Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ve hře už je i Šlesingr. Biatlonisté vyrazili na sníh, trénují nedaleko ruských hranic

Čeští biatlonisté načali poslední fázi přípravy před ostrým startem do Světového poháru. Nový ročník vypukne zkraje prosince ve slovinské Pokljuce. Stejně jako v předchozí sezoně i tentokrát vyrazili reprezentanti na první sníh do finské Imatry. V tréninku je mezi nimi také rekonvalescent Michal Šlesingr.

Sport
zdroj: ČT4

Muži trénují ve Finsku už skoro týden, ženy se k nim připojily v neděli. Původně plánované soustředění na Dachsteinu musel tým kvůli špatným podmínkám zrušit.

"Byla tam ledovka a vichr. Zůstali jsme tak o několik dnů déle v Pokljuce," řekl trenér biatlonistů Zdeněk Vítek. Oba týmy se nyní budou nedaleko ruských hranic připravovat ještě téměř dva týdny.

Tratě v Imatře pokrývá až 80 centimetrů sněhu, na okruhy byl rozvezen ze zásobníku. Do pravé zimy má ale zatím tamní počasí daleko. Kupříkladu středeční odpolední teploty ukazovaly sedm stupňů nad nulou, postupně by ale měly pomalu klesat.

Sport
zdroj: ČT4

Naplno už trénuje i Michal Šlesingr, který na jaře prodělal virové onemocnění spojené s lehkou mononukleózou. Loni - taktéž v létě - zase měsíc a půl pořádně netrénoval Ondřej Moravec, kterého postihla nepříjemná infekce jater.

Pětatřicetiletý biatlonový veterán Šlesingr kvůli únavě vynechal poslední dva závody předchozího SP v Kontiolahti a Oslu, následně pak také červnové mistrovství republiky na horských kolech i srpnový světový šampionát v letním biatlonu.

Šlesingr už dříve ohlásil, že únorové olympijské hry v Pchjongčchangu pro něj byly poslední, s kariérou se však loučit ještě nechce. Dopředu ho žene zejména myšlenka na třetí zastávku SP v Novém Městě na Moravě. "Před domácíma fanouškama bych určitě chtěl ještě jet," řekl už dříve.

Část prodlouženého soustředění ve Slovinsku s týmem absolvovala rovněž nová střelecká konzultantka Kateřina Emmons. V podobné roli působí u americké reprezentace její manžel Matt.

Eva Puskarčíková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Udělali jsme hodně silové práce i vytrvalostních tréninků, a také jsme zamakali na střelbě. Včetně klidové střelby a stabilizace polohy, což jsou prvky, které kvůli chladu v zimě už moc nenatrénujeme," uvedl Vítek.

Podobnou náplň přípravy měl v Pokljuce i tým biatlonistek pod vedením norského kouče Egila Gjellanda a jeho asistenta Jiřího Holubce. "Základem byly kolečkové lyže. Holky jezdily hodně v tempu, absolvovaly několik výjezdů, trénovaly rychlost," popsal Holubec.

V Imatře absolvují biatlonisté i kontrolní závody, které určí složení reprezentačních týmů. Reprezentační tým se pak "rozpůlí". Závodníci, kteří budou nominováni na IBU Cup, jehož první zastávku hostí koncem listopadu švédské Idre, na severu zůstanou.

Michal Krčmář ve slovinské Pokljuce
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Naopak biatlonisté vybráni pro úvod SP, který začne 2. prosince mixy v Pokljuce, se ještě vrátí do Česka. Doma absolvují posledních pár volných chvil a plány na nadcházející poolympijskou sezonu představí na tradiční tiskové konferenci.

První trimestr pak bude po Slovinsku pokračovat další týden v rakouském Hochfilzenu, který loni hostil mistrovství světa a uzavře jej očekávaný třetí díl seriálu na Vysočině. Ten letos skončí netradičně až 23. prosince. Česko tak bude dějištěm biatlonového SP už popáté.

SP se v roce 2019 vrátí do Severní Ameriky. Po Oberhofu a Ruhpoldingu totiž přijdou na řadu kanadské Canmore a Soldier Hollow ve Spojených státech. Po mistrovství světa, které bude hostit švédský Östersund, vyvrcholí seriál v norském Oslu.

Reprezentační týmy se oproti minulé sezoně zúžily. V A týmu mužů je pětice Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Adam Václavík a Tomáš Krupčík. Tým žen tvoří kvarteto Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Jessica Jislová a Markéta Davidová.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články