Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zamrzlá, ale stříbrná. Že mám červený dres? To je naprosto šílené, zářila Davidová

V pozadí tyčící se majestátní vrcholky hor a před nimi létající a pištící závodnice. Tou byla Markéta Davidová, kterou zrovna v kanadském Canmore vyhazoval realizační tým do vzduchu po druhém místě ve vytrvalostním závodě. Dvaadvacetiletá biatlonistka se díky tomu dostala do čela disciplíny Světového poháru a má na dosah malý křišťálový glóbus. "Je to šílené," smála se spokojená a zmrzlá reprezentantka. 

Markéta Davidová slaví s týmem druhé místo v Canmore
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Zase mrzlo, až praštilo. Nebyly to sice extrémy z předchozích dnů, kvůli kterým se měnil program závodů v Canmore, ale nic příjemného. Teploměr v době startu ukazoval minus deset stupňů. 

Pro Markétu Davidovou však náročné podmínky očividně nejsou žádným problémem.  

V předchozím podniku v italské Anterselvě ve vysoké nadmořské výšce vybojovala premiérové vítězství ve Světovém poháru a následně i stříbro. Ve velkých kanadských mrazech zase útočila na triumf ve zkráceném vytrvalostním závodě na 12,5 kilometru a nakonec brala fantastické druhé místo.

"Já jsem za ten výsledek strašně ráda, ale teď jsem tak zmrzlá, že mi to moc nemyslí. Takže se moc neraduju, protože jsem taková celá zamrzlá," hlásila pro Českou televizi po dojezdu do cíle česká reprezentantka, která získala čtvrtou medaili ze SP v sezoně i kariéře.

Že by se tak nyní mrazivé počasí stalo pro rodačku z Janova nad Nisou oblíbenou záležitostí? V žádném případě. "Mrazy mně vadí furt, i když se mi v nich daří. Z toho si neustoupím, že mráz nemám ráda," řekla rozesmátá závodnice pro idnes.cz.

Faktem ale je, že mrazivé Canmore Davidové málem dalo druhé vítězství v kariéře. Zatímco její soupeřky na střelnici chybovaly a za každou chybu si připisovaly 45 sekund k času navíc, česká reprezentantka s malorážkou pracovala bezchybně.

Nula, nula, nula, nula. Tak vypadala její bilance při odjezdu z položek a do závěrečného kola díky tomu jela jako žena s nejlepším časem.

"Že jedu o stupně vítězů mi v ten moment ale nedocházelo. Když já jsem už v tom posledním kole byla úplný tuhoň. Už jsem Mildovi (servismanovi) hlásila, že tam někde na trati asi umřu," prozradila. 

I přes blížící se "smrt" Davidová po trati opět letěla a na dotírající Italku Lisu Vittozziovou v posledním kole ještě najela několik sekund. V cíli tak jméno Davidová svítilo na prvním místě. "A to jsem se snažila už jen dojet do toho cíle. Říkala jsem si: Pro mě jsou fakt velký úspěch ty čtyři nuly, uvidím, na co to bude stačit. A dopadlo to takhle," konstatovala spokojeně závodnice, která v běžecké části měla celkově sedmý nejlepší čas.

Právě s Vittozziovou a dalšími dvěma závodnicemi tvořila Davidová skupinu bezchybných střelkyň. Dalším se příliš nedařilo. Třeba nejrychleji běžící Norka Marte Olsbuová Röiselandová čtyřikrát chybovala.

Češka tak potvrdila, že na střelnici získává velkou jistotu, i když nadále mezi rychlostřelkyně nepatří. Hlavně se jí ale poprvé v kariéře podařilo ve vytrvalostním závodě zastřílet všechny položky za nula.

"Nenazývala bych to ale střeleckou jistotou. Holt mi to sedlo a klaplo to. Ležku jsem si trochu hlídala. Ta byla pomalejší, jelikož jsem cvakala něco nahoru i dolů, protože mi přišlo, že jsem na první položku nepřijela tak zadýchaná. První stojku ani nevím, jak jsem odstřílela. U té poslední jsme se už klepala, takže jsem to odkládala a jsem ráda, že to spadlo," těšila ji právě čistá střelba. 

Davidová dlouho první místo držela a s výkony soupeřek se i zdálo, že by to mohlo klapnout.

Jenže v Kanadě to tentokrát jelo fantasticky Norce Tiril Eckhoffové. Ta sice jednou na střelnici chybovala, což znamenalo "bonus" 45 sekund. Do závěrečného kola však vbíhala s mankem pouhých 10 sekund na Češku.

A v závěru Norka ještě přitlačila plyn k podlaze. Na prvním mezičase už byla Eckhoffová na Davidové, na dalším před ní a cílem nakonec projela s náskokem 9,8 vteřiny.

"Vůbec jsem v cíli nevěděla, jak jede, ani jsem ji nesledovala. Snažila jsem se rozmrznout a zrovna jsem dávala rozhovor, když se řítila do cíle," popsala Davidová, která z druhého místa nijak rozmrzelá nebyla. Naopak si užívala další stupně vítězů i velkou podporu českých fanoušků, kterých bylo kolem trati nečekaně velký počet.

"Vnímala jsem to, jelikož kolem mě bylo strašně moc českých hlasů a slov a my jim hrozně děkujeme, že se na nás přišli podívat a vzali si volno z práce," chválila.

Druhé místo jí přineslo i další velké ocenění. Jelikož se v prvním vytrvalostním závodě sezony ve slovinské Pokljuce také dostala na bednu, když tehdy brala třetí místo, vyhoupla se do čela disciplíny Světového poháru, kde má nyní náskok 16 bodů na druhou Vittozziovou.

Co to znamená? Že v posledním závodě této disciplíny, který se pojede v rámci mistrovství světa ve švédském Östersundu, by si mohla s červeným číslem doběhnout pro malý křišťálový glóbus.

"Je to šílené. Nechápu, jak já můžu mít červený dres. Glóbus by byla moc hezká třešnička, ale nebudu se na něj nějak upínat. Za cílem mě tady rozhodně ani ve snu nenapadlo, že budu mít červené číslo," dodala spokojeně.

Pokora tak nadále zůstává. Velká forma v případě Davidové ovšem taky.

Zdroj
ČT sport, idnes.cz, ceskybiatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články