Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

V mlhavém Oberhofu triumfovala Röiselandová, Češky nestřílely přesně

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet, odstartoval první Světový pohár letošního roku. A s těžkými podmínkami v německém Oberhofu se nejlépe ve sprintu popasovala norská biatlonistka Marte Olsbuová Röiselandová, která tak slaví první individuální zlato sezony. Ani jedna z Češek nezastřílela čistě, v první dvacítce skončila Eva Kristejn Puskarčíková. V pátek je na programu sprint biatlonistů, ČT sport a web ctsport.cz jej vysílá od 14:00.

Eva Kristejn Puskarčíková v oberhofské mlze
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Počasí podle Markéty Davidové udělalo s tratí své. "Někde to solili, takže to bylo tvrdý a někde rozšlapaný, ale každá část tratě byl úplně jinej sníh."

"Bylo to těžký, někde to jelo samo a někde to drhlo. Bylo to náročný a pro mě obzvlášť," hodnotila v této sezoně dvakrát třetí žena sprintů Světového poháru. Tentokrát byla Davidová až třiadvacátá.

Co se stalo?

České biatlonistky moc dobře věděly, do čeho jdou. Od pondělí, kdy do Oberhofu přijely, totiž v durynském areálu panuje tradiční počasí, do něhož by ani psa nevyhnal. Jenže závodnice musely.

A tak si mohly "vychutnat" trať, na kterou organizátoři nepříliš ekologicky dovezli dva tisíce kubíku zrecyklovaného sněhu z prosincové biatlonové exhibice v Gelsenkirchenu.

Co bylo však hlavní: panovala extrémně špatná viditelnost, déšť i proměnlivý vítr. A právě Davidová už dopředu hlásila, že Oberhof v lásce příliš nemá, a týmové kolegyně souhlasně přitakávaly.

Davidová vyrazila na trať jako raketa a na dvou kilometrech se časem držela v závěsu za Tiril Eckhoffovou. Jenže zatímco ve skvělé formě v prosinci jezdící Norka odjížděla s jednou chybou, Davidová zastřílela v rytmu a čistě.

Na druhé položce ovšem musela navštívit dvě trestná kola. "První byl kalibr nahoře a druhá byla možná dál, ale rozhodně si nemyslím, že by byla mimo plato," uvedla Davidová.

Markéta Davidová minula při střelbě vestoje dva terče
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Nohy ji navíc neposlouchaly a sny o stupních vítězů se rozplynuly v mlze. "Myslím, že za dvě bylo v pohodě, ale já jsem fakt vůbec neběžela. Vůbec nevím, co se děje. Málem jsem tam umřela. Nevím, proč to bylo takhle špatny," řekla třiadvacátá Davidová.

Kdo naopak pálil jak o život, byla Marte Olsbuová Röiselandová. Na ležce i stojce si další Norka, která v Östersundu na startu sezony skončila ve sprintu druhá, vedla zkušeně a mohla upalovat do cíle.

"Jsem šťastná za čistou střelbu, před Vánocemi to totiž ode mě nebylo úplně ono. Podmínky nebyly úplně lehké, ale snažila jsem se do toho dát všechno," byla ráda Röiselandová.

Ohrozit ji mohla jen Denise Herrmannová, která po trati letěla a na první zastávce na střelnici sundala všech pět terčů. Po druhé položce však měla jednu minelu, takže se za Röiselandovou zařadila až o necelých 38 vteřin a na druhém místě se držela i v cíli, byť měla nejlepší běžecký čas. Třetí skončila s jedinou chybou Francouzka Julie Simonová.

Druhá Češka ve startovním poli Lucie Charvátová si mezitím odpálila závod hned zkraje, když v úvodu vysekla tři chyby. A u všech tří se jednalo o kalibry.

"To slyším celou sezonu, zase kalibry. Co s tím nadělám. Mrzí mě to, mohlo to být lepší," řekla Charvátová, která pak na stojce přidala ještě jednu minelu navrch. Ani ona neshledala na počasí v Oberhofu pranic pozitivního. "Fakt hrozný," dodala.

Eva Kristejn Puskarčíková spustila svůj pověstný přesný kulomet a mohla pomýšlet i na nejlepší desítku, nebýt rány vedle na desátém terči. I tak si ale ze všech českých závodnic počínala nejlépe a obsadila sedmnácté místo s mankem necelých dvou minut.

"Hrozně mě to mrzí, protože to byla poslední rána. Strašně jsem se na to soustředila, abych si to zase neodstřelila. Na trati to bylo těžký. Cítila jsem pak, že už jsou nohy úplně dřevěný, cítila jsem se jak na chůdách," řekla devětadvacetiletá závodnice z Harrachova.

Tereza Voborníková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Jessica Jislová s dvěma chybami a velice pomalým běžeckým časem ztratila na čelo bez 14 vteřin čtyři minuty. Nová tvář v áčku biatlonistek Tereza Voborníková si při své premiéře ve Světovém premiéru připsala tři chyby.

"Bylo to pro mě super, skvělá zkušenost a zážitek před tolika lidmi. Jsem moc ráda, že jsem tady mohla být i přes ten výsledek. Počasí ještě před závodem se docela uklidnilo, zase tak strašný to nebylo. Budu mít hezké vzpomínky na první závod," usmívala se Voborníková.

V pátek je v Oberhofu na programu sprint biatlonistů. V sobotu se jedou štafety, první německá zastávka bude zakončena v neděli závody s hromadným startem. Příští týden hostí Světový pohár Ruhpolding, druhý trimestr završí před mistrovstvím světa závody ve slovinské Pokljuce.

Výsledky sprintu biatlonistek v Oberhofu

1. Röiselandová (Nor.) 22:04,9 (0 tr. okruhů), 2. Herrmannová (Něm.) -33,1 (1), 3. Simonová (Fr.) -47,4 (1), 4. Wiererová (It.) -1:01,8 (1), 5. Eckhoffová (Nor.) -1:07,1 (2), 6. P. Fialková (SR) -1:09,1 (1), 7. Lunderová (Kan.) -1:14,9 (0), 8. Hojniszová-Staregaová -1:15,0 (1), 9. Žuková (obě Pol.) -1:29,8 (2), 10. Innerhoferová (Rak.) -1:32,8 (2), ...17. Kristejn Puskarčíková -1:53,5 (1), 23. Davidová -2:11,2 (2), 43. Charvátová -2:53,3 (4), 65. Jislová -3:46,8 (2), 84. Voborníková (všechny ČR) -4:45,6 (3).

Průběžné pořadí SP (po 8 z 24 závodů): 1. Wiererová 347, 2. Eckhoffová 327, 3. Tandrevoldová (Nor.) 289, 4. Simonová 261, 5. Braisazová (Fr.) 247, 6. Herrmannová 233, ...10. Davidová 198, 22. Kristejn Puskarčíková 133, 27. Charvátová 110, 46. Jislová 40.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články