Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Vítězná Soukalová: Jsem v absolutní euforii

Chanty-Mansijsk - Nehostinná Sibiř a teploty dvacet dílků pod bodem mrazu nezábránily Gabriele Soukalové v cestě za suverénním triumfem ve sprintu biatlonistek při finále světového poháru v ruském Chanty-Mansijsku. Po slovinské Pokljuce stála při ceremoniálu na nejvyšším stupínku už podruhé. Třiadvacetiletá reprezentantka vlétla do seriálu jako dvojka ženského týmu. Na jeho konci už není jen jedničkou, ale i českou královnou letošní sezony biatlonistek.

Vítězka sprintu Gabriela Soukalová mezi Andreou Henkelovou a Miriam Gössnerovou
zdroj: ČTK/AP autor: Mikhail Metzel

Ráno před závodem se jí na start kvůli mrazu moc nechtělo. "Jsem stále nastavená na náš středoevropský čas," přiznala Soukalová. Před snídaní se šla na chvíli projít, ale mráz ji zahnal domů. "Potkala jsem Jitku Landovou a říkala jsem jí, jak moc se mi nechce. A ona mi řekla: 'Jdi a vyhraj!' To bylo bláznivé!" 

Stejně jako většina soupeřek měla kvůli ochraně před mrazem zalepené tváře tejpovací páskou. Na start se navíc postavila netradičně v převlekových kalhotách. "Když obléknu podvleky a kombinézu, jsem v tom hodně napresovaná a cítím se nepohodlně. Takto jsem se cítila komfortněji a ke všemu mi nebyla zima," popsala.

Cíl pro stíhačku: Nepromrznout

I přes zdánlivě nezávodní oděv po trati letěla a čtvrtý nejlepší běžecký čas toho byl důkazem. "Vydařený štafetový úsek v Soči mi dodal jistotu, a navíc se mi tady v Chanty Mansijsku povedly tréninky," prozradila, proč si i ve střelbě věřila.

Vyhrála s velkým náskokem a po dojezdu vystřelila pravou ruku v cílovém prostoru do vzduchu. Pak rozdávala na stupních vítězů úsměvy a na stadionu si užila jízdu vítězek na saních tažených soby. Před novináři dokonce přidala zpěv, stejně jako při MS na Vysočině.

Že je na tom běžecky výborně, dobře věděla už před startem. "Věřila jsem, že když se trefím, budu vysoko, hodně vysoko. Ale vyhrát? To je neskutečné. Jsem v absolutní euforii a mám radost, kterou lze těžko popsat," uvedla pro svazový web už dvojnásobná vítězka závodů světového poháru.      

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonistka Soukalová vyhrála sprint na SP v Chanty-Mansijsku

Soukalová postoupila na deváté místo průběžné klasifikace SP a do sobotního stíhací závodu odstartuje s náskokem 17 sekund na druhou Andreu Henkelovou.

"Budu se asi opakovat, ale rozhodne střelba. O tom prostě stíhačka je. Proto bude důležité, abych se udržela v teple, aby mi nepromrzly ruce a neztratila jsem v prstech cit na spoušti," řekla Soukalová. Co se stane, když biatlonista promrzne? "To je pak v pytli," řekla výstižně.

Zdroj
ČT sport, ČTK, YouTube

Hlavní zprávy

Nejčtenější články