Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vystoupala do biatlonové extraligy. A teď? Hlavně něco trefit, přeje si Davidová

Nové Město na Moravě – Markéta Davidová koncem listopadu oslnila svou výhrou sprintu v IBU Cupu v norském Beitostolenu, nejen za to teď má možnost vyzkoušet si, jaký je Světový pohár. Je jí teprve devatenáct a před sezonou přitom ani nevěděla, zda dostane možnost zúčastnit se nižší soutěže. Teď stojí před pátečním sprintem v Novém Městě a přeje si, aby "něco trefila".

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Je jí jasné, že oproti českým pohárům je skok do toho světového velkou změnou. "A doufám, že prospěšnou," smála se Davidová. Tréninky prožívá úplně stejně jako jindy. "Akorát potkávám lidi, které vídávám v televizi. Ráda bych jim říkala o podpisy, ale je mi to hloupý. Třeba Dorothee (Wiererové)," dodala.

Jak proběhlo pozvání do Vysočina Areny? "Řekli mi, že je možnost sem jet, jestli si to chci vyzkoušet nebo ne. Po dohodě s trenérem (Jindřich Šikola) jsme řekli, že pojedu," řekla s tím, že váhala. "Jestli to na mě nebude moc velká zátěž, ti diváci kolem. Přece jenom jsem nezávodila před tolika lidmi."

Připravit se na takovou vřavu se podle ní nedá. "To člověk musí zažít a postupně si na to dělat nějakou imunitu. Ale řekli jsme si, že to bude super atmosféra a je dobré si to vyzkoušet," uvedla Davidová. Výhodou podle ní je, že zdejší podmínky i areál zná. "Vím, kam běžet a tak. Ale je pravda, že kdyby to bylo jinde, byla bych víc schovaná," vtipkovala.

Příchod do ženského týmu byl podle ní úplně normální. "Nic zvláštního mi holky neříkaly. Byla jsem s nimi jen v lětě na soustředění, ale ahoj už je zdravím," řekla Davidová. Je ráda, že může posbírat zkušenosti. "Vždycky si řeknu, že kolem mě jedou ty dobrý. Dá se odkoukat střelba, manipulace na střelnici a tak, tam mám velké rezervy," přiznala.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Právě střelbu by chtěla zvládnout. "A pak si to užít," prohlásila studentka prvního ročníku zemědělské univerzity, která se biatlonu věnuje šest let. "V Jablonci je dobrá základna, i kvůli tomu jsem šla na biatlon. Napoprvé mě to nechytlo, střelba mi nikdy nešla. Ale i teď si ráda zazávodím bez střelby. Když bylo víc času, tak jsem běhala."

Davidovou čekají ještě dva roky v juniorech. "Takže když se pak dostanu do béčka, tak potom si to nějak postupně můžu vyjet. Ale do kolotoče svěťáku ještě teď určitě nenaskočím," řekla. Nikdy však neříkej nikdy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články