Vytřeštěné oči a úsměvy na všechny strany. Teď ta práce dostala smysl, hlásila Davidová

Jednadvacetiletá Markéta Davidová prorazila naplno už v minulé sezoně, až v Pokljuce se ale dočkala senzačního umístění na bedně. Třetí místo si navíc zajela v závodě, který předtím absolvovala mezi elitou pouze na olympiádě. "Jsem strašně ráda, že se ta práce projevila," hlásila v cíli letošní juniorská mistryně světa.

Český tým oslavuje třetí místo Markéty Davidové ve vytrvalostním závodě v Pokljuce
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Měla vytřeštěné oči a vypadalo to, že z ní nikdo nic nedostane, jinak ji situace dojme na maximum. Jen úsměvy na všechny světové strany a nevěřícnost. Markéta Davidová má bronz z prvního individuálu sezony.

"Nevím, co mám říkat. Nechce se mi o tom vůbec mluvit, protože když začnu, budu hned brečet a neřeknu vůbec nic," vysoukala ze sebe.

Pak se ale přece jen čtvrtá nejrychlejší žena závodu rozmluvila. Startovala až dvaasedmdesátá, útok ze zadní pozice ale nevnímala nikterak negativně. "Bylo to regulérní od začátku do konce," řekla Davidová.

Narážela totiž na fakt, že pár desítek minut před individuálem biatlonistek jeli tentýž závod i muži, protože jej jury přeložila kvůli špatnému počasí ze středy. "Rozdupané to bylo po klucích od začátku. Bylo vyjeté koryto, a když chtěl člověk mimo, musel do hlubokého sněhu, kde to víc nejelo."

To potvrzovala i dnes šestadvacátá Eva Puskarčíková. "Bylo to strašně těžký, hrozně se to bořilo, bylo to náročný. Po klukách to bylo udupaný, jako holky jsme si to vyžraly," nebrala si servítky.

Přestože měla Davidová tři čisté položky, nechtěla své představení nazvat střeleckou jistotou. "Snažila jsem se dělat to, co dělám na tréninku. Dneska to prostě sedlo," vyprávěla radostně. Pomohlo jí prý i to, že její průběžný stav na trati jí tým začal hlásit až ke konci závodu. "Takticky, abych se nestresovala," vysvětlila.

"Myslím, že ve vysílačkách určitě běželo: Všichni se sejdeme u podia. Markéta nám udělala ohromnou radost, běžela od začátku famózně, pohybovala se vepředu, pro diváky to musel být úžasný zážitek," skláněl Davidové poklonu nynější sportovní ředitel biatlonového svazu Ondřej Rybář.

Markéta Davidová v cíli vytrvalostního závodu v Pokljuce
zdroj: ČTK/AP/ autor: Darko Bandic

Nejvíce ze všeho je ráda, že se projevila letitá práce mezi juniory, kdy ji měl pod svmi křídly trenér Jindřich Šikola. Od léta už Davidová trénuje s dospělými, byť věkem patří stále mezi juniory.

Od léta patří pod skupinu nového kouče áčkové reprezentace Egila Gjellanda. "Celé to do sebe zapadlo a teď to začíná dávat smysl. Doufám, že to nebyl výstřel do tmy, a budu se snažit držet celou sezonu," slíbila před sobotním sprintem v Pokljuce.

Rybář byl na trati v závěrečném stoupání. "Měl jsem možnost vidět strhující souboj s Paulínou Fialkovou, kde to udržela do cíle. Tam bylo vidět, že se o to Markéta prát chce, to je vždy radost se dívat. Po štafetě bylo vidět, že je smutná," řekl Rybář.

Právě v nedělní mix-štafetě totiž Davidová musela na dvě trestná kola. "Ale teď, když ví, že to jde, tak si dokázala sama, že to umí a nemá mít z čeho strach. Je před ní celá sezona, tak doufám, že nám ještě ukáže," dodal bývalý šéftrenér.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články