Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V Novém Městě startuje ME juniorů. Nestojí to jen na mně, říká Davidová

Nové Město na Moravě (Žďársko) – Nové Město na Moravě po prosincové smršti Světového poháru opět ožívá biatlonem. Tentokráte se do Vysočina Areny sjíždí nastupující generace závodníků. Až do neděle se tu koná otevřené mistrovství Evropy juniorů. Do bojů zasáhnou téměř tři stovky biatlonistů z 35 zemí, vedle Evropanů budou ve startovním poli i zástupci Austrálie, Brazílie, Kanady, Japonska a USA.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK autor: Loskot Jaroslav

Největší české naděje? Podle výsledků v této sezoně jsou to Ondřej Šantora, který na závodech juniorského IBU Cupu v Pokljuce vybojoval stříbro, a Markéta Davidová, která má na svém kontě už vítězství i v IBU Cupu dospělých.

Podmanivou atmosféru Vysočina Areny už okusila v prosincovém závodě Světového poháru. "Teď to bude rodinnější, příjemnější. My závodníci se budeme moci více soustředit na sebe, na svůj výkon. To mám zatím raději, než ty veleakce," uvedla na svazovém webu Davidová. "Vím, že mám letos za sebou hezké výsledky, takže ten tlak tolik nepociťuji. To je lepší, nejsem před závody tak nervózní. Ale nestojí to jen na mně. Klukům se teď v IBU Cupu na Pokljuce podařilo zajet pěkné výsledky, takže to nebudu jen já, na koho se lidé budou chtít podívat," dodala.

S Hochfilzenem příliš nepočítá

Stále ve hře je účast na mistrovství světa dospělých v Hochfilzenu. Sama Davidová si tuto možnost nechce moc připouštět. "Zcela upřímně, s Hochfilzenem příliš nepočítám. Myslím, že na to mám ještě dost času. Ten tlak by byl obrovský a v mém věku možná i zbytečný. Navíc by mi to narušilo přípravu na juniorské mistrovství světa na Slovensku, na které se chci soustředit tak, jak bylo naplánováno. Vím, že mám rezervy, na kterých potřebuji pracovat," prohlásila svěřenkyně kouče Jindřicha Šikoly.

Hlavní adepti na přední umístění nejsou nikterak překvapiví. "Do okruhu hlavních favoritů se řadí biatlonisté Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny. Většina z nich už okusila i starty ve Světovém poháru. Pouze na víkendový program přiletí Norové, kteří se specializují na sprint a stíhací závod," řekl ředitel závodu Vlastimil Jakeš.

Poslední české medaile z evropského juniorského šampionátu získal před třemi lety Adam Václavík, který skončil v Novém Městě druhý ve sprintu a třetí ve stíhacím závodě.

Ve čtvrtek jsou na programu od 10:00 vytrvalostní závody juniorek na 12,5 km a od 13:00 juniorů na 15 km. V sobotu se v 10:00 pojede sprint juniorek na 7,5 km a od 13:00 tatáž disciplína juniorů na 10 km. Program ME zakončí v neděli ve stejných časech stíhací závody.

Zdroj
ČTK, ČT sport, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články