Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Norové vrací úder, štafetu měli ve své režii. Na Krčmářův výkon ostatní Češi nenavázali

Dominantní štafetový závod předvedla ve švédském Östersundu reprezentace Norska. Kvarteto v čele s bratry Böovými nemělo konkurenci a s přehledem zvítězilo. Švédský výběr s původním lídrem pořadí SP Sebastianem Samuelssonem soupeřům nestačil a doma skončil až sedmý. Češi se z páté pozice propadli na konečné jedenácté místo. Přímý přenos stíhacího závodu mužů sledujte na programu ČT sport a webu ctsport.cz v neděli od 15:00.

Norská štafeta
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Maxim Thore

Norové se drželi na čele závodu prakticky po celou dobu. Výrazný náskok zařídili bratři Tarjei a Johannes Böovi na druhém a třetím úseku. V závěru tak norské sestavě nevadilo ani menší zaváhání Vetleho S. Christiansena. Druzí doběhli Francouzi zejména díky závěru v podání Quentina Fillona Mailleta. Třetí byli Rusové se ztrátou 45 sekund na vítěze.

Michal Krčmář předával štafetu po prvním úseku jako pátý, ale Češi nadějnou pozici neudrželi. Jakub Štvrtecký předával už na 13. místě, Adam Václavík dokonce až na 16. příčce. Mikuláš Karlík nakonec v závěru vytáhl reprezentaci s celkově dvěma trestnými koly na jedenáctou příčku.

Jak závod probíhal?

Norskou formu naznačil už v úvodním úseku Sivert G. Bakken, jenž předával štafetu na vedoucí pozici po bezchybném výkonu na střelnici. Krčmář sice jako téměř jediný z širšího pole nejlepších reprezentací zaváhal při první střelbě, ale díky dobrému běhu zejména v první polovině jeho úseku předával jako pátý se ztrátou 15 sekund.

"Byl jsem rád, že jsem dojel na předávku, protože jsem všechno nechal ve druhém kole, abych dojel ztrátu z ležky. Myslím si, že to byla docela dobrá položka (druhá), nebylo to nic těsného, docela fajn v rytmu. Jsem za to rád, bavilo mě to," uvedl Krčmář.

Štvrtecký se po předávce držel vedoucí čtyřky, ale náročné tempo a hlavně přesnou střeleckou mušku neudržel. Po první části byl osmý, po druhé s trestným kolem na kontě už třináctý. "Jel jsem už přes limit. Moc mi to nechutnalo na trati a pak se to promítlo i na stojce. Byl jsem tam bez síly, pak se mi rozklepaly nohy, takže jsem musel na trestné kolo," řekl Štvrtecký. Mezitím se na čele vytvořilo silné pole favoritů – vedli Norové, v závěsu za nimi byli Ukrajinci a Rusové. Po nich se dopředu propracovali Francouzi.

Václavík na třetím úseku napodobil Štvrteckého a také on musel na trestné kolo. Johannes Bö na čele ještě zvýšil náskok po dvou bezchybných položkách a Christiansenovi předával s 20 sekundami k dobru na Rusy poté, co se Ukrajina na šesté střelbě propadla pořadím.

Rusové však druhou pozici neudrželi a Francouzi dotahovali i vedoucí Nory, jenže Christiansen závěr zvládl bez větších komplikací a pohodlné vítězství uhájil. Karlík nakonec českou štafetu vytáhl aspoň na začátek druhé desítky se ztrátou čtyř minut.

Závod SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko):

Muži - štafeta 4x7,5 km: 1. Norsko (Bakken, T. Bö, J. T. Bö, Christiansen) 1:14:09,3 (0 tr. okruhů + 4 dobíjení) , 2. Francie (Claude, Jacquelin, Desthieux, Fillon Maillet) -11,2 (0+8), 3. Rusko (Chalili, Serochvocov, Loginov, Latypov) -45,9 (1+9), 4. Německo -1:07,8 (0+6), 5. Ukrajina -1:28,5 (1+6), 6. Bělorusko -2:07,5 (0+11), ...11. ČR (Krčmář, Štvrtecký, Václavík, Karlík) -4:01,9 (2+13).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články