Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Trochu mě děsí, jak mi to v létě šlo, říká optimistický Moravec. A Krčmář? Chce stabilní výkony

Ondřej Moravec je před začátkem Světového poháru v úplně jiném rozpoložení než před rokem. Jeho letní přípravu tehdy výrazně narušila infekce jater. Teď se mu ale vrátila radost z biatlonu a věří, že může znovu závodit s těmi nejlepšími. Jeho parťák Michal Krčmář zase od sebe očekává, že bude pravidelně zajíždět stabilní výkony. Přímé přenosy ze Světového poháru startují na ČT sport a webu ctsport.cz v neděli 2. prosince.

Michal Krčmář a Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

V létě Moravec získal dvě zlata a stříbro na letním MS v Novém Městě, dařilo se mu při reprezentačních testech. Na rozdíl od loňska odtrénoval všechno, co měl naplánováno. "Měl jsem fakt léto, kdy mě až trochu děsí, jak to šlo. Tréninky mě zase bavily. V tomhle věku jsem vůbec nečekal, že tohle přijde. Fakt jsem z toho měl radost," pochvaloval si.

Dodává mu to mnohem větší sebevědomí. "Letos věřím, že můžu zase podávat dobré výkony. Loni jsem od srpna do března doufal. Jsem připravený se zase porvat o ty výsledky, které jsem předváděl tři čtyři roky zpátky," řekl.

To Krčmářovi prý překvapivý zisk stříbra na olympiádě v Pchjongčchangu život nezměnil. Cenný kov ho hlavně motivuje, aby si podobné úspěchy zopakoval, a věří, že přijde dobrá vlna. "Medaile mě nabudila, chtěl bych na to navázat. Příprava byla kvalitní a nevidím důvod, proč by nemělo přijít období, kdy výsledky přijdou. Věřím v sebe, že vlna přijde," prohlásil.

Na olympijské stupně vítězů po sprintu vystoupil před devíti měsíci. Největší úspěch kariéry Krčmářovi život nezměnil. "Osobní vůbec a v týmu to máme nastavené, že úspěch jednotlivce táhne všechny z nás. Takhle to bylo, když měl Ondra (Moravec) dobré sezony, když tam byl Michal Šlesingr. Posune to celý tým."

Faktem je, že na závodech bude startovat s puncem olympijského medailisty. Bude na něj upřena větší pozornost. "Beru to a přijímám roli, že se se mnou počítá. Ale rozhodně se tím nenechám svazovat. Medaile mi pomohla. Vím, že se dokážu postavit na bednu, což je důležité. Chci se s tím poprat. Po sezoně se můžeme bavit, jestli jsem to zvládl nebo ne, jestli mě to svazovalo nebo ne," řekl Krčmář.

V minulé sezoně sedmadvacetiletý Krčmář po špatném rozjezdu upnul síly na olympiádu, tentokrát má jiné plány. "Jezdit stabilně," uvedl. "Aby tam nebyly výkyvy jako šedesátá osmdesátá místa. Neříkám, že se to nestane, ale pracoval jsem, abych se na to připravil. V biatlonu se bavit o konkrétních pozicích je ošemetné, takže nemám dáno, jak chci jezdit. Důležitá je vyrovnanost," dodal s tím, že se snažil hlavně zlepšit úspěšnost střelby.

Michal Krčmář
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Ve slovinské Pokljuce, kde SP startuje a čeští biatlonisté tam často trénují, je málo sněhu. "Přírodní sníh tam vůbec není. Stříkali tak maximálně čtyři dny. Jenže oni nemají dostatek vody. Jsem sám zvědavý, jak to tam bude vypadat. Nedělám si žádné iluze, že to bude lyžování na čtyřkilometrovém okruhu, to stoprocentně ne," popisoval Moravec.

Na střelnici se biatlonisté dostanou až v pátek, ale Češi ji znají tak dobře, že to nebude žádný problém. Po nedělních smíšených štafetách a závodě smíšených dvojic by mělo první kolo SP pokračovat ve středu 5. prosince vytrvalostním závodem mužů na 20 kilometrů. Moravec ale očekává, že pořadatelé využijí nově zavedenou možnost tento závod zkrátit. "Možná je to předčasné, ale dovolím si už teď říct, že dvacku nepojedeme, že se pojede patnáctka," dodal.

Po minulé zimě se v mužské reprezentaci změnili trenéři. Od žen přišel Zdeněk Vítek a asistentem je Nor Anders Magnus Bratli, který české biatlonisty cepoval v technice běhu. Nenechal závodníky vydechnout.

Ondřej Moravec a Michal Krčmář na kamionu českých biatlonistů
zdroj: ČT autor: Hynek Roleček

"V mém věku je celkem složité nějaké zlozvyky odstraňovat. Vidím, že tu změnu jsem udělal. Nevím, jestli to bude tak vidět v těch závodech, protože člověk v tom maximálním zatížení těžko tu techniku drží," řekl Moravec a Krčmář přidal: "Ekonomika pohybu by měla být lepší, a když vám ten závod sedne, tak by se to mělo dát využít."

Vzhledem k tomu, že chce jezdit vyrovnaně celý rok, necílí konkrétně na mistrovství světa. Líbilo by se mu ale uspět před vánočními svátky před vyprodaným hledištěm na SP v Novém Městě na Moravě. "Pěkný výsledek by byl třešničkou," dodal Krčmář.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články