Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Návrat zatraceného střelce

Závod s hromadným startem vyhrála v Oslu premiérově Haeckiová-Grossová, Voborníková osmá

Hned tři české biatlonistky se probojovaly do závodu s hromadným startem v Oslu. Markéta Davidová byla v polovině závodu na čele, ale chyby nejenom její, ale i soupeřek s pořadím velmi rychle zamíchaly. Z druhého vítězství v sezoně se tak radovala díky závěrečné čisté střelbě Švýcarka Lena Haeckiová-Grossová před Francouzkami Julií Simonovou a Lou Jeanmonnotovou. Nejlepší Češkou byla nakonec Tereza Voborníková na osmém místě, Markéta Davidová dokončila dvanáctá a Jessica Jislová osmadvacátá.

Voborníková zaznamenala nejlepší výsledek z hromadného závodu v kariéře. Dosud byla nejlépe osmnáctá vloni na mistrovství světa v Oberhofu a v této sezoně v Lenzerheide. Ze 30 účastnic se blýskla nejlepší střelbou, musela jen na jedno trestné kolo. Markéta Davidová, která ještě v polovině závodu vedla, skončila po pěti střeleckých chybách dvanáctá. Jessica Jislová minula čtyři terče a doběhla osmadvacátá.

"Od Terezy to bylo velmi dobré. Střílela skvěle. Hodně jsme o tom předtím mluvili, co dělat s větrem, který se měnil z jedné strany na druhou. Nakonec jsme to nastavili tak, že jí to sedělo. Při té jedné chybě to letělo trochu výš, ale zbytek byl výborný," řekl trenér Egil Gjelland.

Dvojnásobná juniorská mistryně světa Voborníková zahájila předposlední závod s hromadným startem v sezoně bezchybnou střelbou vleže, při poslední ráně se ale zdržela a ztrácela na čelo 22,4 sekundy. Stoprocentní však byla i při druhé položce a polepšila si na šesté místo.

Ještě výše útočila Voborníková při úvodní střelbě vestoje. Minula však poslední terč a mírně klesla. Po bezchybné závěrečné stojce dojela osmá se ztrátou 57,9 vteřiny na vítěznou Häckiovou-Grossovou.

Slibně rozjetý závod měla také sedmadvacetiletá Davidová, která na prvních dvou položkách minula jen jeden terč a před úvodní střelbou vestoje vedla. Při ní ale udělala tři chyby a propadla se. Nakonec dojela dvanáctá a také zaznamenala v disciplíně nejlepší výsledek v sezoně.

"Asi jsem si udělala špatnou polohu. Nebo nevím, jestli jsem byla netrpělivá na spoušti. Mrzí mě to," uvedla Davidová, která skončila v pátek desátá ve vytrvalostním závodě. "Vždy mi to zkazila jedna položka vestoje. Mrzí mě to. Musím s tím bojovat," doplnila Davidová.

Osmadvacetiletá Häckiová-Grossová vyhrála závod Světového poháru podruhé v sezoně i v kariéře. Dosud triumfovala v lednu ve zkráceném vytrvalostním závodu v italské Anterselvě. Druhou Simonovou porazila o 16,8 sekundy. Simonová je přesto blízko zisku malého křišťálového glóbu z disciplíny, před Häckiovou-Grossovou má náskok 31 bodů. Poslední závod s hromadným startem se pojede v závěrečném dílu SP v kanadském Canmore.

SP v biatlonu v Oslu - závody s hromadným startem:

Ženy (12,5 km): 1. Häckiová-Grossová (Švýc.) 35:46,3 (2 tr. okruhy), 2. Simonová -16,8 (4), 3. Jeanmonnotová (obě Fr.) -22,3 (3), 4. Tandrevoldová (Nor.) -23,3 (3), 5. Vittozziová (It.) -24,7 (3), 6. Arnekleivová (Nor.) -41,8 (4), ...8. Voborníková -57,9 (1), 12. Davidová -1:11,3 (5), 28. Jislová (všechny ČR) -3:50,0 (4).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články