Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Norsko-francouzskou biatlonovou válku vyhrál Fillon Maillet. Krčmáře běh do čela nepustil

Quentin Fillon Maillet vyšperkoval špičkovou formu z posledních týdnů vítězstvím v závodě s hromadným startem v Pokljuce. Ve Světovém poháru slaví potřetí. Druhé místo vyfoukl norsko-francouzské smečce Němec Benedikt Doll, s bronzem se musel spokojit velký favorit Johannes Thingnes Bö z Norska. Michal Krčmář si na střelnici počínal až na jedinou chybu výborně, ale limitoval ho běh, a tak bere 15. místo.

Fillon Maillet slaví výhru v Pokljuce
zdroj: ČTK/AP autor: Bandič Darko

Na čele se pohybovali téměř od samotného úvodu jen Norové a Francouzi. Zdálo se, že Seveřané budou mít převahu, neboť před finální položkou si s náskokem určovali tempo Johannes Thingnes Bö a Vetle Sjastad Christiansen. Závěrečná stojka ale obrázek obrátila. Za pouhých 20 sekund sundal všechny terče Quentin Fillon Maillet a nakonec si docela suverénně dojel pro výhru. Současné biatlonové velmoce zaskočil Němec Doll, jenž ze střelby odjel jako třetí a v posledním kole měl ze zbytku pole nejvíce sil.

Diváci mohli vidět i neobvyklý obrázek, kdy se v posledním kole trápil dosud druhý Fourcade. Francouzský dřívější suverén se sklesle propadl na páté místo.

Michal Krčmář si počínal na střelnici výborně, ale v běhu na světovou elitu nestačil. Chyboval jedinkrát, ale hned na první střelbě, kdy mu čelo odjelo. Z chvostu se zvládnul posunout na 15. pozici.

"Od štafety byl Michal skleslý, protože nedobil tu jednu ránu z pěti ran. Dnes dal dvě nuly ve stoje, jednu tam nechal vleže. Bohužel chyboval na první položce vleže, kdy to pole odjíždělo. Zvládnul se ale do závodu vrátit, přestože mu to v běhu nesedlo. Sám ráno říkal, že je po závodech unavený," referoval kouč Zdeněk Vítek

Průběh závodu 

Michal Krčmář mohl do třetího masového závodu sezony startovat s velkými ambicemi. Kontaktní závody vyhledává a v posledním klání této disciplíny skončil nejlépe v sezoně na 9. pozici.  

Přestože se začalo standardně v docela mírném tempu, Krčmář bruslil v prvním kole na chvostu startovního pole. Třicet závodníků se však do obávaného sjezdu připomínajícího tobogan zvládlo naskládat. Nejrychleji si na první položce počínal Nor Vetle Sjastad Christiansen, ale jinak čelu dominovali opět Francouzi.

Krčmář ztratil kontakt hned v úvodu 

Simon Desthieux, Quentin Fillon Mallet a Martin Fourcade utvořili jako ve většině posledních závodů na čele silný blok, jemuž mohli konkurovat jen Norové. Johannes Thingnes Bö jednou zaváhal, a tak si musel už v druhém kole hrábnout. Stejně jako Bö si počínal i Krčmář, jenž ale kvůli pomalejší střelbě i jízdě nabral výrazné manko 39 sekund.

Quentin Fillon Maillet odjíždí ze střelnice v Pokljuce
zdroj: ČTK/AP autor: Danič Darko

Nejlepší český závodník se nepotkal s dobrou pohodou, neboť i v druhém kole na čelo ztratil asi 20 sekund.

Druhou položku vleže opět nejlépe zvládli v pohodě jedoucí Francouzi Fourcade a Fillon Maillet. Johannes Thingnes Bö redukoval v běhu manko na osm sekund, jež mu zůstalo na vedoucího Fourcada i po bezchybné, leč pomalejší střelbě. Krčmář také žádnou chybu při rychlé střelbě nepřipsal a jel na 20. místě se ztrátou 50 sekund.

Pohled na čelo ukazoval, jaké reprezentace kralují současnému biatlonu. V šicích se na něm pohybovali dva Francouzi a tři Norové.

Vedení Norové neudrželi 

Na první stojce chybovali Fillon Maillet i Fourcade, zatímco J. T. Bö a Christiansen pokračovali bez zdržení. Na čele tak jeli Norové, přičemž Francouzi se dostali do pozice stíhačů. Trochu nenápadně proklouzl na třetí pozici Němec Philipp Nawrath. Krčmář si na střelnici opět počínal výborně, ale výše než na 16. místo se posunout nemohl.

Skupina pronásledovatelů dokázala ve čtvrtém okruhu stáhnout z dvacetisekundového manka dobrou polovinu, čímž se udržela ve hře o výhru. Na rozhodující stojce Bö a Christiansen svorně jednou chybovali, zatímco Fillon Maillet pálil rychle a přesně. Stejnou bilanci zapsal i Fourcade, ale do poslední části vjížděl se znatelnou ztrátou 7 sekund. Norům chybělo sekund 17. Do skupiny vyvolených se vklínil Neměc Benedikt Doll, ale norští vlčáci ho po chvilce dojeli.

Fillon Maillet v posledním kole letěl pro výhru, zatímco Fourcade se trápil a začlenil se do nové čtyřčlenné skupiny o druhé místo. Všechny ale trochu překvapil Doll, jenž v posledních kilometrech udával tempo a cílovou rovinkou prosvištěl jako druhý celkově. Třetí dojel Bö, čtvrtý Christiansen a zmožený Fourcade se musel spokojit s pátým místem.

Závodníky nyní čeká příprava na vrchol sezony, jímž se stane mistrovství světa v jihotyrolské Anterselvě. Bude se konat v termínu 12.–23. února a trenéři tak už mají naplánované, kdo a jak se na něj bude připravovat.

Trenér Zdeněk Vítek o plánech k MS

 "Doma budeme od pondělí do středy. Ve čtvrtek jedeme do italského Ridnau, kde se pokusíme srovnat s nadmořskou výškou, která nás čeká v Anterselvě. Musím ale podotknout, že se 14 dní před šampionátem už s formou příliš udělat nedá, ale bude důležitější si odpočinout a případně se dostat zpět do rychlého tempa.

Nominujeme první tři ze žebříčku ve SP, dále dvě místa jsou na návrh trenéra. V mužích pojedou Krčmář, Moravec a Štvrtecký, dále jsme dobrali Václavíka a do štafety Šlesingra. Můžeme ale ještě přihlédnout k ME juniorů." 

SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko) - závody s hromadným startem:

Muži (15 km): 1. Fillon Maillet (Fr.) 36:21,5 (1 trest. okruh), 2. Doll (Něm.) -10,0 (1), 3. J.T. Bö -10,3 (2), 4. Christiansen (oba Nor.) -10,6 (1), 5. M. Fourcade (Fr.) -10,8 (1), 6. Bjöntegaard -21,4 (2), 7. Dale (oba Nor.) -39,8 (2), 8. Eder (Rak.) -42,8 (0), 9. T. Bö (Nor.) -43,5 (2), 10. Hofer (It.) -1:05,4 (2), ...15. Krčmář (ČR) -1:25,2 (1).

Průběžné pořadí SP (po 13 z 24 závodů): 1. M. Fourcade 601, 2. Fillon Maillet 532, 3. J.T. Bö 482, 4. Desthieux (Fr.) 479, 5. T. Bö 461, 6. Loginov (Rus.) 436, ...22. Krčmář 194, 27. Moravec 142, 45. Štvrtecký 58, 68. Václavík 19, 72. Šlesingr 12, 75. Krupčík (všichni ČR) 7.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články