Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Pohár žen FAČR 2023/2024

Udržitelnost i komfort. Splňuje nejvyšší standardy, říká o kolaudované Vysočina Areně Hamza

Tratě jsou širší, střelnice modernější, světla svítí jasněji. Navíc vyrostla další tribuna s rozsáhlým zázemím. Biatlonová Vysočina Arena prošla rekonstrukcí za půl miliardy korun. Přední hvězdy se tu na mistrovství světa představí v únoru. Přímý přenos štafetového závodu žen v Östersundu vysílá ČT sport a ČT sport Plus od 14:55.

Je nám líto, video expirovalo.
Co přinesla a kolik stála modernizace Vysočina Areny?

Světový šampionát začne za 70 dní, už nyní se finišuje s přípravami. Proběhla i kolaudace zmodernizovaných částí. "Splňuje ty nejlepší světové trendy, které jsou jak v udržitelnosti, tak komfortu hlavně pro diváky a pro závodníky," uvedl šéf Českého biatlonu Jiří Hamza.

Dominantou je přístavba tribuny D. Pod ochozy pro diváky se ukrývá týmové zázemí, společenské prostory, servisní buňky i základní ubytování.

"Máme tady 12 pokojů pro sportovce, takových spartánsky zařízených, aby tady mohli při trénování zároveň spát. Je to tak nachystané, aby aréna splňovala ty nejvyšší standardy," uvedl Hamza.

Moderní LED technologie osvítí areál jako nikdy předtím. "Luxové parametry jsou zhruba na dvojnásobku oproti minulému osvětlení. Z praktických benefitů chci zmínit poloviční energetickou náročnost a současně toto osvětlení ovládat dálkově pomocí aplikace," zdůraznil Jan Skřička z organizačního výboru MS.

Národní sportovní agentura na modernizaci přispěla 400 miliony, 80 milionů přišlo z kraje a zbytek uhradí biatlonový svaz. A na pořádání mistrovství světa přispěje i město.

"Dohromady bych byl rád, aby to bylo 15 milionů korun. Z toho téměř 10 milionů korun stála rolba, kterou potřebujeme na to, aby se najížděly nejenom závodní tratě v době mistrovství, ale samozřejmě jsou to i tréninkové tratě pro mládež a pro ty, kteří v aréně trénují," přiblížil starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (SOCDEM).

Dalších 5 milionů od města by mělo sloužit na přestavbu stávajícího zázemí a organizační výdaje.

Ubytování v termínu konání mistrovství světa je v celém okolí Nového Města na Moravě beznadějně vyprodané. Kapacita Vysočina Areny je 30 tisíc diváků a organizátoři předpokládají, že v závodní dny bude naplněna.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články