Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z: ČSR - Kanada

Umydlenou stíhačku v Hochfilzenu vyhrála Roeiselandová. Davidová dojela devátá

Příjemné podmínky pro střelbu, ale záludné pro běh připravilo počasí v rakouském středisku. Do závodu vyjela se čtyřkou Norka Marte Olsbu Roeiselandová, která díky jediné minele a rychlému běhu předjela bezchybnou vítězku sprintu Dzinaru Alimbekavovou. Díky výbornému finiši se dostala na třetí místo Julia Simonová z Francie. Markéta Davidová odvedla svůj vysoký standard, když chybila třikrát, rychle běžela a skončila devátá. Naopak Lucie Charvátová atakovala negativní rekordy, když udělala na střelbě 11 chyb.   

Marte Olsbu Roeiselandová si dojíždí pro žluté číslo ve stíhačce v Hochfilzenu
zdroj: ČT4 autor: Schaad Andreas

Do bezvětří, ale poměrně silného sněžení vyjela jako první Běloruska Dzinara Alimbekavová, Markéta Davidová měla na startu deficit 19 sekund, Lucie Charvátová na 25. pozici ztrácela minutu a pět sekund.


V prvním kole se Davidová takticky zapojila do vláčku s Francouzskou Simonovou, Němkou Preussovou a Norkou Roeiselandovou. Při příjezdu byla jejich ztráta jen v řádu sekund. Alimebekavová odstřílela s jistotou bez chyby. Nápodobně si vedla i Davidová, těžce zklamala se třemi chybami favorizovaná Norka Tiril Eckhoffová. Lucie Charvátová minula jednou.

Davidová se posunula při nájezdu do druhého kola na třetí pozici. Charvátová spadla na 31. místo. Ve druhém kole se bravurně jedoucí Davidová dostala do vedení, neboť Alimbekavová na kluzké trati kuriózně spadla ve stoupání. Zezadu k čelu začala přičichávat hvězdná Italka Dorothea Wiererová.

Na druhé položce v leže Davidová zaváhala jednou, podobně si vedla i Němka Preussová, čehož využila Wiererová s Alimbekavovou, již pád nerozhodil. Davidová projela mezičasem na stadionu na pátém místě s mankem 22 sekund. Charvátová se zaskvěla čistou střelbou, jež ji hodila na 21. místo.

Na čele se ve třetím kole zformoval kvartet Wiererová-Roeiselandová-Elvira Öbergová-Alimbekavová. Davidová jejich tempu stíhala a držela stejný odstup.

První položka ve stoje přinesla vedení pro Roeiselandovou, o malinko pomaleji, ale též čistě, střílela Alimebavová. Davidová minula hned první ranou, ale zůstala u jedné chyby. Stejné skóre měla Wierová. Nechvalně se vyznamenala Charvártová, která minula všechny terče a vyřadila se z boje o body. Podobně si počínala i na druhé stojce, a tak závod nedokončila.

Davidová vjela do předposledního 2kilometrového okruhu osmá se ztrátou 58 sekund. Roeiselandová si udělala před poslední střelbou solidní náskok, a tak si mohla dovolit i jednou minout. Alimbekavová sice zastřílela čistě, ale pomalu, a tak se nedotáhla. Davidová měla problémy s manipulací se zbraní, čímž ztratila pár sekund a jednou minula. Výsledkem bylo ale udržení osmé pozice. "Vyhodila jsem si tam náboj, jinak si myslím, že moje položky byly v porovnání s ostatníma slušné," pověděla pro Českou televizi. 

Poslední běžecký okruh už velké změny nepřinesl, kromě posunu Francouzky Simonové na bronzové místo. Davidové přenechala osmé místo Preussové, a tak skončila devátá. Pro vítěznou Norku znamenala výhra posun do vedení v celkovém pořadí Světového poháru.

SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko):

Ženy - stíhací závod 10 km: 1. Röiselandová (Nor.) 29:04,6 (2 trestné okruhy), 2. Alimbekavová (Běl.) -13,9 (0), 3. Simonová (Fr.) -17,8 (3), 4. H. Öbergová (Švéd.) -21,4 (0), 5. Knottenová (Nor.) -52,6 (0), 6. Wiererová (It.) -1:04,9 (2), 7. E. Öbergová (Švéd.) -1:11,8 (3), 8. Preussová (Něm.) -1:13,9 (3), 9. Davidová (ČR) -1:22,0 (3), 10. Hauserová (Rak.) -1:31,6 (3), ...Charvátová (ČR) nedokončila.

Průběžné pořadí SP (po 6 z 26 závodů): 1. Röiselandová 271, 2. Alimbekavová 265, 3. H. Öbergová 259, 4. E. Öbergová 208, 5. Wiererová 185, 6. Preussová 184, ...11. Davidová 153, 53. Charvátová 25, 64. Jislová (ČR) 3.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články