Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Voborníková si zajela kariérní maximum, sprint patřil Herrmannové-Wickové

Herrmannová-Wicková všem ukázala, jak se má hvězda loučit na vrcholu. V Oslu ovládla sprint před Hannou Öbergovou a vévodí i celkovému pořadí disciplíny. Kariérní maximum vybojovala šestým místem na střelnici bezchybná Tereza Voborníková a poprvé si mohla vychutnat ceremoniál na rozšířeném pódiu. V cíli ji těsně překonala Francouzka Julie Simonová, která se tak mohla radovat ze zisku velkého křišťálového glóbu. V neděli zakončí Světový pohár závody s hromadným startem. Přímé přenosy vysílá ČT sport i ČT sport Plus.

"Rozhodně se mi nějak dobře nejelo, ale ta druhá nula mě strašně nakopla," pronesla v cíli usměvavá Voborníková, jejíž dosavadní maximum byla sedmá příčka ze stíhacího závodu na mistrovství světa v Oberhofu.

Bodovala také desátá Markéta Davidová. Po trati letěla, žel na každé střelbě jednou chybovala. "Za dvě je moc, mrzí mě to, protože běžecky to byl super závod," řekla Davidová, která byla na trati srovnatelně rychlá s Öbergovou či Chevalierovou Bouchetovou.

Zatímco obě české závodnice čeká ještě nedělní závod s hromadným startem, pro další tři Češky to byl poslední závod v sezoně.

Jessica Jislová musela na jedno trestné kolo po střelbě vestoje a loučila se bodovaným umístěním jako šestadvacátá. "Hrozně mě to bavilo, strašně mě mrzí rána vestoje, protože střelnice byla jednoduchá. Měla jsem nejlepší lyže letošní sezony a s tím se pak jede nádherně," uvedla Jislová.

Do čtyřicítky se nevešly po třech chybách Lucie Charvátová ani Tereza Vinklárková.

Co se dělo na trati

Jako první z Češek se vydala na trať Voborníková a nezačala věru špatně, po ležce šlapala na paty loučící se domácí hvězdě Olsbuové Röiselandové. Ta dvakrát vestoje chybovala a byla mimo hru.

Svižně jela Hanna Öbergová. Útok na nejvyšší příčky potvrdila čistou střelbou. Po bezchybné ležce Simonové se schylovalo k velkému souboji. A přidala se do něj také Herrmannová-Wicková, která byla rychlejší po střelbě vestoje o 6 sekund než Öbergová.

Davidová jela první kolo výborně, po ležce ovšem musela na trestné kolo. To Voborníková zvládla čistě i druhou zastávku a jela si pro výborné umístění. V posledním kole se držela zuby nehty Simonové, za ní se blížila Öbergová. Zatímco Švédka se před ní přehnala, Francouzku dostala za svá záda.

Davidová mezitím odstřílela opět s jednou chybou, ale bojovala o desítku. Voborníková porazila o pár desetin sekundy Vittozziovou a usilovala o kariérní maximum.

Herrmannová-Wicková předčila o tři a půl sekundy Öbergovou a ukazovala, jak se má odcházet na vrcholu. Na Voborníkovou nestačila i řada dalších hvězd, například Wiererová či Chevalierová-Bouchetová.

Rychleji ovšem zajela poslední kolo Simonová a těsně odsunula Voborníkovou mimo medailové pozice. Do hry o cenné kovy se zapojila ještě díky bezchybné střelbě Magnussonová a Chloe Chevalierová. Francouzka nakonec o tři desetiny sekundy se Švédkou prohrála.

Výsledky sprintu biatlonistek v Oslu

1. Herrmannová-Wicková (Něm.) 21:06,5 (0), 2. H. Öbergová -3,5 (0), 3. Magnussonová (obě Švéd.) -33,1 (0), 4. Chevalierová -33,4 (0), 5. Simonová (obě Fr.) -39,3 (1), 6. Voborníková -42,7 (0), ...10. Davidová -59,1 (2), 26. Jislová -1:26,1 (1), 42. Charvátová -1:43,6 (3), 89. Vinklárková (všechny ČR) -3:29,8 (3).

Konečné pořadí sprintu (po 7 závodech): 1. Herrmannová-Wicková 400, 2. Wiererová (It.) 314, 3. Simonová 295, 4. E. Öbergová (Švéd.) 263, 5. Davidová 245, 6. Vittozziová (It.) 236, ...40. Voborníková 51, 51. Jislová 37,

Průběžné pořadí SP (po 19 z 20 závodů): 1. Simonová 1048, 2. Wiererová 877, 3. Vittozziová 854, 4. Herrmannová-Wicková 834, 5. E. Öbergová 764, 6. Tandrevoldová (Nor.) 709, 7. Davidová 643, ...35. Jislová 149, 45. Voborníková 97, 75. Charvátová 16, 86. Václavíková (všechny ČR) 2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články