Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Velké ruské sbohem. Šipulin se loučí s biatlonem

Anton Šipulin ukončí v 31 letech kariéru. Jeho posledním startem bude v sobotu tradiční exhibiční závod smíšených dvojic v Gelsenkirchenu. Hlavní příčiny? Olympijská absence i současná atmosféra v biatlonu. Už jen těžko hledá motivaci.

Šipulin získal na MS sedm medailí, na olympiádách vybojoval s ruskými štafetami zlato a bronz. Letos do Pchjongčchangu ho ale Mezinárodní olympijský výbor nepustil, pozvánku na Hry dostali jen prokazatelně "čistí" ruští sportovci.

Další ranou pro něj bylo, když se jeho jméno na podzim objevilo v souvislosti s dopingovým vyšetřováním rakouské policie. "Nikdy jsem neporušil pravidla. Vždy jsem absolvoval s čistým svědomím všechny dopingové testy," reagoval tehdy.

Obě tyto záležitosti Šipulin nesl velmi těžce. "Už nemám takovou motivaci, jako když mi bylo dvacet nebo pětadvacet let. Nehodlám dál mučit sebe ani fanoušky. Lepší bude odejít teď, než končit daleko za medailovými pozicemi," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Šipulin končí s biatlonem, ztratil motivaci

Neustálý boj se zdravotními lapáliemi

Už na sklonku dubna ruský biatlonista koketoval s definitivním biatlonovým loučením, ale tehdy ještě mluvil o půlroční pauze. "Mám určité zdravotní problémy, které mi dovolují trénovat a závodit při nějaké zátěži. Poslední tři čtyři roky jsme jeli opravdu na vysoké obrátky," řekl tehdy ruské televizní stanici Match TV biatlonista, který ve 44 individuálních závodech SP skončil na stupních vítězů a spolu se štafetami nasbíral 22 vítězství.

Údajně šlo o věc, která Šipulina trápí od začátku jeho kariéry a která mu zároveň dovoluje naplno trénovat. Zdravotní riziko pro něj prý profesionální sport nepředstavoval. Před minulou olympijskou sezonou prodělal mononukleózu, což se podle něj projevilo na výkonech. Doporučenou dvouměsíční léčbu neabsolvoval a pokračoval dál. Výkyvy omlouval tím, že v průběhu zimy čtyřikrát nebo pětkrát onemocněl.

Ve Světovém poháru skončil ve své poslední sezoně navzdory potížím celkově třetí, v letech 2015 a 2017 byl druhý.

Teď ho čeká poslední závod. Na stadionu bundesligového klubu Schalke v Gelsenkirchenu bude 29. prosince startovat spolu s Jekatěrinou Jurlovovou-Perchtovou. Mezi jejich soupeři budou i čeští reprezentanti Veronika Vítková a Michal Krčmář.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články