Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zapálená Soukalová: Skoro mě mrzí, že jsou Vánoce

Praha - Gabriela Soukalová předvádí velmi vyrovnané špičkové výkony. Začala výhrou ve sprintu v Östersundu a v devíti závodech nebyla horší než osmá. Na stupně vítězů vystoupila ještě při třetím místě ve stíhačce v Hochfilzenu a také v neděli po závodu s hromadným startem v Pokljuce. Žlutý trikot pro vedoucí biatlonistku Světového poháru českou jedničku nabíjí energií, ale nevěří, že vydrží celou sezonu a získá velký křišťálový glóbus.

Biatlonistka Gabriela Soukalová
zdroj: ČTK/AP/Kerstin Joensson

"Jsem hrozně překvapená. Kdo by věřil, že na třech kolech svěťáku budu schopná lapat kov. Je to bomba, motivace a skvělý začátek. Jsem do toho zapálená, že mě skoro mrzí, že jsou Vánoce. Nejradši bych jela hned dál," řekla Soukalová.

Před sezonou přitom říkala, že má znovu velkou chuť do závodů a za sebou povedenou přípravu, proto by nemusela být ze svých výsledků překvapená. "Jsem víc při zemi, že bych si netroufla, ač mi to hodně lidi nevěří, úplně tipovat, že bych mohla být jedna z favoritek, že budu mít přes Vánoce doma žlutý trikot," vysvětlila.

Ve žlutém se jezdí skvěle

Zjistila, že závodit ve žlutém trikotu nejlepší biatlonistky je pro ni speciální. Nestresuje se kvůli větší pozornosti. "Každý start ve žlutém je zkušenost i velká pocta, že se mi něčeho takového dostalo. Je to jiný pocit než jet v bílém jako všichni ostatní. Nabije mě to energií a jezdí se mi v něm skvěle," usmála se.

Sezona je v jedné třetině a Soukalová si neumí představit, že by po březnovém finále v Chanty Mansijsku celý seriál vyhrála. "To by byla bomba, ale ty holky jsou hrozný srny. Je to teprve začátek a sezona je dlouhá. Ke konci se to mění a to je na tom skvělé. Úplně nevěřím, že bych to mohla vydržet tak dlouho," řekla.

Jedinou vítězkou Světového poháru se stala Jiřina Pelcová-Adamičková již v roce 1991. Soukalová se k tomu přiblížila v roce 2014, kdy byla čtvrtá. K tomu, aby mohla na výhru v SP pomýšlet, potřebuje podle svých slov především dobře spát. "Osm hodin minimálně, ale odmala s tím mám problém a trpím nespavostí. Když se mi dostane do pohody, tak výkonnost není tak proměnlivá," řekla.

Celý letošní rok se Soukalové vydařil. Minulý ročník SP zakončila na šestém místě a na mistrovství světa v Kontiolahti přispěla ke zlatu smíšené štafety a přidala stříbro ve vytrvalostním závodu. "Rok byl víc učesaný než ten předchozí. Začala jsem mít větší režim přípravy a odpočinku, nebyla jsem už tak vyjukaná jako po olympiádě, po které jsem si musela zvykat na hodně věcí," hodnotila.

Dvoufázový trénink i na Štědrý den

Po vyhlášení Sportovce roku už v úterý zmizí do Rakouska, kde stráví Vánoce i oslaví příchod roku 2016. "Místo je tajné, trošku jsme změnili destinaci, ale střelnici tam mají. Budeme tam čtrnáct dnů a dorazí snad většina rodiny," prozradila. Plán přípravy má i přes svátky nabitý a i na Štědrý den plánuje dvoufázový trénink. "Musí to bolet, aby byly nejlepší výsledky. Nemůžeme to jen tak pinkat. Nesmíme usnout na vavřínech. Výsledky nejsou pojištěné, že to bude pořád dobré. Je třeba vynaložit úsilí, aby se to opakovalo," řekla šestadvacetiletá biatlonistka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články