Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Bö urval v cílové rovince pro Nory další triumf. Češi vybojovali skvělé páté místo

Cíl napravit bídnou štafetu v Östersundu se českým biatlonistům beze zbytku podařil. Před týdnem ve Švédsku skončili až třináctí, nyní vybojovali velice dobré páté místo. V Hochfilzenu sestava Michal Šlesingr, Michal Krčmář, Adam Václavík a Jakub Štvrtecký zaznamenala zlepšení o osm příček. V cílové rovince Němce Dolla porazil král sezony Johannes Thingnes Bö a Norům zajistil i druhý triumf v sezoně.

Norská štafeta biatlonistů
zdroj: ČTK/AP autor: Kerstin Joensson

České kvarteto v Hochfilzenu vynikalo v běžecké části. Čistě dle výkonů na lyžích by svěřenci Zdeňka Vítka obsadili celkové čtvrté místo. O pozici níž je sesunulo akorát dobíjení, kterých bylo nakonec devět.

Šlesingr se pohyboval v popředí, dokonce na druhé příčce, před střelbou ve stoje. Ovšem i zaváhání ze druhé střelby dohnal na trati a ještě o čtyři příčky z dvanácté na osmou si polepšil. Krčmář zase držel krok se Slovincem Jakovem Fakem, k tomu přidal konečně bezchybnou střelbu.

O udržení pátého místa se pak postarali mladíci Václavík a Štvrtecký, který štafetu dovezl s odstupem devíti sekund na Rusko. 

V hodnocení štafet tak Češi po Hochfilzenu poskočili na osmou pozici, ztrácí se 68 body tři na sedmé Švédy. Suverénně vládnou neporažení Norové v čele s Johannesem Thingnesem Bö. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih štafet biatlonistů v Hochfilzenu

Jak štafeta probíhala?

Stejně jako v Östersundu štafetu rozběhl Šlesingr. Při první položce vleže předvedl čistou střelbu a dokonce se 23 sekundami třetí nejrychlejší palbu. V průběhu prvního kola se dokonce vyhoupl na druhé místo.

Jenže na stojce dvakrát dobíjel a poté musel dotahovat. Z dvanácté příčky po střelbě předával Michalu Krčmářovi díky zlepšení v běžecké části na osmé pozici. Vedli Norové zásluhou Johannese Daleho.

Štafetu na druhém úseku Krčmář podržel. Ležku si pohlídal a hlavně střelbou na jistotu vyčistil všechny terče. Odjížděl na sedmé příčce. Najednou o čtyři místa před Norem Erlendem Bjøntegaardem, který hodně pokazil střelbu a musel na trestné kolo.

Další výrazné zaváhání předvedl na čtvrté střelbě v závodě Francouz Emilien Jacquelin, jenž se sice trestnému kolu vyhnul, ovšem musel dvakrát dobíjet a předávku z první příčky obstaral Němec Johannes Kuehn.

Český biatlonista přezdívaný "Bimbo" se opět zaskvěl. Se ztrátou 21,5 sekundy odjížděl ze střelnice na pátém místě a s nulou v kapse. Šlo o jeho první střelecky čistý závod v sezoně.

Pětadvacetiletý Václavík dostal štafetu na páté pozici. Po střelbě vleže bez zaváhání dokonce posunul tým o jednu pozici výš. Peiffer stále uháněl před pronásledovateli. Na metě 3,9 kilometru měl náskok 15 sekund.

Jilemnický rodák odváděl spolehlivý výkon. Přestože dvakrát na střelbě ve stoje dobíjel, v nervózním duelu za sebou nechal Francouze Clauda a ruského biatlonistu Malyška a stále držel čtvrtou příčku.

Peiffer ukázal opět své zkušenosti a pohodlně s náskokem 43 vteřin předával na vedoucí příčce Benediktu Dollovi. Toho měl nahánět suverén Johannes Thingnes Bö. Na zápletku bylo zaděláno…

Štvrtecký naskočil do posledního úseku z páté příčky. Po dalším dobíjení českou štafetu na pátém místě držel i po předposlední střelbě závodu. Bö sice ukrajoval z náskoku Dolla, ale stále se držel ještě před poslední střelbou za ním.

Německý finišmen Doll byl viditelně na poslední střelbě nervózní, dal královi Johannesovi šanci dvěma dobíjeními. Jenže i Bö cpal dva náboje do komory navíc a po střelbě ztrácel 13,8 sekundy. V závěrečném okruhu se pak silou vůle přehnal přes Dolla v cílové rovince a urval pro Norsko i druhý triumf v sezoně.

Dvacetiletý benjamínek sestavy ze Vsetína zvládl kritickou situaci se třemi dobíjeními na stojce a dovezl českou štafetu na velice dobrém pátém místě.

Muži - štafeta (4x7,5 km):

1. Norsko (Dale, Bjöntegaard, T. Bö, J.T. Bö) 1:14:44,2 (1 trest. okruh + 7 dobíjení), 2. Německo (Horn, Kühn, Peiffer, Doll) -2,0 (0+6), 3. Francie (Guigonnat, Jacquelin, Claude, Fillon Maillet) -51,9 (1+8), 4. Kanada -1:28,7 (0+6), 5. ČR (Šlesingr, Krčmář, Václavík, Štvrtecký) -1:52,2 (0+9), 6. Rusko -2:01,7 (1+8).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články