Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Král Johannes. Bö nedal šanci konkurentům ani v masáku, Moravec dojel patnáctý

Hromadný závod v Ruhpoldingu potvrdil, kdo je nadále králem letošní sezony Světového poháru biatlonistů. Devátý triumf přidal Johannes Bö poté, co v cílové rovince nepřipustil drama a pohlídal si vítězství před Julianem Eberhardem a Quentinem Fillonem Malletem. Nejlepším z Čechů byl Ondřej Moravec na 15. místě, Michal Krčmář dojel na 18. pozici.

Johannes T. Bö
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

Johannes Bö dominoval v Ruhpoldingu také v hromadném závodě, ve kterém se dopustil jediné chyby na střelnici a v závěru předvedl dokonalou jízdu. Nejprve dohnal trojici ve vedení po poslední střelecké položce, ve které se překvapivě nacházeli Vetle S. Christiansen z Norska, Švýcar Benjamin Weger a Francouz Fillon Mallet, a před cílovou rovinkou si připravil pozici pro závěrečný úprk.

Před výjezdem na stadion se tradičně propracoval na čelo před Martina Fourcada a duo Eberhard a Fillon Mallet. V cílovém spurtu nejprve nečekaně odpadl Fourcade a pak už přišel vítězný finiš Böa. Nejprve ujel Fillonovi Malletovi a nakonec utrhl i Eberharda.

Čechům se nadmíru dařilo na střelnici. Ondřej Moravec předvedl čistý závod, ale vinou pomalejšího běhu skončil na 15. místě. "Dneska byly relativně dobré střelby. Ale čtyři nuly a patnácté místo, s tím rozhodně spokojený být nemůžu," uvedl Moravec ke svému výkonu.

Michal Krčmář se dopustil jedné chyby a zdržení na trestném okruhu po poslední položce v samotném závěru ho připravilo o lepší konečnou pozici než 18. příčku. "Když od začátku do toho musíte bušit víc než ostatní, protože lyže nejsou optimální, tak se to pak podepíše ke konci závodu," řekl rozladěný Krčmář.

Jak závod probíhal?

Třicetičlenné pole se začalo protrhávat hned po první střelecké položce. Na čele se vytvořila skupinka 19 závodníků, ve které nechyběli kromě hlavních favoritů ani čeští biatlonisté. Čistý štít si udrželi Moravec s Krčmářem i po druhé položce vleže, to se už ale oddělila osmička nejlepších od zbytku.

Na čele třetího kola se držel Johannes Bö, za ním si hlídal pozici Fourcade a dobře rozjetý závod měli kromě dvojice norských bratrů například Rakušané Simon Eder s Eberhardem. Češi ztráceli okolo deseti sekund. Roztažený vláček zbylých biatlonistů se alespoň docvakl na dohled vedoucí skupině.

Třetí střelecká položka, první vestoje, přinesla další promíchání pořadí. Ačkoli Fourcade předvedl extrémně pomalou střelbu a při výjezdu ze střelnice zaostal o osm sekund za králem letošní sezony, dotvořil na čele vedoucí trio společně s Eberhardem.

Na poslední zastávce na střelnici ale všichni chybovali a po zdržení na trestném okruhu je předjela jiná trojice – Christiansen, Weger a Fillon Maillet. Z průběžného vedení se ale dlouho neradovali a zběsilé tempo hlavních favoritů zachytil pouze posledně jmenovaný Francouz.

Ve finiši odpadl jako první jeho krajan Fourcade, po něm ale i Fillon Mallet a Eberhard už neměl síly ani prostor na Böa. Nor tak opanoval devátý závod v sezoně.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo) - závody s hromadným startem:

Muži (15 km): 1. J. T. Bö (Nor.) 36:43,8 (1), 2. Eberhard (Rak.) -0,6 (2), 3. Fillon Maillet -2,8 (1), 4. M. Fourcade (oba Fr.) -8,6 (1), 5. Christiansen (Nor.) -9,9 (1), 6. Desthieux (Fr.) -25,0 (2), 7. Peiffer (Něm.) -25,5 (2), 8. Weger (Švýc.) -26,9 (1), 9. Eder (Rak.) -33,0 (2), 10. T. Bö (Nor.) -33,4 (2), ...15. Moravec -47,4 (0), 18. Krčmář (oba ČR) -1:00,8 (1).

Průběžné pořadí SP (po 12 z 26 závodů): 1. J. T. Bö 662, 2. Loginov (Rus.) 476, 3. M. Fourcade 428, 4. Desthieux 400, 5. Eder 394, 6. T. Bö 383, ...17. Moravec 226, 18. Krčmář 225.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články