Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

V zamlženém individuálu na Johannese Bö neměl nikdo. Trápící se Češi mimo body

Dvaasedmdesáté vítězství ve Světovém poháru v kariéře a páté ve vytrvalostním závodě vůbec si v Anterselvě připsal Johannes Thingnes Bö. Norský fenomén a vedoucí muž seriálu na střelnici ani přes velkou mlhu jedinkrát nezaváhal a ze startovního pole ho nikdo další neohrozil. Čeští biatlonisté nezářili. Střelecky se jim nevedlo, na bodech z pětice reprezentantů neskončil nikdo.

Lídr Světového poháru Bö zvítězil o více než minutu a půl před bratrem Tarjeiem. Třetí byl Němec Johannes Kühn. Oba chybovali dvakrát.

Češi se trápili. Tomáš Mikyska měl čisté položky vleže, ale při stojkách pokaždé dvakrát chyboval a na vítěze ztratil přes pět minut. Od bodů ho dělila zhruba půlminuta.

"Cítil jsem se mnohem líp, ale sníh je takové mýdlo, a když jsem jel, na zraněné noze jsem nebyl stoprocentní. Bál jsem se toho, to bylo cítit," řekl Mikyska, který má za sebou komplikované zranění. Z českých závodníků dojel nejlépe, ale až na sedmačtyřicátém místě.

Biatlonisty přivítalo netypicky zamlžené prostředí Südtirol Areny. Na střelnici tak nebyly ideální podmínky viditelnosti.

Johannes Thingnes Bö
zdroj: ČTK/AP

Střelecký trenér Matthew Emmons ale v rozhovoru pro ČT sport už před závodem říkal, že se při nástřelu nulovalo. Ostrý závod byl ovšem o něčem jiném.

V italském středisku tentokrát chyběl na startu Michal Krčmář, který se zotavuje ze zdravotních potíží z předchozí akce v Ruhpoldingu a ladí formu na mistrovství světa.

Do týmu se naopak z druholigového IBU Cupu vrátili Adam Václavík a Mikuláš Karlík. Sestavu doplnili na šestici Mikyska, Jakub Štvrtecký, Vítězslav Hornig a Jonáš Mareček.

Formu zkráceného vytrvalostního závodu organizátoři zvolili zejména kvůli vysoké nadmořské výšce i únavě závodníků, vedle 15 kilometrů dlouhého úseku, tedy o pět méně než obvykle, se zmenšila také penalizace, a to z minuty na 45 sekund.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih vytrvalostního závodu mužů v Östersundu

Nesestřelené terče Mikysku mrzely. "Vzal jsem za to a upálil jsem si ji do pryč," uvedl po čtyřech chybách v rozhovoru pro ČT sport.

"Dneska velký špatný. Střelnice se dala zvládnout líp. Na poslední stojku jsem rád, že to zůstalo jen za jedna, nic jsem tam skoro neviděl. Na trati to ale bylo špatný, nemohl jsem se ani rozdejchat, srovnat se s tou podmínkou," uvedl Hornig se třemi chybami.

Byl nicméně nejlepším českým střelcem, jak ale sám řekl, na trati se mu nevedlo a obsadil 64. příčku. Adam Václavík udělal sedm chyb a skončil na 72. místě. Mikuláš Karlík byl se šesti chybami na 82. pozici a Jakub Štvrtecký s osmi omyly ještě o tři místa za ním.

Biatlonistky mají v Itálii vytrvalostní závod na programu v pátek. V sobotu se v Anterselvě pojedou smíšené závody dvojic a štafet, v neděli pak závody s hromadným startem. SP následně čeká přestávka, v Novém Městě na Moravě začne světový šampionát 7. února. Přímé přenosy ze SP sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie), vytrvalostní závod mužů (15 km):

1. J. T. Bö 37:28,0 (0), 2. T. Bö (oba Nor.) -1:36,1 (2), 3. Kühn (Něm.) -1:44,0 (2), 4. Dale-Skjevdal (Nor.) -1:47,3 (3), 5. Ponsiluoma (Švéd.) -1:58,6 (3), 6. Christiansen (Nor.) -2:16,4 (2), ...47. Mikyska -5:16,1 (4), 64. Hornig -6:11,0 (3), 72. Václavík -6:58,9 (7), 82. Karlík -7:53,3 (6), 85. Štvrtecký (všichni ČR) -8:08,9 (8).

Průběžné pořadí (po 13 z 21 závodů): 1. J. T. Bö 761, 2. T. Bö 668, 3. Dale-Skjevdal 639, 4. Laegreid 525, 5. Strömsheim (oba Nor.) 519, 6. Christiansen 492, ...27. Krčmář 174, 58. Štvrtecký 32, 59. Mareček 28, 67. Václavík 15, 80. Karlík 5, 87. Hornig 1, 89. Mikyska 1.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články