Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Usťugov užíval steroidy a přijde o olympijské medaile, rozhodla arbitráž CAS

Další ruský případ dopingu, který se již táhne řadu měsíců. Mezinárodní sportovní arbitráž CAS rozhodla o odebrání olympijského zlata ze závodu s hromadným startem a bronzové medaile ze štafety Jevgeniji Usťugovovi. Ruský biatlonista získal cenné kovy v roce 2010 na Hrách ve Vancouveru, jenže bral nedovolené prostředky a odvolání u CAS nyní prohrál.

Jevgenij Usťugov
zdroj: Getty Images autor: Christophe Pallot

Vedle toho běží Usťugovovi odvolání ještě v jiné kauze. Za tu zase může přijít o olympijské štafetové zlato ze Soči 2014. V únoru biatlonová federace anulovala jeho výsledky z tohoto období kvůli užívání steroidů, o kterém svědčila data z moskevské laboratoře.

Usťugovova kauza kolem ZOH 2010 souvisí s nestandardními nálezy v jeho biologickém pase. Podle Jednotky pro bezúhonnost biatlonu, která řeší dopingové kauzy, totiž dokazují používání zakázaných prostředků.

Přiklonila se k tomu nyní také arbitráž CAS, která podle všeho odvolání zamítla, i když oficiálně zatím nález zveřejněn nebyl. 

Případné odebrání medailí musí ještě potvrdit Mezinárodní olympijský výbor. V závodě s hromadným startem by se měl olympijským vítězem nově stát Francouz Martin Fourcade, pro kterého by to bylo šesté olympijské zlato. Na bronzovou pozici v mužské štafetě by se měli posunout Švédové.

Usťugovova obhajoba byla postavena na tvrzení, že zvýšené hodnoty červených krvinek má vrozené. Stejně na tom prý jsou i jeho rodiče. Podle jeho právníka Alexeje Paniče arbitráž ignorovala vědecké důkazy předložené obhajobou a hodlá se odvolat znovu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články