Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Vysočina aréna po roce opět v bublině. Tiché závody odstartují štafety

Nové Město na Moravě opět ožívá biatlonem, chtělo by se napsat. Jenže ne tak docela. Vysočina aréna je oplocena, střežena a fanoušci na Vysočině mají smůlu. Stejně jako loni nejlepším světovým biatlonem ožijí jen tratě a střelnice. Štafetou žen startuje první ze dvou dílů Světového poháru. Přímé přenosy vysílá ČT sport a web ctsport.cz. První z celé série startuje v 15:55.

zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Pořadatelé dostali výjimku. I v nejčernějších dnech tu tak mohou závodit biatlonisté a biatlonistky. Závody na Vysočině patřily loni mezi první, které se kvůli koronaviru konaly bez diváků. Nyní se situace opakuje.

Biatlon má od startu sezony v dějištích SP zavedenou přísnou "bublinu". "Která funguje velmi dobře," uvedl ředitel komunikace mezinárodní federace IBU Christiana Winklera.

Šéf českého biatlonu Jiří Hamza si dobře uvědomuje, že sport teď není prioritou. Přesto se Světový pohár nezastavuje. Nové Město dokonce přibralo klání navíc místo předolympijských testů v Pekingu.

Co bude podle Hamzy největším úspěchem? "Pokud se nikdo nenakazí! A to ať už ze strany výprav, nebo od nás pořadatelů a rozhodčích," podotkl pro oficiální závodní stránky.

Ženská štafeta jako na MS

První se v prázdné aréně ukážou ženy. Češky pojedou ve složení Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Markéta Davidová a Lucie Charvátová. V Pokljuce na světovém šampionátu stejné kvarteto obsadilo desátou příčku.

Největší českou nadějí bude pochopitelně čerstvá mistryně světa ve vytrvalostním závodě Davidová. Loni si dojela v Novém Městě pro bronz ve sprintu.

Na start v dalších dnech se postaví také Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Jakub Štvrtecký, Milan Žemlička a Adam Václavík, který nahradil Mikuláše Karlíka startujícího na MS juniorů.

České cíle jsou střídmější než před pár lety. Generační obměna je neoddiskutovatelná. "Musíme tomu dodat trošku víc energie, protože svět nespí a nemá smysl říkat, že ty výsledky byly vždycky ideální," uvedl s pokorou Hamza.

Na Vysočinu přijela v podstatě kompletní špička. Osvědčené sestavy sem tam doplňují, jako je po mistrovství světa obvyklé, nováčci. Vedení v čele průběžného hodnocení seriálu SP budou hájit Norové Tiril Eckhoffová a Johannes Thingnes Bö.

Co udělalo teplo s kvalitou tratí?

Současné teplejší podmínky závody neohrožují. Organizátoři mají připraven dostatek sněhu. "Nad tubusy je skoro až pět metrů sněhu. Byly mrazy a děla šla dobře," řekl šéf tratí Martin Holec na webu biatlonového svazu.

Závodníky ale budou čekat náročné podmínky. Sníh bude nejspíš měknout. "Popravdě jsem to čekal horší, je to velice slušné," řekl Ondřej Moravec, který má před sebou tento a příští týden nejspíš poslední závody kariéry v SP.

Štafeta žen se poběží od 16:05, muži přijdou na řadu o den později od 15:20. V sobotu jsou na programu sprinty (ženy 11:00 a muži 15:40) a v neděli stíhací závody (ženy 12:00 a muži 16:00). Vše s bohatým programem v přímých přenosech na ČT sport a na webu ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport, biatlon.cz, biatlonnmnm.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články