Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

V Kontiolahti slaví Domračevová. Vítková střílela skvěle, běžela hůře

Vítězkou prvního poolympijského sprintu je Darja Domračevová. Ve finském Kontiolahti porazila o pouhých pět desetin vteřiny Franzisku Hildebrandovou. Na střelnici nechybovala Veronika Vítková, která doběhla do cíle jako šestá nejrychlejší.

Tři nejlepší z Kontiolahti
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Martti Kainulainen

Vítková odjela ve finském Kontiolahti další velmi kvalitní sprint. Na střelnici neudělala jedinou chybu, pouze horší běh ji nakonec připravil o lepší než konečné šesté místo. Vyhrála Domračevová, která chybovala jednou. V cíli ovšem Vítkovou porazila o jednadvacet vteřin.

"Musím Veronice gratulovat. Dvě nuly byly znát, běžecký čas je sice dvaadvacátý, ale zase tak špatné to nebylo," hodnotil trenér Zdeněk Vítek. "Na Kontiolahti to byly ještě dobré podmínky, foukalo mírně, ale na střelbách to bylo znát. Závod se povedl Jessice (Jislové), byl to slušný výkon a hromada získaných bodů," dodal.

"Za nulu na střelnici jsem ráda, protože na trati to nebylo ideální, nedokázala jsem se dostat do svého tempa. Ležku jsem si hodně hlídala, na stojce jsem se toho pak trochu bála, ale dokázala jsem to udržet," líčila v cíli nejrychlejší z českého týmu. "Pořád se vezu na své vlně, doufám, že mi to vydrží až do konce sezony," poznamenala Vítková.

Skvěle střílela Jessica Jislová. Se dvěma nulami dorazila mladá závodnice do cíle v polovině třetí desítky. Závod se naopak příliš nepovedl Evě Puskarčíkové, která na střelnici dlouho váhala a nakonec nasbírala dvě chyby. Ještě o jedno zaváhání a následný trestný okruh více si připsala Veronika Zvařičová.

Jak závod probíhal?

Závod se skvěle vyvíjel pro Domračevovou, která vleže nechybovala a patřila k nejrychlejším. Jestli měla informace z trati, potěšilo ji, že úspěšná nebyla Dahlmeierová – Němka chybovala jednou a její běžecké tempo nebylo ohromující. Lépe než Domračevová na tom byly Hildebrandová a Lisa Vittozziová. Vítková ztrácela, ale jela bez chyby.

Pro Bělorusku vypadalo vše bezmála ideálně, pak ovšem přišla závěrečná desátá rána, která šla mimo terč. Domračevová musela na trestné kolo a její šance na vítězství klesly, vše ale ještě mohla zachránit svým tradičně vynikajícím během. V cíli držela první příčku a čekala, zda především Hildebrandová a Vittozziová, ale i další biatlonistky dokáží její čas překonat.

Italka vytuhla na posledních stovkách metrů a nejrychlejší čas neatakovala. Vítková neudělala ani na druhé střelbě chybu a zaostávala na výjezdu ze střelnice pouze minimálně. Bohužel, běžecky se česká jednička s nejrychlejšími měřit nemohla a propadla se na konečnou šestou příčku.

Na trati mezitím dřela Hildebrandová, která na posledním mezičasu vedla před Domračevovou o osm vteřin. V cíli však viditelně neměla žádnou sílu a její "kopnutí do cíle ve zpomaleném záběru" ji připravilo o vítězství. Na Domračevovou jí nakonec scházelo pouhých pět desetin vteřiny. Sprint vůbec nevyšel Anastasii Kuzminové, která čtyřikrát minula.

SP v biatlonu v Kontiolahti:

Ženy - sprint (7,5 km): 1. Domračevová (Běl.) 20:56,8 (1 tr. okruh), 2. Hildebrandová (Něm.) -0,5 (0), 3. Vittozziová (It.) -5,5 (1), 4. Džimová (Ukr.) -17,2 (0), 5. Dahlmeierová (Něm.) -19,4 (1), 6. Vítková -21,0 (0), 7. Vita Semerenková (Ukr.) -21,1 (0), 8. Dorinová Habertová (Fr.) -32,0 (0), 9. Hammerschmidtová (Něm.) -33,9 (1), 10. Mäkäräinenová (Fin.) -34,4 (2), ...22. Jislová -1:04,4 (0), 50. Puskarčíková -1:57,1 (2), 87. Zvařičová -3:18,5 (3).

Průběžné pořadí SP (po 16 z 22 závodů): 1. Mäkäräinenová 623, 2. Kuzminová (SR) 588, 3. Wiererová (It.) 548, 4. Dahlmeierová 530, 5. Domračevová 496, 6. Vítková 462, ...30. Puskarčíková 176, 51. Jislová 72, 83. Zvařičová 9, 86. Davidová 8.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články