Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

V Oslu pojede sprint pět Češek. Jsem zase konkurenceschopná, cítí Jislová

Pouhé čtyři dny po konci mistrovství světa se opět rozbíhá Světový pohár v biatlonu. Elita se přesunula ze Švédska do Norska a zatímco drtivá většina startovního pole v sobě hledá poslední zbytky sil po náročné sezoně, jiným případem je Jessica Jislová. Vinou nemocí toho letos moc neabsolvovala a trochu lituje, že v Oslu to už všechno brzy skončí. Vytrvalostní závod i štafety na světovém šampionátu jí ukázaly, že zase může být konkurenceschopná. Přímý přenos sprintu žen vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 16:00.

Jessica Jislová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Její letošní starty ve Světovém poháru a na mistrovství světa by se mohly spočítat na prstech obou rukou. Bylo jich přesně osm. K tomu nutno přidat ještě čtyři vystoupení na mistrovství Evropy. Toť vše. Jessica Jislová se teprve rozjíždí.

Kvůli nemoci musela oželet Hochfilzen a hlavně Nové Město na Moravě. Pak se vrátila nepříliš lichotivým stým místem v Ruhpoldingu, v Anterselvě, kde si ještě v minulé sezoně vyjela životní maximum, z toho bylo tentokráte umístění na konci deváté desítky.

Po mistrovství světa se ovšem cítila nabitá energií. "Indivudál byl teprve druhý závod, který se mi v téhle sezoně jel dobře, a štafeta byl další. Jsem za to jenom ráda," řekla ještě v Östersundu. Ve vytrvalostním závodu skončila po čtyřech chybách sice pětapadesátá, ale na lyžích se necítila vůbec špatně.

"Nejhorší byl pocit, že na trati nejsem schopná nikoho předjet, což se mi stalo v individuálu na Evropě. Ale hned ten další závod byl lepší a ten další také. A ten poslední jsem běžela už jako Lucka (Charvátová), což bylo dobré znamení," popisovala svůj vzestup před MS Jislová.

Zatímco v nejdelším klání na ME zapsala až 47. čas se ztrátou více než tří a půl minuty na nejlepší, na MS v daleko větší konkurenci to bylo manko už o minutu menší.

"Cítím, že jsem konkurenceschopná," prohlásila v Östersundu po ze svého pohledu povedené štafetě, do které sice nastupovala z posledního místa, ale bez ohledu na ostatní se bezchybným výkonem dokázala posunout dopředu.

Příprava s trenérem Gjellandem prospívá a baví

Trénink s norským koučem Egilem Gjellandem si jen pochvaluje. „Každý potřebuje něco jiného. I když jsem trénovala v Jablonci s B-týmem, každý den jsme s Egilem konzultovali pocity a výsledky z každého tréninku. Tohle je cesta – reagovat na to, co se zrovna tělu děje," uvedla Jislová.

Vyzkoušela si, co může fungovat. "Těším se na příští rok, kdy budeme moci tohle dál ověřovat," zdůraznila.

Lyžařský areál v Holmenkollenu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Už zase ví, že biatlon může být po strastech i potěšení. "Celkově mě trénování s Egilem hrozně bavilo. Biatlon jsem zase začala vnímat mnohem víc jako zábavu. Byla jsem i pozitivnější," poznamenala čtyřiadvacetiletá reprezentantka. "Na to, kolik jsem toho odzávodila, mě až překvapuje, jakou z toho mám radost a jak mě to baví," dodala.

V Oslu pojede sprint. Když to dobře půjde, tak i stíhačku. A kdyby to šlo nadmíru výtečně, pak možná i hromadný závod. Každopádně času letos už moc nezbývá. Nekončí sezona příliš brzo? "Pro mě jo. Měla jsem pocit, že jsem jela asi tak dva závody. Ale těším se i na další práci. Když jsem si ověřila, že to funguje, má člověk motivaci do další práce."

Bitva o malý glóbus není zdaleka u konce

Kromě Jislové s druhým nejvyšším číslem 106 se na trať postaví také Veronika Vítková s devítkou, Markéta Davidová s desítkou, Eva Puskarčíková (48) a Lucie Charvátová (73).

Lítý boj se dá očekávat mezi Anastasiou Kuzminovou a dvěma Italkami Lisou Vittozziovou a Dorotheou Wiererovou o malý křišťálový glóbus pro vítězku disciplíny. Slovenka by mohla triumf obhájit, čerstvá mistryně světa ze sprintu však nemá nic jistého. Vittozziová ztrácí pouhé dva body, zlatá ze závodu s hromadným startem z MS v Östersundu Wiererová bude dohánět manko 11 bodů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články