Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Závod biatlonistů s hromadným startem opanoval Tarjei Bö, Češi nestartovali

Biatlonisté mají v německém Oberhofu za sebou závěrečné disciplíny. V závodu s hromadným startem triumfoval Nor Tarjei Bö, zejména díky vynikajícímu běžeckému výkonu. Na první stupně vítězů dosáhl Rakušan Felix Leitner, kterého zde doplnil Švýcar Benjamin Weger. Žádný z českých závodníků se do hromadného závodu neprobojoval.

Tarjei Bö se raduje z vítězství v závodu s hromadným startem v Oberhofu
zdroj: ČTK/DPA autor: Martin Schutt

Tarjei Bö startoval do závodu s číslem 4, lépe postavení byli před ním už jen krajané Dale, Laegreid a jeho mladší bratr Johannes.

Ten ovšem zaváhal ihned na první střelecké položce. Napoprvé vleže na rozdíl od svých krajanů jednou chyboval a musel na trestné kolo. Nedařilo se ani například Quentinu Fillonu Mailletovi, který minul celkem dvakrát a z Francouzů byl nejhorší. Nejlépe ze střelnice odjel Ital Lukas Hofer, ale na svých zádech si vezl dalších 14 biatlonistů.

Oba bratři Bö však v závodě demonstrovali, jakým vynikajícím během disponují, a proto Johannes svou ztrátu v dalším běžeckém kole okamžitě stahoval. Snaha přesto vyšla naprázdno, jelikož jednou chyboval i na druhé střelbě a v závodě pokračoval až na 18. místě. Na první příčce se usadil Francouz Emilien Jacquelin, za ním následoval Tarjei Bö i Sturla Holm Laegreid.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih závodu mužů s hromadným startem v Oberhofu

Tarjei Bö se na trati v polovině závodu snažil odtrhnout a najel zhruba pětivteřinový náskok, který se však před střelnicí prakticky vynuloval. Bö však zastřílel čistě, rychleji sestřelil terče jen Rakušan Simon Eder. Překvapivě chyboval i excelentní střelec Laegreid, který se propadl až na konec druhé desítky. Další chybu si připsal i Johannes Bö, kterého v první desítce stále držel jen jeho běžecký výkon.

V šestici nejlepších, kteří po třech střelbách měli sestřeleno 15 terčů, byl kromě Böho a Edera také druhý Rakušan Leitner, Rus Eliseev, Němec Lesser a Švýcar Weger. Bö si však vybudoval cca desetivteřinový náskok, s nímž přijel na poslední střeleckou položku.

Přesnou střelbu předvedla trojice Weger, Eder a Leitner, ale Tarjei Bö jim dýchal na krk se ztrátou 8,6 sekund poté, co jedenkrát minul. Přestože lídr SP Johannes Bö přidal čtvrtou chybu, udržoval se v první desítce. 

Tarjei Bö své soupeře před sebou doběhl a poměrně snadno je překonal. Do cíle dorazil 3,6 sekundy před Leitnerem a Wegerem a připsal si druhé vítěztví v sezoně. Světový pohár nadále vede jeho Johannes Bö.

Výsledky SP v biatlonu v Oberhofu

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo) - závody s hromadným startem:

Muži (15 km): 1. T. Bö (Nor.) 37:41,9 (1 tr. okruh), 2. Leitner (Rak.) -3,6 (0), 3. Weger (Švýc.) -7,8 (0), 4. Hofer (It.) -12,5 (2), 5. Eder (Rak.) -12,7 (0), 6. Jelisejev (Rus.) -20,1 (1), 7. J. T. Bö (Nor.) -27,4 (4), 8. Lesser (Něm.) -31,4 (1), 9. Desthieux -31,9 (3), 10. Fillon Maillet (oba Fr.) -36,4 (3).

Průběžné pořadí SP (po 13 z 26 závodů): 1. J. T. Bö 618, 2. Laegreid (Nor.) 564, 3. T. Bö 511, 4. Dale (Nor.) 499, 5. Samuelsson (Švéd.) 454, 6. Jacquelin (Fr.) 433, ...25. Krčmář 169, 32. Moravec 109, 72. Štvrtecký 6, 79. Krupčík (všichni ČR) 1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články