Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vítková vybojovala první stupně vítězek v sezoně, kralovala Kuzminová

Veronika Vítková vstoupila do nového biatlonového roku skvěle. Ve sprintu v německém Oberhofu vybojovala třetí místo. Českou jedničku letošní sezony předčila jen Slovenka Anastasia Kuzminová a druhá Finka Kaisa Mäkäräinenová. Skvělý český závod z českého pohledu navíc podtrhla desátým místem Eva Puskarčíková. Do stíhačky postoupila ještě třiačtyřicátá Jessica Jislová.

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Vítková potvrdila, že se jí v Oberhofu nadmíru daří. Před třemi lety si tu připsala své premiérové i jediné vítězství v SP, pak tu byla ještě dvakrát druhá a až na jednu výjimku vždy dojela na bodech. 

"Jsem nadšená, protože je to můj první individuální výsledek asi po třech letech na stupních vítězů," shrnula rozzářená Vítková.

První česká medailová pozice v tomto ročníku se zrodila po rychlém běhu a výborné a hlavně rychlé střelbě. Na položkách strávila například o 10 sekund méně než Mäkäräinenová. Vítková se přesto dopustila jedné chyby, ale v proměnlivém větru to byl nadprůměrný výsledek.

"Určitě jsem spokojená, sice opět vleže jedno trestné kolo hned první rána… Ale už se mi to letos stalo. Jsem ráda, že to takhle zvládnu, když to hned na začátku nespadne," řekla v cíli Vítková.

"Ze začátku jsem vyjela rychleji, ke konci chyběly síly, ale můžu být spokojená. Příprava mezi Vánoci se povedla. Je to krásné třetí místo, do stíhačky to určitě je dobré," uvedla Vítková s vyhlídkami na sobotní závod.

Co se na trati událo?

Nejkratší závod žen odstartovala Denise Hermmannová, německá hvězda letošní sezony. Někdejší běžkyně dokazovala od prvních metrů, že jí domácí tratě svědčí. Spolu s dalšími favoritkami figurovala na předních místech. Jenže jí zradila střelba, jedna chyba vleže a tři vestoje.

Od nástřelu vítr mírně zesílil a od počátku se více chybovalo. Jedna minela nebyla žádnou výjimkou. Všechny ženy na čelních příčkách až na Mäkäräinenovou si neodpustily jeden omyl.

Všechny Češky chybovaly. Vítková, Jisslová, Puskarčíková, Charvátová i Zvařičová. Na druhé střelbě však Vítková vybílila všech pět terčů a odjížděla jako druhá v pořadí.

Puskarčíkové na ležce nejdříve přibyl jeden omyl navíc, až dodatečně v cíli jí byla chyba odečtena a časem poskočila o několik míst dopředu. To vše díky rychlé reakci českého trenéra Zdeňka Vítka, který si všiml, že jeden terč se nesklopil, ač měl. Totéž se o chvíli později stalo i Lucii Charvátové a i ona v cíli dostala 27 sekund k dobru.

"Pro mě to byla naprosto standardní situace, trochu rozladění, že jsem nedala dvě rány, tak jsem jela dvě trestná kola," okomentovala situaci Puskarčíková.

O nepřesné výstřely jinak nebyla nouze. Domácí Dahlmeierová, která o vánočních svátcích prodělala virózu, také nebyla stoprocentní, skvěle běžící Braisazová si šance na výtečný výsledek zničila dvěma minelami na stojce.

České pozice Vítkové skvělým během ohrozila nikoli překvapivě Mäkäräinenová, která svým obvyklým vystupňovaným tempem na dálku předčila českou jedničku. Celému startovnímu poli ovšem stejně jako ve Francii dominovala ve sprintu Kuzminová. S jednou chybou a nejlepším během neměla konkurenci.

Němka Hildebrandová útočila po ležce dokonce na Slovenku, ale při střelbě vestoje se nevyhnula jednomu omylu a odjížděla těsně za Vítkovou. V posledním kole jí už síly na vylepšení pozice nestačily.

V závěru diváci mohli sledovat trápení Zvařičové na střelnici, Češka musela na tři trestná kola a ani na trati nepředváděla kdovíjaký výkon. Nakonec z toho byla 88. příčka. Do stíhačky se neprobojovala ani 71. Charvátová.

Výsledky sprintu žen v Oberhofu

1. Kuzminová (SR) 22:23,7 (1 tr. okruh), 2. Mäkäräinenová (Fin.) -35,4 (1), 3. Vítková (ČR) -40,1 (1), 4. Hildebrandová (Něm.) -47,0 (1), 5. Braisazová (Fr.) -53,4 (2), 6. Nowakowská (Pol.) -1:07,6 (1), 7. Domračevová (Běl.) -1:07,9 (2), 8. Perssonová (Švéd.) -1:11,1 (0), 9. Ransomová (Kan.) -1:13,6 (0), 10. Puskarčíková (ČR) -1:16,5 (1), ...43. Jislová -2:09,5 (2), 71. Charvátová -3:07,1 (4), 88. Zvařičová (všechny ČR) -4:31,0 (4).

Průběžné pořadí SP (po 9 z 22 závodů): 1. Kuzminová 362, 2. Braisazová 336, 3. Mäkäräinenová 335, 4. Herrmannová (Něm.) 276, 5. Wiererová (It.) 264, 6. Dahlmeierová (Něm.) 246, ...9. Vítková 228, 30. Puskarčíková 109, 58. Jislová 18, 73. Davidová (obě ČR) 6.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články