Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Zase Bö. Nor triumfoval i v Anterselvě, Krčmář skončil třináctý

Johannes Bö je v této sezoně jen velmi těžko porazitelný. Ve sprintu v Anterselvě oslavil 10. prvenství v této sezoně. Do sobotní stíhačky vystartuje s náskokem 17 a půl sekundy před krajanem Erlendem Bjöntegaardem. Třetí skončil Francouz Antonin Guigonnat. Bodovali tři Češi. Nejlepší z nich byl s jednou chybou na střelnici třináctý Michal Krčmář, třetí nejlepší výsledek kariéry si zajel třiadvacátý Tomáš Krupčík. Bezchybný Ondřej Moravec skončil až dvaatřicátý. V sobotu se v italské aréně jedou stíhačky. Přímé přenosy vysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Johannes Bö v cíli sprintu v Anterselvě
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Slunce opět pražilo, sníh tvrdý, několik stupňů pod nulou – ideální podmínky. Plně jich nevyužil Moravec, který se na lyžích v sezoně stále trochu trápí.

"Bylo to strašně těžké, ani jsem to nečekal jak. Se střelbou jsem spokojený, ale na trati to byl neskutečný boj, s tím spokojený určitě být nemůžu," komentoval Moravec svůj výkon. Co se týče rychlosti na lyžích, zařadil se až do sedmé desítky.

Krčmář mohl litovat jedné chyby, protože běžecky na tom nebyl vůbec špatně. Na trati ztratil na Böho "jen" tři čtvrtě minuty. "Pohlídal jsem si stojku, za jedna to tady není tak špatné. Jsem 51 sekund za prvním, to jsem letos ještě nebyl," podotkl Krčmář v cíli.

"Jsme spokojení. Dobrý závod. Michalovi to dneska docela sypalo, nebyla tam velká běžecká ztráta. Ondra byl unavený a dneska moc nemohl," řekl trenér mužů Zdeněk Vítek.

Ze sezonního maxima se mohl radovat Krupčík. Jedna chyba ho stála pravděpodobně životní umístění, ale i tak z toho byl vynikající výsledek. Dobře si rozložil síly a v cíli předčil mnoho silných konkurentů. "Je vidět, že mu Anterselva sedí. Gratulace," uvedl Vítek.

"Dneska to byl ode mě lepší běžecký výkon. Jedna chyba vestoje není až tak špatná. Takhle to beru," uvedl Krupčík.

Bö se stal už v polovině sezony čtvrtým mužem, jemuž se podařilo v jednom ročníku SP zvítězit alespoň v 10 individuálních závodech. Před ním to dokázali jednou Francouz Raphaël Poirée a třikrát Nor Ole Einar Björndalen a Fourcade, jenž v sezoně 2016/17 vyhrál rekordních 14 závodů.

Co se událo na trati?

Jako první z Čechů vyrazil na náročnou trať ve vysoké nadmořské výšce Moravec. Desetikilometrový sprint rozjel velice vlažně, patřil k nejpomalejším. Ovšem ležku zvládl za solidních 30 sekund a především bezchybně. S nulou na kontě odjížděl také Martin Fourcade či domácí miláček Lukas Hofer.

Zatímco Francouz nechyboval ani napodruhé, Hofer minul poslední ranou. Fourcade bojoval o nejlepší umístění. To Moravec po dvou nulách myslel spíše o dvacítku.

Johannes Bö se nevyhnul jednomu trestnému kolu, přesto náskok na Fourcada navyšoval. Dařilo se Francouzům, a to navzdory střeleckým omylům. Desthieux a Fillon Maillet po trati letěli. Tři chyby srazily jinak dobře běžícího Juliana Eberharda.

Krčmář s jednou chybou při střelbě vleže zaostával za Moravcem jen o deset sekund. O slovo se hlásil bezchybný Ukrajinec Pryma, skvělý závod zajel i Jeremin z Kazachstánu.

Ale král je v téhle sezoně jen jeden. Johannes Bö dorazil do cíle s náskokem více než 21 sekund před Fourcadem. Eder byl zpět o další dvě vteřiny.

Krčmář na stojce zastřílel přesně a na mezičase na tom byl lépe než Moravec. Do desítky mu nezbývalo mnoho. V posledních metrech se přes něho přehnal Guigonnat a český závodník toho dokázal využít. Francouz se procpal dokonce před Fourcada a Krčmář ubral něco málo ze ztráty na čelo.

Krupčík byl na tom po první střelbě lépe než Moravec nebo Krčmář. Jedna chyba na stojce ho posunula do boje na hranici bodů.

O velké pozdvižení se postaral Nor Erlend Bjöntegaard – atakoval nejlepší a stačilo to dokonce na druhé místo.

Václavík zastřílel vleže přesně a měl šanci na bodovaná umístění. Až do stojky, kde minul čtyři terče, a bylo po závodě i šancích na účast ve stíhačce.

Výsledky sprintu mužů v Anterselvě

Muži - sprint (10 km): 1. J. T. Bö 23:53,9 (1 trest. okruh), 2. Bjöntegaard (oba Nor.) -17,5 (0), 3. Guigonnat -20,2 (1), 4. M. Fourcade (oba Fr.) -21,3 (1), 5. Eder (Rak.) -23,9 (1), 6. Desthieux -33,5 (2), 7. Fillon Maillet (oba Fr.) -33,7 (2), 8. Hofer (It.) -42,0 (1), 9. Peiffer (Něm.) -43,9 (2), 10. Windisch (It.) -45,5 (1), ...13. Krčmář -51,2 (1), 23. Krupčík -1:17,9 (1), 32. Moravec -1:30,9 (0), 79. Václavík (všichni ČR) -2:56,8 (4).

Průběžné pořadí SP (po 13 z 26 závodů): 1. J. T. Bö 722, 2. Loginov (Rus.) 491, 3. M. Fourcade 471, 4. Desthieux 438, 5. Eder 434, 6. T. Bö (Nor.) 408, ...14. Krčmář 253, 19. Moravec 235, 65. Krupčík 18.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články