Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vítková je těhotná a biatlonu dává sbohem. Vyřešilo se to samo, směje se

Téměř celou sezonu po zdravotních trablech stála a myslela, že na jaře opět začne s přípravou. I tak ale nebyla stoprocentně rozhodnutá, zda s biatlonem pokračovat. Panovala zkrátka příliš velká nejistota. Nakonec Veronika Vítková ale končí ze zcela jiného - a radostnějšího - důvodu. Je těhotná.

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Vítková reprezentovala český biatlon na mezinárodní scéně patnáct let. Za tu dobu získala dvě olympijské medaile, dvakrát vybojovala cenný kov i na mistrovství světa.

"Nejdřív jsem si myslela, že bych na jaře mohla opět začít s přípravou. Postupem času se to ve mně začalo přelévat, byla jsem nerozhodná. A nakonec se to vyřešilo samo. Koncem listopadu nebo začátkem prosince už nebudeme dva, ale tři," oznámila jednatřicetiletá Vítková.

To také podle ní znamená definitivní konec kariéry. "Nejsem zastáncem odjíždění od dětí na soustředění a závody," dodala.

"Veronika patří mezi lidi, kteří spoluvytvářeli boom českého biatlonu. Je neoddělitelnou součástí naší zlaté generace. Titul mistryně světa z mixu v Kontiolahti, bronz na světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě, olympijské medaile ze Soči i Pchjongčchangu a úspěchy ve Světovém poháru to dokládají," uvedl šéf českého biatlonu Jiří Hamza.

Poslední sezona Vítkové byla jedno velké trápení. Nedokončila ani první Světový pohár a od té doby řešila problémy s dechem. 

"Pro mě to skoro ani sezona nebyla. Po prvních dvou závodech jsem odjela domů a už do toho nenaskočila. Určitě to nebylo jednoduché. Celé jaro a léto trénujete, abyste pak závodili, já však od prosince stála. Ale vzala jsem to tak, jak to je," prohlásila.

Poslední dva roky nemohla závodit v nejvyšších intenzitách. "Beru to tak, že mi tělo vystavilo stopku. Podstoupila jsem x vyšetření, kde se nic neukázalo. Ale tělo už nefungovalo tak, jak bychom si představovali. Nastaly i obavy, že by to ani dál nebylo ideální. Už se mi nechtělo znovu vstupovat do té nejistoty," řekla Vítková.

Je nám líto, video expirovalo.
Skvělá stíhačka. Vítková v lednu 2013 poprvé na stupních

"Verča byla biatlonu oddaná. Věnovala se mu ne na sto, ale na sto deset procent. Proto pro ni určitě poslední dvě sezony, kdy ji zdraví brzdilo ve výkonech, nebyly jednoduché," zamyslel se Hamza.

"O konci kariéry dlouho přemýšlela. Skutečnost, že čeká miminko, je pro ni určitě tou nejlepší zprávou a my všichni jí to ze srdce přejeme. Chci jí opravdu moc poděkovat za vše, co dokázala a co pro český biatlon udělala," doplnil víceprezident Mezinárodní biatlonové unie.

Je nám líto, video expirovalo.
Klíčové momenty zlatých smíšených štafet

"Bez závodů byla prakticky celou zimu. Probíhala její rekonvalescence, snažili jsme se, aby mohla nastoupit do další sezóny. Teď její kariéru ukončily radostné důvody," řekl sportovní ředitel biatlonového svazu Ondřej Rybář.

A přidal: "Pokud by své rozhodnutí přehodnotila, tak má samozřejmě dveře do týmu stále otevřené."

Nedlouho před Vítkovou oznámili konec kariéry také její vrstevníci hvězdný Francouz Martin Fourcade či Rakušan Dominik Landertinger. Pokračovat v biatlonu už nebudou ani Michal Šlesingr, Finka Kaisa Mäkäräinenová a Norka Synnöve Solemdalová.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítková si v lednu 2015 splnila sen. Do cíle štafety dovezla českou vlajku

Kariéra Veroniky Vítkové v číslech:

- účastnice 3 olympiád a 9 světových šampionátů

- 2 medaile na ZOH (stříbro ve smíšené štafetě v roce 2014 a bronz ve sprintu v roce 2018)

- 2 medaile na MS (zlato ve smíšené štafetě v roce 2015 a bronz v roce 2013)

- 309 startů ve SP, na MS a na ZOH, z toho 233 individuálních a 76 štafetových

- 13 individuálních medailí, z toho 1 zlatá, 4 stříbrné a 8 bronzových

- 17 týmových medailí, z toho 6 zlatých, 5 stříbrných a 6 bronzových

- Jednapadesátkrát v elitní desítce individuálních závodů

- Pětkrát nejvýše postavená Češka v hodnocení SP

- Čtyřikrát v elitní desítce hodnocení SP, nejlépe 4. v sezóně 2014/15

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články