Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Simonová překvapila a vyhrála závod s hromadným startem, Davidová doběhla desátá

Biatlonový závod s hromadným startem se mezi ženami nejlépe povedl Francouzce Julii Simonové, která překvapila na poslední střelecké položce a využila zaváhání soupeřek. O prvenství svedla souboj s Franziskou Preussovou z Německa, jež uhájila druhé místo před Švédkou Hannou Öbergovou. Markéta Davidová se pohybovala celý závod prakticky na čele, ale dvě chyby na čtvrté střelbě ji odsunuly na desáté místo.

Vítězka závodu s hromadným startem v Oberhofu Julia Simonová
zdroj: ČTK/DPA autor: Martin Schutt

Markéta Davidová v prvním kole držela tempo s biatlonistkami na čele a na první střelbě zalehla na stav se svým startovním číslem 9. Střelbu zvládla přesně a za necelých 28 sekund, díky čemuž zaujala v pořadí páté místo. Nejrychleji si s terči poradila Italka Dorothea Wiererová, čisté konto zapsala i Tiril Echhoffová z Norska. Naopak její krajanka a lídryně SP Olbuová Röiselandová podobně jako mezi muži Johannes Bö jednou minula.

Davidová si na lyžích vedla skvěle a vláček biatlonistek přivedla na druhou střeleckou položku na prvním místě. První stav se projevil jako výhoda, když sestřelila všech pět terčů. Přesná byla znovu Wiererová, střeleckou bilanci si vylepšila Hanna Öbergová, která předtím na první položce nechala na střelnici jeden terč nesestřelený.

K trojici Davidová, Wiererová, Öbergová se připojila ještě dvojice norských závodnic, Knottenová a Tandrevoldová, jimž se zatím dařilo mnohem lépe, než úspěšnějším Eckhoffové a Röiselandové. Davidová v této pětici i ve druhém kole velmi často udávala běžecké tempo, a udržovala ji tak mimo dosah ostatních soupeřek.

Na první střelbě vstoje se potom pořadí zamíchalo. Öbergová zastřílela velmi rychle, ale poslední trefu minula. Do čela se tak posunula Wiererová, která na Öbergovou získala náskok 23,5 sekund. Davidová stejně jako Öbergová jeden terč netrefila a zařadila se po trestném kole za ni. Za ní se dále připojila Rakušanka Hauserová a Ruska Mironovová.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy Markéty Davidové a Egila Gjellanda po závodu žen s hromadným startem

Ty společně ještě před závěrečnou střelbou dokázaly sjet Hannu Öbergovou a všechny čtyři chtěly těžit ze dvou chyb Wiererové. To se jim však příliš nepodařilo, protože všechny chybovaly, Markéta Davidová dokonce dvakrát. Přesná střelba proto vyhoupla do čela Francouzku Simonovou a Němku Preussovou. Za jejich zády se je potom snažila dojet Hauserová, Tandrevoldová, Brorssonová, Öbergová i Wiererová.

Simonová nejprve nestačilo tempu Preussové, která se před ni záhy posunula. V boji za nimi pak bohužel upadla Lisa Theresa Hauserová, a šance na stupně vítězů ztratila a nedobrovolně je přenechala duu Švédek a Norce Tandrevoldové. Davidová bojovala na 14. místě ještě o nejlepší desítku.

Přestože by kdekdo Julii Simonovou již odepsal, běžecky se zvedla a v cíli nakonec nechala Franzisku Preussovou za sebou. Německo se tak individuálního ženského vítězství v domácím Oberhofu opět nedočkalo. Třetí místo ve skandinávském souboji vybojovala Hanna Öbergová ze Švédska.

Markétě Davidové se umístění mezi nejlepšími deseti nakonec podařilo urvat, když doběhla přesně na 10. místě. Pořadí SP nadále vede Norka Marte Olsbuová Röiselandová.

Výsledky SP v biatlonu v Oberhofu

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo) - závod s hromadným startem:

Ženy (12,5 km): 1. Simonová (Fr.) 40:11,1 (3), 2. Preussová (Něm.) -3,9 (2), 3. H. Öbergová (Švéd.) -11,7 (3), 4. Tandrevoldová (Nor.) -13,0 (2), 5. Brorssonová (Švéd.) -14,9 (1), 6. Wiererová (It.) -28,8 (2), 7. Röiselandová -30,3 (4), 8. Eckhoffová (obě Nor.) -32,1 (4), 9. Braisazová-Bouchetová (Fr.) -32,6 (4), 10. Davidová (ČR) -33,0 (3).

Průběžné pořadí SP (po 13 z 26 závodů): 1. Röiselandová 579, 2. Eckhoffová 560, 3. H. Öbergová 550, 4. Wiererová 442, 5. Preussová 439, 6. E. Öbergová (Švéd.) 429, ...9. Davidová 364, 55. Puskarčíková 40, 57. Charvátová 37, 65. Jislová (všechny ČR) 20.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články