Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Norská kometa Lägreid ovládl vytrvalostní závod v Kontiolahti, Moravec bezchybně pátý

Vytrvalostní závod biatlonistů otevřel sezonu Světového poháru a hned na úvod přinesl překvapení v podobě prvního místa Nora Sturla Holma Lägreida. Češi tentokrát dokázali držet krok a střelecky bezchybný Ondřej Moravec pátým místem potvrdil, že individuál na 20 kilometrů je jeho disciplína. Těsně za desítkou dojel Michal Krčmář. Přímé přenosy ze SP sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Norský biatlonista Sturla Holm Lägreid
zdroj: ČTK/AP

Všechny jistoty jsou pryč. Nejen, že kvůli koronavirové pandemii se Světový pohár jede zatím bez diváků a na méně místech, navíc začal namísto Švédska ve Finsku. Östersund byl dosud přitom tradiční otevírací destinací. Na tuto a příští sezonu se jí však stane Kontiolahti.

A i další jistota mizí v dáli: Johannes Bö, norský suverén s velkým glóbem v zádech, tentokrát musel ustoupit svému týmovému kolegovi. I proto, že hned zkraje chyboval.

To třiadvacetiletý Sturla Holm Lägreid zastřílel při svém teprvé pátém závodu SP všechny čtyři položky čistě a se skvělým během z toho bylo překvapivé první místo.

"Teď se vznáším ve vesmíru. Vůbec si ještě neuvědomuji, co se to tady stalo," řekl šokovaný Lägreid.

Organizátoři měli vzhledem k velké absenci sněhu už několik dní plné ruce práce. Nakonec se jim ale vše povedlo připravit, i když trať byla v některých místech velice úzká. Vzhledem k příznivým podmínkám jednoho stupně pod nulou byla ale trať tvrdá a v dobré kondici.

Ležka za nula, stojka za nula a takto ještě dvakrát.

Už v přípravě šly zprávy, že Ondřej Moravec je na tom střelecky skvěle a v Kontiolahti to na úvod ročníku jen potvrdil.

"Super závod dnes, jsem strašně šťastný. Po běžecké stránce to asi nebylo úplně top, ale v mém věku už na sebe tolik netlačím. Beru to všema deseti. Relativně jsem si věřil," řekl Ondřej Moravec v rozhovoru pro ČT sport ke své excelentní mušce. Za Lägreidem i tak zaostal o více než minutu.

"Podmínky na střelnici byly... Mockrát jsem tady takový klid nezažil. Fakt jsem si to užil. Johannes minul hned na první ležce, ve sprintu od něj uvidíme jinou rychlopalbu," dodal nejzkušenější český biatlonista.

Ondřej Moravec
zdroj: ČTK/AP

"Ondra jen potvrdil to, co jsme říkali. Jsem rád, že tady je a jede to. Ukázal, jakou sílu pořád má. Jel nádherný závod a pro celý tým to je důležité. Kluci, co s ním trénují, vidí, že se dá být blízko podiu," chválil trenér biatlonistů Ondřej Rybář.

Šestatřicetiletý Moravec se dlouho držel na stupních vítězů. O třinácté individuální pódium v seriálu SP ho připravil Francouz Quentin Fillon Maillet, jehož čas byl o sekundu lepší. Nakonec se před oba díky rychlému běhu v závěrečném kole dostal ještě Němec Erik Lesser.

I tak je to ale pro Moravce nejlepší výsledek v seriálu od ledna 2018, kdy dojel druhý ve vytrvalostním závodu v německém Ruhpoldingu.

"Se závodem jsem spokojen, povedl se mi. Asi nejlepší vstup do sezony, co závodím v chlapech," uvedl jedenáctý Michal Krčmář, jehož tak mohla mrzet jedna trestná minuta.

"Jen jsem neměl správný motor na trati, ale rozjíždím se postupnějc, sezona je dlouhá. Jsem maximálně spokojený," prohlásil stříbrný medailista z olympijského Pchjongčchangu.

Podle Rybáře je jednoznačně pilířem týmu. "S chybou byl do závodu opatrnější, i co se tempa týče. Je to první závod, sezona se rozjede a nabere obrátky," doplnil staronový kouč.

Další tři čeští závodníci skončili bez bodů. Adam Václavík byl se třemi minelami 45., Tomáš Kručpík dojel na 76. místě, když chyboval pětkrát, Jakub Štvrtecký pohořel se šesti chybami na 78. příčce.

První díl Světového poháru v Kontiolahti přinese v neděli ještě sprinty. Na ně pak ve čtvrtek naváže ve stejné destinaci v rámci druhého dílu seriálu tatáž disciplína.

Ve Finsku se letos pojedou ještě stíhačky a štafety. SP se poté přesune do rakouského Hochfilzenu, čímž bude před Vánoci první trimestr zakončen.

Muži - vytrvalostní závod (20 km):

1. Lägreid 48:57,0 min. (0 trest. minut), 2. J.T. Bö (oba Nor.) -19,6 (1), 3. Lesser (Něm.) -1:03,6 (1), 4. Fillon Maillet (Fr.) -1:05,9 (1), 5. Moravec (ČR) -1:06,9 (0), 6. Samuelsson (Švéd.) -1:31,8 (2), 7. Fak (Slovin.) -1:32,0 (1), 8. Jacquelin -2:02,1 (2), 9. Guigonnat (oba Fr.) -2:13,6 (1), 10. Loginov (Rus.) -2:19,2 (2), 11. Krčmář -2:26,3 (1), ...45. Václavík 4:51,9 (3), 76. Krupčík -8:08,8 (5), 78. Štvrtecký (všichni ČR) -8:13,7 (6).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články