Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Vítková vydřela ve finiši bronz, triumfu se dočkala Mäkäräinenová

Veronika Vítková vybojovala v závodu s hromadným startem v Ruhpoldingu podruhé v této sezoně pozici na stupních vítězek. Ve finiši překonala o 0,6 s Kanaďanku Rossanu Crawfordovou a skončila třetí. Souboj o prvenství pro sebe také v závěrečných metrech rozhodla Finka Kaisa Mäkäräinenová, která porazila Němku Lauru Dahlmeierovou. Druhá z Češek Eva Puskarčíková dojela poslední třicátá.

Veronika Vítková
zdroj: ČTK/AP

Vítková skvěle běžela, na lyžích jela srovnatelný závod třeba jako Darja Domračevová. Na střelnici sice dvakrát chybovala, na klíčové závěrečné položce však udržela nervy na uzdě a předvedla skvělý finiš, když dokázala v posledním okruhu smazat šestnáctisekundové manko na Kanaďanku Rosannu Crawfordovou. Sice nestačila na vražedně rychlé duo Mäkäräinenová a Dahlmeierová, v cílové rovince však měla česká jednička hodně síly i vůle.

"Hlavně jsem se soustředila na poslední položku. Naštěstí se to podařilo nulově. Na Rossanu jsem si věřila, i když už to moc nevypadlo, že jí dojedu," popsala Vítková. Závod gradoval a Vítkovou hnaly i početné davy kolem německé arény. "Hodně jsem si to užívala. Bylo kolem trati hodně fanoušků a ti mě hnali," dodala.

"Verče se to povedlo. Ač tam byly dvě minely, bojovala až do cíle a vyplatilo se jí to," pochválil svou svěřenkyni trenér Zdeněk Vítek. Když Crawfordová po poslední střelbě ještě mírně náskok navýšila, ani kouč už moc nadějí Vítkové na třetí místo nedával. "Už jsem skoro nevěřil, ale zvládla to," dodal.

Také v Oberhofu před týdnem dokázala Vítková zaútočit na absolutní špičku. "Teď jezdí ve velkém klidu a fazona je tam vidět. Jde to vytáhnout ještě výš, ale to ukáže čas," podotkl Vítek.

Naopak vůbec se nedařilo druhé z českých závodnic Puskarčíkové. O svém startu v závodu s hromadným startem se dozvěděla teprve pár hodin před jeho začátkem. Nahradila zraněnou Rusku Taťánu Akimovovou, ale na trati jí to nesedělo. Střílela sice nejrychleji ze všech, ale také nepřesně. V běžecké části byla naopak ze všech nejpomalejší a skončila s velkou ztrátou poslední.

"Evě se do toho závodu moc nechtělo, protože po včerejší štafetě byla unavená. První dvojka ji posadila úplně dolů a už nebylo o co jet," posteskl si trenér Vítek.

Po závodech v Ruhpoldingu se výrazněji proměnila situace v celkovém pořadí Světového poháru. Mäkäräinenová předskočila v čele Slovenku Anastasii Kuzminovou, Vítková se posunula na sedmé místo, Puskarčíková klesla na 28. příčku.

Rozhodovaly krásné souboje v cílové rovince

Kuzminová od prvních metrů určovala tempo. Vítková si držela pozice poblíž těch nejlepších, Puskarčíková se pohybovala spíše v druhé polovině závodního pole.

Puskarčíková odstřílela úvodní položku nejrychleji ze všech za 23 sekund, musela však na dvě trestná kola a odjížděla jako předposlední s téměř minutovou ztrátou. Vítková minula posledním výstřelem a byla průběžně čtrnáctá. Vedla Italka Wiererová před Domračevovou. Za jedenácti bezchybnými jela s jednou minelou Kuzminová.

V polovině druhého běžeckého okruhu si Vítková držela na čelo stále ztrátu přes dvacet sekund, ale v pořadí klesla o čtyři místa. Jako první zalehla Domračevová a nechybovala. Stejně jako Wiererová nebo Kanaďanka Crawfordová.

Vítková měla stále odstup dvaceti sekund, Puskarčíková po jedné minele odjížděla na 29. místě se ztrátou minuty a tři čtvrtě. Pořadím klesla i Kuzminová, která s celkově třemi chybami byla až ve třetí desítce.

Domračevová navyšovala náskok. Vítková se chytila rychlých Dahlmeierové s Mäkäräinenovou a neustále se udržovala zhruba dvacet sekund na dohled od vedoucí Bělorusky.

Kaisa Mäkäräinenová slaví v Ruhpoldingu první vítězství v této sezoně
zdroj: ČTK/AP

Vítková na třetí položce první ranou minula, zato stoprocentní byla Crawfordová i Dahlmeierová s Mäkäräinenovou. Domračevová naopak také musela na jedno trestné kolo a odjížděla se sedmisekundovou ztrátou na čelo. Ještě o dvacet sekund za ní byly Wiererová s Vítkovou. Kuzminová udělala další tři chyby a pohybovala se předposlední před nadále chybující Puskarčíkovou.

Mäkäräinenová se ve čtvrtém běžeckém okruhu ujala vedení. O to se pak střídala s Dahlmeierovou, za nimi v kontaktu pokračovala Domračevová. Crawfordová mírně ztrácela. Vítková se vzdálila Wiererové a manko na vedoucí čtveřici po vteřinkách stahovala. Za ní však hrozila rychlá Herrmannová, a to i navzdory třem chybám na střelnici.

Rozhodovala závěrečná střelba. Crawfordová odstřílela čistě, naopak Mäkäräinenová s Dahlmeierovou musely na trestné kolo. Domračevová dokonce na dvě a přišla o naděje. Vítková za 24 sekund bravurně trefila všech pět terčů a na čelo jí chybělo 16 sekund.

Německo-finský tandem Češku rychle dojel, ale Kanaďanka ztrácela. Rozhodovalo se ve dvou soubojích v cílové rovince. Mäkäräinenová předčila Dahlmeierovou, Vítková Crawfordovou.

Puskarčíkové se závod vůbec nevydařil. Pětkrát musela na trestné kolo a skončila poslední s téměř minutovou ztrátou na předposlední Lotyšku Bendikovou.

Výsledky závodu s hromadným startem žen v Ruhpoldingu:

1. Mäkäräinenová (Fin.) 34:05,6 (2), 2. Dahlmeierová (Něm.) -0,8 (2), 3. Vítková (ČR) -4,6 (2), 4. Crawfordová (Kan.) -5,2 (0), 5. Herrmannová (Něm.) -16,7 (4), 6. Domračevová (Běl.) -23,7 (3), 7. Vittozziová (It.) -25,8 (2), 8. S. Gasparinová (Švýc.) -31,7 (2), 9. Chevalierová (Fr.) -42,8 (1), 10. Vita Semerenková (Ukr.) -45,7 (2), ...30. Puskarčíková (ČR) -3:49,9 (5).

Průběžné pořadí SP (po 12 z 22 závodů): 1. Mäkäräinenová 489, 2. Kuzminová (SR) 470, 3. Wiererová (It.) 399, 4. Braisazová (Fr.) 376, 5. Herrmannová 342, 6. Dahlmeierová 336, 7. Vítková 332, ...28. Puskarčíková 147, 66. Jislová 18, 76. Zvařičová 9, 78. Davidová (všechny ČR) 6.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články