Ponsiluoma vyrovnal kariérní maximum, Krčmář na úvod SP v nejlepší patnáctce

Premiérový závod biatlonové sezony Světového poháru ovládl Švéd Martin Ponsiluoma. Ve vytrvalostním klání na 20 kilometrů dojel před překvapivě druhým a bezchybným Švýcarem Niklasem Hartwegem a třetím Němcem Davidem Zobelem. Z českých závodníků skončil nejvýše třináctý Michal Krčmář, jemuž utekla jediná rána. Přímé přenosy a zpravodajství z elitního seriálu sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Když sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář hovořil před sezonou o tom, že český tým chce závodit co nejlépe a že má závodníky na to, aby přinejmenším stupně vítězů atakovali, soudě podle prvního závodu sezony nebyl daleko od pravdy.

Krčmář na úvod zastřílel čistou položku, i když v součtu s delším časem za necelých čtyřicet sekund. Neomylný byl i na první zastávce vstoje a pohlídal si také třetí soubor pěti ran, což průběžně v součtu dělalo sedmou pozici a otevřený boj o příčky nejvyšší.

Zatímco Ondřej Moravec si v minulosti jednu ránu vedle nechával smolně až na poslední terč, Krčmář netrefil ten první ze čtvrté sady. "Bylo to takový ustrašený na tý střelnici," přiznal Krčmář v rozhovoru pro ČT sport.

Ale úplně jsem neřešil čas, prostě jsem se snažil dělat práci dobře, abych střílet čistě a vycházelo to takhle dlouze. Možná trochu nervozita z prvního startu, takové prolnutí všeho. Jsem rád, že to bylo jen s jednou chybou," řekl Krčmář, jehož od první desítky dělilo bezmála 20 sekund. 

"Ani jsem nekoukal na běh, nedokážu říct, jak to bude vypadat," dodal. Do role trenéra se vrátil po čtyřech letech Michael Málek, novým střeleckým koučem je olympijský vítěz ve sportovní střelbě Matthew Emmons, nový je také servisní tým. "Ani letos nebudu hodnotit lyže hned po závodě, uvidíme, až si to vyhodnotíme zpětně."

"Měl jsem dobrý pocit, že to ale bude až takhle dobré, to jsem si nemyslel. Ale musím říct, že se mi jelo dobře. Trať byla ale rozsypaná, i když pro všechny podobná. Jsem spíš spokojený, hlavně za poslední stojku. Při ní jsem trochu zvolnil, řekl jsem si, že to zkusím udělat pěkně v rytmu. Pocity jsou zatím více než dobré, jsem spokojený," prohlásil sedmadvacátý Jakub Štvrtecký po jedenáctém nejrychlejším běhu pole.

Jonáš Mareček skončil třiačtyřicátý, Tomáš Mikyska šestašedesátý a Mikuláš Karlík byl po pěti ranách vedle na 68. místě.

Druhý nejrychlejší biatlonista závodu Ponsiluoma si v Kontiolahti na úvod ročníku i s jednou chybou vyrovnal kariérní maximum a přidal tak do sbírky další první místo po sprintu v Pokljuce před dvěma lety. Pro Hartwega a Zobela se jednají o první stupně vítězů v SP vůbec.

"Cítil jsem se skvěle, byl to výborný den a jsem šťastný. Máme velmi silný tým a doufám, že budeme ve štafetě stíhat jak Francouze, tak Nory," uvedl Ponsiluoma.

Obhájce celkového vítězství ve Světovém poháru Francouz Quentin Fillon Maillet skončil po dvou střeleckých chybách patnáctý. 

Hned na úvod SP se do závodu dobře nezapojil jeden hlavních favoritů Nor Johannes Thingnes Boe – minul dvakrát a průběžně byl až šestačtyřicátý, dál ještě jednou chyboval, ale nejlepším během ze startovního pole se vyšvihl na dvanáctou příčku.

To jeho týmový kolega Sturla Holm Laegreid závodem proplouval jak nůž máslem. Strojovým tempem zapsal tři nuly, v závěru se ale dostal od Sebastiana Samuelssona pod tlak a dvakrát nezamířil přesně, kdežto Švéd měl o jednu chybnou položku méně a dvaadvacet vteřin náskok – dojel čtvrtý právě před Laegreidem.

V Kontiolahti se do konce týdne pojedou ještě štafety, sprinty a stíhačky. Ve středu půjdou do akce také biatlonistky – i je čeká vytrvalostní závod.

Muži - vytrvalostní závod (20 km) SP v Kontiolahti:

1. Ponsiluoma (Švéd.) 49:36,5 (1 trest. minuta), 2. Hartweg (Švýc.) -37,2 (0), 3. Zobel (Něm.) -59,3 (0), 4. Rees (Něm.) -1:00,9 (1), 5. Samuelsson (Švéd.) -1:02,8 (1), 6. Laegreid (Nor.) -1:23,4 (2), 7. Christiansen (Nor.) -1:32,9 (1), 8. Strolia (Lit.) -1:37,1 (1), 9. Fabien Claude (Fr.) -2:07,5 (2), 10. Bjöntegaard (Nor.) -2:11,5 (1), ...13. Krčmář -2:31,3 (1), 27. Štvrtecký -3:45,4 (3), 43. Mareček -5:18,2 (1), 66. Mikyska -6:56,5 (3), 68. Karlík (všichni ČR) -7:03,7 (5).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články