Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Vítková: Konečně jsem to rozsekla a opadlo to ze mě, ale stesk po biatlonu přijde

Bylo to kariéra jako na houpačce. Biatlon Veronice Vítkové přinesl nádherné chvíle. S malorážkou na zádech prožívala ale i zdravotní lapálie. Teď je všechno u konce. Jednatřicetiletá závodnice se těší na konec roku a mateřství. Všechno ze mě opadlo, je to velké ulehčení," řekla.

Veronika Vítková
zdroj: ČTK

Medaile sbírala od dorosteneckého věku a mezi ženami se na dlouho usadila mezi špičkou. Cenné kovy slavila na olympijských hrách, mistrovství světa i ve Světovém poháru, ať už individuální, či ze štafet, ale žádnou medaili nechce stavět nad jinou. "Byly to krásné chvíle, kterých jsme dosáhli, já nebo společně," řekla Vítková.

Biatlon naplňoval její život od páté třídy. "Takže nějaký stesk přijde, ale v tuhle chvíli jsem ráda, že jsem to mohla rozseknout," řekla jednatřicetiletá Vítková. Chybět jít nebude každoroční dřina, kterou musela podstupovat v přípravě.

Konec kariéry se neúprosně blížil. Po olympijském bronzu ve sprintu v Pchjongčchangu v únoru 2018 začala mít dýchací problémy, který vyvrcholily v uplynulé zimě. Odjela jen jeden závod a další nedokončila, pak už nezávodila. "Celé jaro a léto trénujete, abyste závodili, já však od prosince stála. Bylo to těžké."

Už před úspěšnou olympiádou nebylo její tělo v nejlepším stavu. Po testovacím závodu v Koreji v roce 2017 dokonce zkolabovala, ale dokázala se zvednout jako mnohokrát předtím. Její kariéru ovlivňovaly především následky zánětu mozkových blan z léta 2009, které pociťovala se střídavou intenzitou další čtyři roky.

Perfekcionistka, která měla vždy ráda jasný plán, prožila i neklidný rozchod s trenérem Jindřichem Šikolou. Ten ji vedl devět let do olympiády v Soči. Nyní ví, že byl jejím osudovým koučem. "Přesně tak," dodala s tím, že si váží všech trenérů, s kterými kdy pracovala. "Každý mi něco dal."

Ač končí s biatlonem i kvůli vleklým dýchacím problémům, kvůli nimž nemohla v posledních dvou letech trénovat a závodit ve vyšších intenzitách, v běžném životě by omezení mít neměla. "Z tohoto pohledu je vše v pořádku," ujistila.

Sport
zdroj: ČT4

Milovnice lezení po skalách a skialpinismu si v posledních dnech užívala příchodu jara. "Udělali jsme v březnu okolo baráku práce jako nikdy předtím," řekla Vítková. Rodit by měla na přelomu listopadu a prosince.

Na start už se v roli matky vracet nechce. V budoucnu by se ale mohla postavit třeba na střelnici coby trenérka, i když o tom zatím neuvažovala. "Ale myslím si, že bych měla třeba dětem co předat. Uvidíme, co přinese čas."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články