Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Zaútočí Češi na desítku? Nejlepší pozici mají ve stíhačce Puskarčíková a Moravec

Byli blízko, ale neklaplo to. Evě Puskarčíkové i Ondřeji Moravcovi nejlepší desítka ve sprintech v Oberhofu těsně unikla. Šanci vylepšit to mají dnes, kdy se v německém středisku jedou v rámci Světového poháru stíhací závody. Do nich nastoupí ještě Markéta Davidová a Michal Krčmář. Na premiérové výhry chtějí navázat Italka Lisa Vittozziová a Rus Alexandr Loginov. Přímý přenos stíhačky žen sledujte na ČT sport nebo webu ctsport.cz od 12:15. Muži pak poběží od 14:50.

Eva Puskarčíková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Jejich výsledky v Oberhofu mají hodně společného. Oba zastříleli naprosto přesně, běžeckým výkonem však na nejlepší nestačili, což je v konečném součtu přípravilo o možnost zaútočit na nejlepší desítku. To platilo ve sprintu jak pro nejlepší českou ženu Evu Puskarčíkovou, tak i pro nejlepšího muže Ondřeje Moravce.

Puskarčíková nakonec obsadila dvanáctou příčku, což byl její druhý nejlepší výsledek v sezoně. Lépe si počínala jen na úvod ročníku ve slovinské Pokljuce, kde obsadila desátou příčku. Sama se svým výkonem byla spokojená, ale věří, že v sobotní stíhačce může zaútočit ještě na lepší pozici.

"Myslím si, že jsem do nového roku vstoupila dobře. Snad ještě trochu zrychlím ten běh, ale dvě nuly mě potěšily. Jen doufejme, že to nebude první a poslední dobrý výsledek v tomto roce," řekla pro biatlon.cz osmadvacetiletá závodnice, která bude vybíhat se ztrátou 48 sekund na Italku Lisu Vittozziovou.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih sprintu biatlonistek v Oberhofu

Její velká kamarádka a druhá Češka na startu Markéta Davidová nebude mít rovněž špatnou pozici. Na rozdíl od Puskarčíkové ve sprintu výborně běžela, horší to bylo na střelbě, kde musela na dva trestné okruhy. Obsadila 19. pozici se ztrátou minuty na první místo.

"Mrzí mě dvojka vleže, ta tam být neměla. Nakonec ani ta dvě trestná kola nebyla tak hrozná, chybovaly i jiné závodnice," řekla Davidová, jež se na začátku ročníku blýskla bronzem v individuálním závodě.

V nejlepší pozici do stíhačky na 10 kilometrů půjde zmíněná Italka Vittozziová, jež se ve sprintu blýskla výborným výkonem jak na střelnici, tak i ve stopě a dočkala se první výhry v kariéře. Jen pět vteřin po ní vyrazí Francouzka Anais Chevalier, třetí pak Švédka Hanna Öbergová. Vedoucí žena SP Italka Dorothea Wiererová byla ve sprintu až 24. a čeká ji náročná práce, pokud chce zaútočit na přední pozice.

Moravec potřebuje pomocné koně, Bö bude chtít odvetu

Z českých mužů si ve sprintu nejlépe vedl Ondřej Moravec, který nebyl daleko od toho, aby podruhé v řadě vniknul do nejlepší desítky. Při obou střeleckých položkách byl stoprocentní a do závěrečného kola šel právě na desáté příčce. Pak se ale projevilo, že před svátky bojoval s nemocí a že neměl po ruce žádného soupeře, s kterým by mohl v běhu spolupracovat, a dorazil jako třináctý.

Za vítězným Rusem Loginovem zaostal o minutu a 24 sekund. Ve stíhačce ale věří v lepší výsledek.

"Jsou to čtyři položky a zkušenosti na to mám. I kontaktní závod mi pomůže. Pokud bude vítr proti dlouhé rovince, tak se tam bude hodně taktizovat, může to závodem hodně zamíchat. V Novém Městě se to taky dělo a rovina tam je asi čtvrtinová. Dá se posunout hodně. Zažil jsem tu posuny až na bednu. Možné je tady úplně všechno," řekl pro irozhlas.cz.

Do stíhacího závodu na 12,5 kilometru s ním postoupil ještě Michal Krčmář, kterého ale čeká útočení ze zadních pozic. Ve sprintu byl totiž až 35., když na střelnici dvakrát chyboval. "Rány byly výš. Dostatečně se asi nezkoncentroval," popsal kouč mužské reprezentace Zdeněk Vítek.

Je nám líto, video expirovalo.
Bezchybný Moravec byl ve sprintu v Oberhofu 13., vyhrál Loginov

Z první pozice bude do závodu vybíhat Loginov, kterému se povedlo jako prvnímu muži v sezoně porazit ve sprintu doposud suverénního Nora Johannese Böho. Rus s lídrem Světového poháru držel tempo v běhu, na střelnici si pak počínal mnohem lépe a po zásluze poprvé v kariéře SP vyhrál.

Druhý Bö za ním bude startovat s odstupem 35 sekund. Třetí byl Švéd Sebastian Samuelsson, jenž má odstup 36 sekund.

Výhry ze stíhačky z loňské sezony obhajují mezi ženami Slovenka Anastasia Kuzminová, která bude vybíhat jako sedmá se ztrátou půl minuty. Mezi muži pak minulý rok triumfoval Francouz Martin Fourcade, jenž byl tentokrát také sedmý a manko na startu bude mít 47 sekund.

Oba závody sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články