlastní dech," popsal Moravec dojmy z nedělního závodu.

Nebylo to až tak překvapivé. Velká návštěva se čekala dlouho dopředu. Navíc i minulé akce v Novém Městě naznačovaly, že se v Česku momentálně biatlonu daří nadmíru dobře. Už na čtvrteční sprint mužů dorazilo 25 tisíc lidí a v dalších dnech byla čísla ještě vyšší. Pořadatelé připravili kromě obvyklých tribun na stadionu i jednu novou a pak několik podél tratí. O víkendu už se vše plně zaplnilo, v sobotu přišlo rekordních 35 tisíc fanoušků.

Všechno ale nebylo stoprocentně perfektní. Laura Dahlmeierová ve sprintu dvakrát minula a fanoušci to v ochozech slavili. "Překvapilo mě to. Nejdřív jsem si myslela, že střílí nějaká Češka, proto jásají. Při mé druhé chybě jsem pochopila, že to tak není," poznamenala. 

Organizátoři se snažili vše napravit. "Omlouváme se dnes za české fanoušky. Po velkém biatlonovém boomu v naší zemi jsou tu i mnozí, kteří vědí málo o férovosti. Hodně štěstí zítra. Jsi jednou z našich oblíbených sportovkyň a jsme šťastni, že tě máme u nás v Novém Městě."

Velké starosti dělaly pořadatelům a hlavně biatlonistům tratě. Teplota se pohybovala pod bodem mrazu a ve sjezdech strašily biatlonisty ledové plotny. Možná nejvíc na to doplatil Ondřej Moravec. Ve sprintu dojel osmý a ve stíhačce po první střelbě útočil vysoko. Jenže v obávaných serpentinách upadl a zlomil si pažbu své malorážky. Bylo po nadějích.

Připomeňte si ty nejdůležitější okamžiky:

Přesto ho fanoušci neopustili a Moravec závod nevzdal. Volání "Ondra, Ondra, Ondra," když přijížděl český biatlonista téměř osamocen na střelecký stav, se vryje hluboko do paměti. "To jsou emoce, na které člověk nezapomíná," podotkl k momentu šéftrenér Ondřej Rybář.

Přijít musí důrazná reakce

Všechno důležité se ale neodehrávalo na novoměstských tratích. Vedení českého biatlonu se důrazně vyslovilo pro významnou akci v ruské dopingové kauze. Celkem 31 závodníků je v podezření, někteří z nich jsou ještě aktivní. "Naše reakce (Mezinárodní biatlonové unie) jsou strašně pozdní. Včetně toho, že jsme tam přidělili mistrovství světa, což považuji za skandální," prohlásil Jiří Hamza. "Akce by se jim měly odebrat a říct, že dokud se to nevyřeší, tak tam pár let nebudou," zdůraznil

Diskuse se rozšířila i mezi závodníky. Martin Fourcade naznačil možnost bojkotu: "Jestliže nebudou do ledna následovat sankce, požádám své kolegy z Německa, Norska, Česka, zkrátka všechny, aby nestartovali."

S tím souhlasila i Koukalová: "Jestli se rozhodl, že bude bojkotovat Ťumeň, tak já jsem rozhodnutá ho v tom podpořit." A své si přidal i Michal Šlesingr. "Už i my sportovci jsme se proti nim začali trochu šikovat. Určitě je to nadpoloviční většina. Snažíme se držet při sobě a být IBU partnerem, aby s námi nemohli jen tak zametat," řekl rázně.

Rusové navzdory kauze vypadali v pohodě. Z Nového Města si odvezli zásluhou Taťány Akimové první a třetí místo, díky Antonu Šipulinovi dvě druhá místa, Anton Babikov přidal bronz. Králem se ale stal Martin Fourcade. Tři závody ve čtyřech dnech a tři triumfy. Strojově přesný a fantasticky rychlý.

Zlatá rozlučka?

Jelo se šest závodů a v neděli se čeští fanoušci konečně dočkali. Moravec se po pádu ve stíhačce zdravě nabudil a sahal po stupních vítězů. Ale potřetí ve Vysočina Areně bral jen čtvrté místo. Jako by ožily vzpomínky na bramborový šampionát v roce 2013.

Moravcovu pažbu opravovali do noci a čtvrté místo nebylo tentokráte tak hořké. Trenér Michael Málek mluvil o biatlonové pohádce.

Její dovršení ale přišlo až krátce před třetí hodinou odpolední. Koukalová to dokázala a poprvé v Novém Městě dopřála českým fanouškům tu pravou radost z triumfu. "Je to absolutně nejkrásnější moment mé kariéry," prohlásila. Pokud by po olympijských hrách v Pchjončchangu ukončila závodní kariéru, byla by to s největší pravděpodobností zlatá rozlučka před domácím publikem.

Nic není nemožné. Tak v Novém Městě na biatlonu zase za dva roky. Pokud by ale Ťumeň přišla o pořadatelství Světového poháru v příští sezoně, tak možná už za něco víc než rok…

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články