Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Velké loučení Kuzminové v Oslu. Vrátí se ale ještě příští rok ve štafetách?

Konec sezony s sebou přináší i řadu velkých loučení. Po mnohých spekulacích je, zdá se, jasno. Slovenka Anastasia Kuzminová, trojnásobná olympijská vítězka a také čerstvá mistryně světa, potvrdila, že v neděli v Oslu absolvuje svůj poslední individuální závod kariéry. Vedení slovenského svazu však nepolevuje v přemlouvání. Vrátí se legendární „Nasťa“ ještě v příští sezoně, aby podpořila reprezentaci alespoň v týmových kláních? Přímé přenosy z finále SP sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz. Seriál startuje sprintem žen ve čtvrtek od 16:00.

Anastasia Kuzminová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Vystoupení v Oslu bude, co se týká individuálních závodů, mé poslední. Spolu s manželem a trenérem Danielem zvažujeme, jestli by nebylo vhodné ještě rok pomoct štafetám. Do doby, než se najde čtvrtá členka ženské štafety," potvrdila Kuzminová v rozhovoru pro RTVS.

S Kuzminovou jezdí pravidelně ve štafetách sestry Paulína a Ivona Fialkovy a také Terezie Poliaková. Pak už ovšem zeje velká výsledková propast. Ve Světovém poháru už další Slovenka nestartuje, v IBU Cupu a mezi juniory bojuje nadějná jednadvacetiletá Veronika Machyniaková, ale zkušeností zatím nasbírala pomálu. Čtvrtá členka se do týmu proto bude ještě zřejmě chvíli hledat.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonový svět si bude zvykat na dobu po Kuzminové

Šéf slovenského biatlonu Tomáš Fusko má eminentní zájem na tom, aby si Kuzminová své alespoň částečné setrvání u závodního biatlonu ještě rozmyslela. "V každém případě s ní budu mluvit a motivovat ji, aby v akriéře pokračovala. Svaz má velký zájem, aby se tak stalo," zdůraznil pro Šport24.sk Fusko.

Možné je i to, že Kuzminová u biatlonu zůstane v pozici trenérky. Od svazu však takovou nabídku údajně ještě nedostala. "Zatím se k tomu neumím vyjádřit, to bychom velmi předbíhali. Čas ukáže," doplnil Fusko.

Řekli o ní:

Laura Dahlmeierová: "Je to velmi silná žena s velkým srdcem. Vždycky bylo hezké s ní závodit. Být na pódiu na tiskových konferencích. Myslím, že je také velmi dobrou matkou, a tak rozumím tomu, že chce být více s rodinou."

Kaisa Mäkäräinenová: "Získala zlatou medaili ve Vancouveru, Soči i Pchjongčchangu. To je něco úžasného, co ji dělá výjimečnou. Má za sebou hodně dobrých závodů ze Světového poháru nebo mistrovství světa, ale myslím, že si ji budeme pamatovat především z olympiád."

Veronika Vítková: "Ač jí to třeba v průběhu sezony nešlo, vždycky na olympiádě nebo mistrovství dokázala vybojovat medaili, a to dělá velkou závodnici."

Její bývalý trenér Juraj Sanitra: "Myslím, že toho má už dost. Má i nějaké zdravotní problémy, které se nakupily během její závodní kariéry. A má samozřejmě také rodinu, která ji čeká. Z mého pohledu by bylo rozumné už v kariéře nepokračovat."

Získá Kuzminová na sklonku kariéry ještě malý glóbus?

Kuzminová každopádně prožije v areálu v norském Holmenkollenu velké loučení a má ještě rozhodně o co jet. Ve hře je obhajoba malého křišťálového glóbu ve sprintu. Momentálně má na svém kontě 311 bodů a zaděláno je na dramatický souboj. V těsném závěsu figurují Italky: Lisa Vittozziová ztrácí pouhé dva body, vítězka masáku z MS v Östesrundu Dorothea Wiererová bude dohánět manko 11 bodů.

V závěrečném hromadném závodu v Oslu ponese Kuzminová zbraň s rozlučkovým poselstvím. Rozhodně bude chtít skončit lépe než v Östersundu, kde měla na svém kontě po dvou střelbách osm chyb a s celkovou bilancí deseti trestných kol skončila nakonec osmadvacátá.

Zdroj
ČT sport, ČTK, pravda.sk, Šport24.sk, RTVS

Hlavní zprávy

Nejčtenější články