Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Větru, dešti neporučily. Öbergová vybojovala v nejdelším závodě zlato

České biatlonistky ve vytrvalostním závodě na evropském šampionátu díru do světa neudělaly. Se silnými větrnými poryvy se nejlépe popasovala Anna Tkadlecová, která skončila devatenáctá. Ze zlata se raduje favorizovaná Švédka Hanna Öbergová.

Lucie Charvátová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Střelecká bilance Češek nebyla vůbec dobrá. Tkadlecová za dvě, Jislová za čtyři, Charvátová za osm a Horká se dostala na jedenáct. Na druhou stranu posledně jmenovaná zaznamenala devátý nejlepší běžecký čas.

Nutno však podotknout, že podmínky byly hodně nevyzpytatelné a žádná ze závodnic nedokázala zastřílet stoprocentně. Vítr si na střelnici s biatlonistkami pohrával a velkou roli hrálo štěstí.

"Vítr zesiloval. Teď foukalo asi nějakých 9 metrů za sekundu, na poslední závodnice létaly i cedule na stadionu. Déšť se na posledních pár desítek minut změnil ve sněžení. Nebylo tady vlídno," shrnul po závodě trenér Tomáš Kašpar.

Tkadlecová vyrazila na patnáctikilometrovou trať jako první z Češek a v cíli z nich měla díky pouhým dvěma chybám nejlepší čas. Srážel ji především pomalejší běh. I tak je to pro třiadvacetiletou rodačku z Chrudimi jeden z nejlepších výsledků v kariéře. "I když ztrácela běžecky, dalo jí to dohromady tento pro ni výborný výsledek," podotkl Kašpar.

Češkám se staly osudnými rozlišné položky. Lucie Charvátová pohřbila naděje na druhé střelbě, když chybovala čtyřikrát, vzápětí ji napodobila Ludmila Horká. Jessica Jislová jela o postavení v elitní desítce, ale tu zradila pro změnu poslední zastávka na střelnici, při které netrefila tři terče.

"Co se týká Lucky, nebylo to střelecky ani běžecky ono. Zůstala daleko za očekáváním. Jessica si odstřelila závod poslední položkou. Tam to byla opravdu škoda," uvedl Kašpar.

K silnému větru se přidal i vydatný déšť a trpěla i trať. S tím si však nelámala hlavu Švédka Öbergová, která dokázala v závěru i se třemi trestnými minutami vystupňovat tempo a po trati letěla vstříc nejcennější medaili. Druhou Ukrajinku Julii Žuravokovou, která minula jen jeden terč, porazila více než o půl minuty. Bronz vybojovala domácí Iryna Krjuková.

Velmi dobře měla rozjetý závod Němka Nadine Horchlerová, ale se třemi trestnými minutami jí to stačilo na nepopulární čtvrté místo. Na pódium mohla do poslední položky pomýšlet teprve devatenáctiletá Francouzka Sophie Chauveauová. Jak to tak bývá, terče nevybílila a sen o senzační medaili byl tatam.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články