Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Francie po roce uťala norskou štafetovou dominanci, Češi dojeli jedenáctí

Přes rok trvající vítěznou šňůru norských štafet přerušili v Ruhpoldingu až Francouzi. Systémem start–cíl ovládli závod v silném sněžení. Druzí dojeli Norové, kterým stále chybí v sestavě čerstvý otec Johannes Bö, třetí byli Rakušané. Češi především vinou dvou trestných kol Jakuba Štvrteckého dorazili do cíle až jedenáctí. Přímé přenosy stíhacích závodů sledujte v neděli na ČT sport a webu ctsport.cz. První z nich startuje v 11:45.

Ondřej Moravec se pral na trati štafety se silným sněžením
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Rychlopalba, ale nepřesná. V pořadí šestá položka závodu rozhodla o tom, že Češi nezapsali pronikavý výsledek.

Dvě ze tří oprav Štvrtecký vestoje nezvládl. "Pak už jsem se začal klepat, je mi to líto hlavně kvůli klukům," podotkl po svém úseku. V posledním kole nic nevzdal, ale desítka byla v nedohlednu. "Chtěl jsem to co nejvíc odčinit, protože jsem tam i dlouho prostál," dodal mladý český reprezentant.

V ruhpoldingské aréně silně sněžilo už od prvního úseku. "Je to horší na pocit, není to tak příjemné na tom jezdit. Sníh ale nebyl ten problém. Škoda té stojky, kde jsem se snažil střílet rychle, ale udělal jsem dvě chyby. Ve finiši jsem do toho musel dávat ještě víc, než ve mně bylo, abych něco dohnal," uvedl Šlesingr, který rozjel českou štafetu s bilancí tří dobíjení.

Moravec se na druhém úseku pohyboval kolem desátého místa, na trati ale spíše ztrácel. Pro Krčmáře bylo velmi těžké srazit byť jen pár příček. Nakonec vylepšil pozici alespoň na konečné jedenácté místo s mankem čtyř minut a 23 sekund na vítěze.

Co se dělo na trati

Michal Šlesingr na první položce jednou zaváhal, ale nejrychleji ze všech dobíjel a odjížděl jako devátý s nevelkou ztrátou na čelo. To Němci museli po třech náhradních nábojích dohánět podstatně větší manko.

Emilien Jacquelin bleskurychle opravil svůj omyl a odjel ze stojky první, Šlesingr dobíjel velmi svižně a za 39 sekund i se dvěma opravami ztrácel na Francii 34 sekund. Problém musel řešit Johannes Dále, který třikrát opravoval. Nor se snažil své pochybení napravit a na neméně dobře běžícího Jacquelina stahoval desítky sekund. Dostal se až na třetí místo. Šlesingr předával za Francií se ztrátou 37 sekund na osmé příčce.

Fourcade přijel, zamířil, sestřelil. Totéž předvedl Moravec. Českému biatlonistovi ovšem chyběl kontakt a na trati ztrácel, kolem arény přibylo sněhových vloček. Francouz zvládl bravurně i stojku a uháněl s přehledem vstříc předávce na prvním místě. Moravec jednou chyboval a odjížděl osmý. Opět se dostal před Němce Nawratha, který musel třikrát opravovat.

Francouzi měli v polovině závodu náskok více než minutový. Norové jeli velkou stíhací jízdu, Moravec předával Štvrteckému jako desátý.

Francie si jela bez problémů na prvním místě, zajímavější byl boj o druhou příčku. Tarjei Bö, Leitner i Latypov zvládli ležku bez dalších nábojů, Nor však lehce pronásledovatelům upláchl.

Štvrtecký na první položce dvakrát dobíjel a jel pospolu s Američany a Číňany. Na první osmičku ztrácel bezmála deset sekund. Jenže pak přišla na řadu klíčová stojka. Štvrtecký rychle střílel, o to ovšem nepřesněji. Musel na dvě trestná kola a bylo po šancích na solidní výsledek, přestože Štvrtecký se snažil dohánět, co se dalo, aspoň na trati.

Jakubu Štvrteckému štafeta v Ruhpoldingu nevyšla podle představ
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Francie neměla konkurenci. Norové drželi druhou příčku, Krčmář vyjel na svůj úsek jako dvanáctý. Před sebou však měl velkou více než půlminutovou mezeru. Bylo těžké se někam posunout, a to i s čistou střelbou.

Fillon Maillet si mohl dovolit nějakou tu nepřesnost, náskok měl velikánský. Christiansen i s jedním dobíjením jel vstříc stříbru. Rakušan Eberhard zvládl poslední položku lépe než ruské nebo domácí kvarteto a jel si pro třetí místo.

Krčmář předvedl neuvěřitelně rychlou poslední položku. Se dvěma náboji navíc strávil na podložce 29 sekund a snažil se dostat českou štafetu do první desítky před Američany. Nepovedlo se.

Výsledky štafet biatlonistů v Ruhpoldingu

1. Francie (Jacquelin, Fourcade, Desthieux, Fillon Maillet) 1:18:11,2 (0 tr. okruhů+6 dobíjení), 2. Norsko (Dale, Bjöntegaard, T. Bö, Christiansen) -1:12,2 (0+10), 3. Rakousko (Landertinger, Eder, Leitner, Eberhard) -1:24,3 (0+4), 4. Rusko -1:32,3 (0+5), 5. Německo -2:13,1 (0+12), 6. Bělorusko -2:39,0 (1+9), ...11. ČR (Šlesingr, Moravec, Štvrtecký, Krčmář) -4:23,0 (2+11).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články