Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Ve 49 letech zemřel biatlonový šampion Hanevold

Halvard Hanevold, bývalý špičkový biatlonista, který se mimo jiné stal mistrem světa roku 2003, zemřel. O jeho úmrtí informovala v úterý podvečer norská média s odkazem na jeho rodinu. O příčinách úmrtí není nic známo.

Hanevold při své poslední olympiádě ve Vancouveru
zdroj: ČTK/AP autor: Jin-Man Lee

Hanevold patřil mezi nejlepší biatlonisty Světového poháru zejména v prvním desetiletí 21. století, i když v nabitém norském týmu byl ve stínu třeba Ole Einara Björndalena. Na vrchol se dostával poměrně pomalu, ve 24 letech startoval na své první velké akci – zimní olympiádě v domácím Lillehammeru. Poté se zúčastnil všech zimních olympijských her až do roku 2010, kdy se soutěžilo ve Vancouveru.

Největší úspěch zaznamenal roku 1998 v Naganu, kdy v individuálním závodě získal zlato. O pět let později se stal v ruském Chanty-Mansijsku mistrem světa, kde ovládl vytrvalostní závod, ve sprintu tehdy skončil čtvrtý za Zdeňkem Vítkem. Díky stabilní výkonnosti byl členem norských štafet, s nimiž slavil dvě olympijská zlata. Ve Světovém poháru si Hanevold připsal devět individuálních vítězství, dalších 24 triumfů slavil s norským týmem.

Po konci dlouhé kariéry ve 40 letech u biatlonu zůstal v roli televizního experta.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články