Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Světovými šampiony ve smíšené štafetě jsou Norové, čeští biatlonisté skončili pátí

V úvodním závodu biatlonového mistrovství světa zvítězila i s jedním trestným okruhem smíšená štafeta Norska. Výrazně se o to zasloužil střeleckou extratřídou zejména Sturla Holm Laegreid, Johannes Bö ve finiši odrazil nápor Itala Tomasso Giacomela, který dotáhl Itálii na stříbro, bronz brali Francouzi. Český tým ve složení Tereza Voborníková, Markéta Davidová, Michal Krčmář a Tomáš Mikyska skončil pod stupni vítězů na pěkném pátém místě se ztrátou minuty a devíti sekund. Přímé přenosy z MS v biatlonu sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

V Oberhofu už druhý den po sobě panovalo veskrze slunečno, což byla dobrá zpráva pro závodníky. Trenér českých biatlonistek Egil Gjelland to komentoval lakonicky: "Jezdím sem od roku 1995 a slunečních dnů jsem celkově zažil maximálně pět."

Závodníky od začátku hnaly plné tribuny fanoušků, v předprodeji zmizelo do zrekonstruované arény 155 tisíc vstupenek.

Čeští reprezentanti pátým místem v závodu na 4x6 km výrazně vylepšili předloňskou jedenáctou pozici z MS ve slovinské Pokljuce. Vloni skončili na olympijských hrách v Pekingu dvanáctí.

"Byl to dnes skvělý, parádní závod. Jsem moc rád, skvělý začátek na mistrovství světa. Pracovali jsme hodně na rychlosti střelby," řekl pro ČT sport trenér střelby Matthew Emmons a chválil první úsek Terezy Voborníkové.

"To je světové, určitě," uvedl pro třech dobíjeních. "V létě jsme pracovali nejvíc na přesnosti, Michal Krčmář to má," dodal a těšila ho i čistá položka Tomáše Mikysky.

Naposledy stáli ve smíšené štafetě na stupních vítězů v roce 2020, kdy skončili v Anterselvě třetí. Tehdy vedle Davidové a Krčmáře startovali také Eva Puskarčíková a Ondřej Moravec, kteří už ukončili kariéru.

Tentokrát rozjížděla Voborníková, která s číslem sedm musela na úvodní ležce dvakrát opravovat, ale zvládla to a průběžně byla sedmnáctá.

Ztrácela sedmnáct sekund na vedoucí Itálii, kde si nulu pohlídala Lisa Vittozziová. Naopak domácí Vanessa Voigtová byla překvapivě až za českou závodnicí i vinou zaškobrtnutí na trati chvíli před střelnicí.

Mladá Češka si dala stojku i s jednou opravou za 27 sekund, na trestné kolo ovšem muselo nezvykle Norsko, které na prvním úseku zastupovala Ingrid Tandrevoldová. Ztrácela necelou minutu na čelo s Francouzkou Julií Simonovou.

Ta i z prvního místa předávala Anais Chevalierové-Bouchetové, jíž následovala Italka Dorothea Wiererová. Voborníková předala s "batohem" necelých padesáti sekund, ale jen třemi dobíjeními, Markétě Davidové.

"Ležka mě mrzí, bohužel, zpětně nedokážu vyhodnotit, kde ty rány byly. Je to tady trochu zrádné a i ta prvotní nervozita mi nepomohla. O to víc jsem se pak musela snažit na trait, abych tu ztrátu zmírnila," vyprávěla Voborníková.

"Po závodě se mi šla omluvit Polka, která mě vystrčila po startu. Byla jsem z toho překvapená, ale je to kontaktní závod," pokračovala.

Smíšená štafeta MS v Oberhofu
zdroj: ČTK/AP

Na trati se podle svých slov cítila Voborníková velmi dobře. "Horší to bylo u sjezdů, nemám takovou váhu, ale zvládla jsem to. S během jsem docela spokojená, celkové sedmé místo v takové konkurenci bych před startem byla spokojená. Kdyby tam bylo o jedno dobití míň, bylo by to lepší."

Francie si jednou opravou na druhém úseku pohlídala vedení, ale Wiererová byla v závěsu. Davidová minula hned úvodní ranou a revize položky pro ní nebyl žádný problém. Časově neztratila, průběžně jela na osmé pozici.

Na čele se po druhé položce vstoje nic neměnilo, stejně jako u českého týmu, kdy Davidová opět jednou opravila. "Musím říct, že to bylo těžké. Doufala jsem, že se mi to pojede lépe, ale bylo to tak, jak to bylo," hodnotila Davidová.

"Mrzí mě, že holky, co byly na střelbě, mě válcovaly, ale druhé kolo jsem si držela odstup. Ve třetím to bylo blízko, ale ztrácela jsem na přechodech a doufám, že jsem to Bimbovi aspoň přivezla trochu v kontaktu. Mrzí mě, že to mohlo být o kus lepší," dodala.

Byla nadšená z obrovského množství diváků. "Je to masakr. Jak jsme byli zvyklí, že byl klid, tak tohle je velkej rozdíl," žasla Davidová.

Smíšená štafeta MS v Oberhofu
zdroj: ČTK/AP

U předávky byla ale Wiererová rychlejší a do akce šel Didier Bionaz. Trenér Michael Málek postavil na třetí úsek Michala Krčmáře, který vyjížděl osmý s mankem pětapadesáti sekund.

Zatímco Němci museli na trestné kolo, český biatlonista dobil a štafetu posunul o deset sekund na sedmé místo a na další položce si navíc počínal bez chyby. Na první místo, kde se usídlili Norové díky Sturlovi Laegreidovi, už rázem ztrácel pětadvacet sekund.

"Jsem velmi spokojený. Je to obrovský kvapík na dvou kilometrech pro chlapy. Jsem obrovsky rád, že jsme předvedli, co jsme trénovali v Ridnaun. Nemyslím si ale, že to na trati bylo úplně top, doufám, že se mi pojede líp," prohlásil Krčmář.

Pro finišmana Tomáše Mikysku to byl křest ohněm, protože jak sám den před závodem přiznal, na konce štafet moc zvyklý není ani z juniorů, natož v áčku. Ale šel do toho po hlavě, na bronz v té chvíli chybělo necelých dvacet sekund.

Laegreid předává Böovi
zdroj: ČTK/AP

Nor Johannes Bö i Francouz Quentin Fillon Maillet se trápili se třemi ranami vedle a Švéd Sebastian Samuelsson musel kroužit hned třikrát, Ital Tomasso Giacomel toho dokonale využil. Čistý Mikyska odjížděl jako pátý, na mezičase se ale o jedno místo posunul vpřed.

O zlato se rozhodovalo do poslední chvíle. Giacomel i Bö opravili jednu chybu navlas stejně, Nor ale nakonec předvedl větší zkušenosti. Fillon Maillet nakonec mohl Francii obrat o bronz, protože si v cíli spletl trať, ale v poslední chvíli si to uvědomil.

Mikyska jednou opravil a mohl pokračovat za Rakušanem Simonem Ederem, tak nakonec skončilo i pořadí.

Andersen měl pozitivní test na koronavirus

Nor Filip Fjeld Andersen měl pozitivní test na koronavirus. Po nálezu už v úterý odcestoval domů. Zbytek norského výběru, který obhájil titul ve smíšené štafetě, včetně realizačního týmu se podrobil dalším testům, jejichž výsledky byly negativní. Náhradu hledat norský svaz nebude.

"Na trati jsem se cítil dobře. Když při stojce Eder soustil svoji kanonádu, to jsem vnímal," zasmál se mladý český závodník. "Klíčem byla rychlá střelba, i lyže byly super. A hlavně týmová práce," doplnil.

"Pořadí v závodě se hodně měnilo. Bojovali jsme ale až do konce. Nejlepší úsek zajel Sturla (Holm Laegreid), který nás vrátil dopředu. Byl to skvělý týmový výkon. Štafeta se občas někomu podaří a někomu ne. Každý chceme využít maximálně jeden náhradní náboj a dnes se to moc nepovedlo. Hlavní je ale konečný výsledek," uvedl Bö.

Ve čtvrtek je na MS volný den, program bude pokračovat opět v pátek, a to sprinty biatlonistek. V sobotu si stejnou disciplínu dají muži, první týden šampionátu zakončí v neděli obě stíhačky.

MS v biatlonu v Oberhofu - smíšená štafeta (4x6 km):

1. Norsko (Tandrevoldová, Olsbuová-Röiselandová, Laegreid, J. T. Bö) 1:04:41,9 (1 trest. kolo + 9 dobíjení), 2. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Bionaz, Giacomel) -11,6 (0+6), 3. Francie (Simonová, Chevalierová-Bouchetová, Jacquelin, Fillon Maillet) -55,9 (0+9), 4. Rakousko -59,2 (0+3), 5. Česko (Voborníková, Davidová, Krčmář, Mikyska) -1:09,4 (0+7), 6. Německo -1:26,5 (1+9).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články