Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko běží modře

Závod smíšených štafet patřil Francii před Švédskem, česká sestava byla sedmá

Předposlední závod Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě ovládla Francie. Smíšenou štafetu dovedl k vítězství na posledním úseku Fabien Claude, jenž se blýskl perfektní střelbou. Naopak Švéd Sebastian Samuelsson na poslední stojce dvakrát minul. Česká reprezentace se držela na konci elitní desítky a Tomáš Mikyska nakonec finišoval sedmý.

Jelikož Norsku chyběli v sestavě bratři Böovi, byl souboj o zlato zcela otevřený. Vyrovnaný duel mezi Francií a Švédskem rozhodla závěrečná pasáž. Samuelsson sice na trati smazal ztrátu na Claudea, ale při poslední střelecké položce dvakrát zaváhal a dovolil Francouzovi upláchnout. Claude nakonec zvítězil s pohodlným půlminutovým náskokem.

Bronz nakonec přece jen brali oslabení Norové, které na závěr podržel Endre Strömsheim a vytáhl sestavu ze šestého místa. Češi ve složení Tereza Voborníková, Markéta Davidová, Michal Krčmář a Tomáš Mikyska si dohromady připsali patnáct chyb, Krčmář musel po ležce dokonce na trestné kolo.

"Při střelbě vleže jsem se ztratil ve větru. Buď jsem ho špatně přečetl, nebo jsem ho řešil až moc. Bylo to 40 vteřin hrůzy, a když se člověk ztratí vleže, je to horší než při stojce. Nenašel jsem z toho východisko," litoval Krčmář. "Vítr hodně osciloval, stoupal, klesal, a to byl ten problém. Já jsem cvakal zpět a pak to zase vracel. Nemělo by to ale být nic, s čím bych si neměl poradit. To mě na tom štve nejvíc," uvedl dvaatřicetiletý reprezentant.

"Bylo to těžké. Nohy už jsou unavené a měla jsem toho plné zuby. Je to docela náročné, že jsme včera závodily ve čtyři a dnes v jedenáct," řekla Davidová. "Hlavně díky divákům jsme si to ale všichni užili. Myslím, že nám prominuli i některé výsledky, které nebyly úplně podle našich představ. Mohou si být jistí, že jsme tu nechali vše, co jsme měli, a snažili se podat co nejlepší výkon," doplnila.

Jak závod probíhal

Úvodní úsek zvládla za Itálii bezchybně Lisa Vittozziová, která předávala na prvním místě před Francií. Voborníková se prala se střelbou, dohromady zaznamenala pět chyb a na předávce byla jedenáctá s minutovou ztrátou na čelo.

Od třetí položky se však vítr zvedl a začalo se ještě víc chybovat. Zatímco Itálie se propadla až na deváté místo, dopředu šlo Norsko díky jisté Ingrid L. Tandrevoldové. Davidová však na úvodní nulu nenavázala a po dvou opravách předávala jako osmá. Čelo závodu se srovnalo a Krčmář ztrácel na vedoucí Norsko 40 sekund.

Třetí úsek se však Norům nepovedl, konkrétně Johannes Dale minul hned šest terčů a Seveřanům pořádně zavařil. Toho dokonale využila hlavní konkurence a mělo se rozhodnout mezi Francií a Švédskem, když je na třetí předávce dělily pouhé dvě sekundy. Česká štafeta byla po Krčmářově zaváhání devátá a boj o rozšířené pódium byl v nedohlednu.

V běhu pomalejší Claude ustál situaci na střelnici a nakonec minisouboj se Samuelssonem vyhrál. V cíli se radoval se zbylým triem ze sestavy Lou Jeanmonnotová, Caroline Colombová a Eric Perrot. Strömsheim pak využil zaváhání Němce Benedikta Dolla. Mikyska v závěrečném duelu s Rakušanem Haraldem Lemmererem prokázal větší vůli, po včasném úniku si mohl dovolit vypustit finiš a doběhl na sedmé příčce.

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě:

Smíšená štafeta (4x 6 km): 1. Francie (Jeanmonnotová, Colombová, Perrot, Fabien Claude) 1:06:32,3 (0 trest. okruhů + 7 dobíjení), 2. Švédsko (Magussonová, H. Öbergová, Ponsiluoma, Samuelsson) -33,6 (0+18), 3. Norsko (Knottenová, Tandrevoldová, Dale, Strömsheim) -38,3 (0+16), 4. Německo -1:07,7 (1+13), 5. Itálie -1:13,3 (0+6), 6. Ukrajina -1:35,5 (1+8), 7. Česko (Voborníková, Davidová, Krčmář, Mikyska) -2:05,4 (1+15).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články