Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Várka kilometrů a očistec. Davidová před cestou do Östersundu nejásala, SP pokračuje individuály

Světový pohár je tu s předposledním dílem, který obstará zastávka v Östersundu. Do Švédska vyrazilo i deset českých reprezentantů a hned na úvod je čekají tradiční dlouhé závody na patnáct a dvacet kilometrů. Kdo při nuceném prořídnutí startovního pole uspěje? Přímé přenosy sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 13:05 a 16:05.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK

Ač by se mohlo zdát, že po zjištění celkového vítězství Johannese Bö v hodnocení SP není o co závodit, opak je pravdou.

Body, Pohár národů, nejen to je logicky dál ve hře.

Otázka je, kdo všechno u toho na startovním poli bude.

Z českého pohledu je složení jasné: totožná sestava jako minulý týden v Novém Městě na Moravě. 

Jinak ale momentálně nikoli pešek, ale covid zase chodí okolo...

Vedle Johannese a Tarjeie Böových se kvůli nákaze minimálně do vytrvalostního závodu nepodívá ani jejich týmový kolega Sturla Holm Laegreid, který je pravděpodobně nakazil, či Švéd Sebastian Samuelsson.

Francouz Quentin Fillon Maillet ještě zase v Novém Městě startoval ve sprintu, kde dojel se dvěma chybami čtrnáctý, do stíhačky už ale kvůli koronaviru nenastoupil.

Do Švédska byla každopádně cesta dlouhá a není lepší ilustrace biatlonové karavany než itinerář přesunu českého týmu.

Podle svazu se jednalo o jeden z nejnáročnějších přesunů v sezoně. 

Kamion servisáků vyjel z Nového Města hned po skončení závodu smíšených dvojic v neděli večer a do Östersundu dorazil v úterý brzy ráno.

Ve středu už přišly na řadu první tréninky, které doprovázelo solidní chumelení.

Teploty ale oproti Novému Městu, kde bylo celou dobu víceméně na nule, klesly o dobrých šest až osm stupňů, což má pro následující dny i vydržet a je otázkou, jak to bude závodníkům svědčit.

V Östersundu se pojedou ve čtvrtek hned dva závody – ty nejdelší, vytrvalostní. Po volném pátku budou následovat štafety a v neděli hromadné starty. Sezonu zakončí příští týden zastávka v Oslu.

Bude zajímavé sledovat, kdo využije příležitosti výpadků favoritů a zaútočí na stupně nejvyšší.

Češky v akci – vytrvalostní závod:

Markéta Davidová (1), Tereza Voborníková (31), Jessica Jislová (39), Lucie Charvátová (77), Tereza Vinklárková (88).

Individuály se jely v sezoně elitního seriálu prozatím dva. V Kontiolahti a Ruhpoldingu zvítězili Švéd Martin Ponsiluoma a pozdější mistr světa Johannes Bö.

Mezi ženami kralovaly Švédka Hanna Öbergová, která disciplínu opanovala i na mistrovství světa v Oberhofu, a Lisa Vittozziová z Itálie. 

Je pravdou, že vytrvalostní závody Markétě Davidové a Michalu Krčmářovi svědčí.

Nejlepším českým výsledkem ročníku je sedmá pozice Češky v úvodu SP ve Finsku, loni tutéž distanci právě v Östersundu dokonce ovládla.

České výkony měly každopádně ve Vysočina Areně do úplného ideálu daleko, Davidová zajela po posunu o osm míst nejlépe stíhačku jako osmá. Slušně si vedl i třináctý Krčmář ve sprintu.

Češi v akci – vytrvalostní závod:

Jakub Štvrtecký (3), Michal Krčmář (24), Tomáš Mikyska (38), Adam Václavík (58), Jonáš Mareček (92).

Davidová už toho měla po smíšené štafetě, kde Češi skončili sedmí, podle svých slov plné zuby. A to měla před sebou ještě dlouhou cestu na sever Evropy.

"Ten program je fakt náročný. Zase se nevyspíme. Tím, že je tam v programu i vytrvalostní závod, várka kilometrů bude zase o kus větší. Bude to docela očistec," uvedla česká jednička v neděli.

Teď půjde do závodu hned jako první.

Krčmářovi se ve smíšené štafetě nevyhnulo trestné kolo. Při ležce upravoval mířidla a z úvodních pěti ran trefil jen dvě. Poté neuspěl při třetím dobití.

Sport
zdroj: ČT4

"Ztratil jsem se ve větru. Buď jsem ho špatně přečetl, nebo jsem ho řešil až moc. Bylo to 40 vteřin hrůzy, a když se člověk ztratí vleže, je to horší než při stojce. Nenašel jsem z toho východisko," litoval nejzkušenější český závodník.

Další porce závodů čeká rovněž Jessicu Jislovou, která se podle svých slov po měsíční zdravotní pauze v Novém Městě po sprintu, stíhačce a singl-mixu rozzávodila, což původně ani nečekala.

"Vytrvalostní závod bude v tom stavu, ve kterém jsem, docela náročný, ale tak to je. Budu se soustředit na střelbu a uvidím, jak na tom budu běžecky. Zabojuju," uvedla dvaatřicátá žena průběžného pořadí SP.

Podrží ji bezchybná střelba ve čtyřpoložkovém závodě i tentokrát?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články